Eric Lamaze och hans OS-guldhäst Hickstead i Hong Kong 2008.  Foto FEI

Hickstead och Eric Lamaze invalda i idrottens Hall of Fame

Den fantastiska guldhästen Hickstead från Peking-OS 2008 har tillsammans med sin ryttare Eric Lamaze valts in i den kanadensiska idrottens Hall of Fame.

Ett antal ryttare har valts in i sina länders Hall of Fame för idrotten, men det är ovanligt att man väljer in ett ekipage. Men i Kanada har man nu valt in den magiska OS-guldhästen Hickstead och hans ryttare Eric Lamaze, 52 år.

Hickstead och Lamaze tog guld i Peking-OS 2008 (som reds i Hong Kong på grund av att Kina inte kunde garantera smittsäkerheten). De var även med och tog lagsilvret med det kanadensiska laget.

2010 i Lexington var Hickstead enda felfria häst i alla fyra rundor (då finalen avgjordes genom att de fyra finalisterna red varandras hästar och sin egen i varsin runda, detta har nu avskaffats av hänsyn till hästarna). Eric Lamaze vann då bronsmedalj.

2011 störtade Hickstead ned död under en tävling i Verona, Italien. Enligt obduktionen hade han drabbats av en brusten kroppspulsåder. Hickstead blev 15 år gammal.

Eric Lamaze har fortsatt sin karriär med många stora framgångar, bland annat individuellt OS-brons i Rio 2016, där Peder Fredricson och H&M All In tog silvret och Nick Skelton vann guldet med Big Star. Nyligen tog han över Sofia Westborgs häst Delicalato vh Marienshof, en 12-årig häst som vi snart kan räkna med att se honom rida i de stora klasserna. Läs mer > > >

– Det är en ära för mig och Hickstead att få erkännande för våra prestationer av Kanadas Hall of Fame för idrotten, säger Lamaze. Jag är särskilt glad för Hickstead. I vår sport krävs det två idrottare, en människa och en häst, som arbetar tillsammans och i Hickstead fann jag en sann partner. Det är underbart att hans bedrifter uppmärksammas som de enorma idrottsliga prestationer de är.

– Mina varmaste tack till alla som stöttat den här nomineringen och gjort det möjligt. Jag tar emot den här ärofyllda utmärkelsen å alla våra sponsorers, fans och vår nations vägnar.

Eric Lamaze drabbades 2017 av en hjärntumör och berättade om det då han 2019 var borta från tävlandet en tid efter en svår behandling. Under hela vintern 2018-2019 kunde han inte rida alls.

– Jag trodde verkligen att det var slutet, sade han då.

Nu är Eric Lamaze tillbaka i toppen igen och siktade i år på OS i Tokyo.

Förutom att han väljs in i den kanadensiska idrottens Hall of Fame får Eric Lamaze också ”Order of Sport”, Kanadas högsta idrottsliga utmärkelse.

Sedan tidigare har Ian Millar och Big Ben, det legendariska ekipaget från 1980-talet, valts in i Kanadas Hall of Fame för idrotten.

Hickstead (Hamlet – Jomara x Ekstein) var uppfödd i Nederländerna av Jan van Schijndel och född 2 mars 1996. Lamaze köpte DWB-hingsten 2004 genom Stephex Stables i Belgien och ägde honom tillsammans med  John Fleischhacker’s Ashland Stables i USA.

Hickstead hoppade hem mer än 3 miljoner dollar i prispengar under sin karriär och ses som den främsta hopphästen av sin tid.

Eric Lamazes hemsida: www.ericlamaze.com

Kanadas Hall of Fame: www.sportshall.ca

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.