hoppning Hermes Ryan Simon Delestre

Hoppryttare avstängd – använde skydd med vassa taggar

FEI har stängt av hoppryttaren André Schröder efter att han använt bakskydd på en häst med vassa taggar. Avstängningen gäller ett år och FEI kallar det ”ett klart fall av grymhet”. Detta är det första fallet av detta slag.

Andre Schröder som tävlar för Ukraina red 13-årige valacken Allegro i Samorin, Slovakien den 6-9 maj i år. Innan Grand Prixklassen gjordes en kontroll av bakskydden på alla hästar. När Schröders hästskötare gav Allegros vänstra skydd till stewarden visade den sig ha vassa tryckpunkter på insidan. Det vänstra skyddet hade samma vassa tryckpunkter.

Ryttaren påstod att skydden såg ut som de gjorde när han köpte dem och att han inte såg att det var något fel med dem. Han sa också att han använt dem många gånger.
Senare påstod han att han hittat dem på väg till framridningen och satt på dem för att skydda sin häst.

Schröder tilldelades ett gult kort för att ha misshandlat hästen och den 8 juni inledde FEI en disciplinär utredning. Den 17 juni meddelade han FEI att när han satt upp på hästen hade den inga skydd, men att han bad sina hästskötare att hämta skydd och sätta på dem – och att han själv aldrig tittade på skydden.

FEI meddelade att genom att använda skydden gjorde sig Schröder skyldig till djurplågeri. Det handlar om en smärtsam träningsmetod där hästen får obehag och smärta när den slår i hindren. placeringen av de vassa punkterna i skydden var inte slumpvis utan avsedda att göra illa hästen där den är som mest känslig.

FEI:s expertvittne veterinära chefen Gonçalo Paixão förklarade att skadorna som åstadkoms kommer att utlösa inflammation och akut smärta. För att försöka undkomma smärtan från skydden kommer hästen att ”över-hoppa”. Metoden är ett grymt sätt att få hästen att hoppa högre och försiktigare.

Vid tävlingen hade Schröder sagt till stewarden att ”han inte behövde skydden eftersom hans häst hoppade bra” och man anser att det visar att han väl förstod vilken effekt skydden kunde han.

Man har kunnat konstatera att ryttaren har gett många olika, osammanhängande och inkonsekventa förklaringar. Han har även sagt att han hade personliga problem med sin partner, något som FEI Tribunalen menar är irrelevant och inte en ursäkt.

FEI beklagar nu bara att man inte hanterade ärendet med större konsekvenser direkt på tävlingsplatsen vid tillfället.

Avstängningen gäller ett år och ryttaren får även betala böter och kostnader för hanteringen av ärendet.
Beslutet kan överklagas inom 21 dagar.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.