Hermès Ryan. Foto LGCT, FEI

Hoppvärldens minsta gigant pensioneras

Franske ryttaren Simon Delestres fantastiska lilla fux Hermès Ryan går nu i pension. Blott 1.59 hög har han i många år varit en av hoppsportens största stjärnor och vann senast förra helgen en stor 5* 1.50-hoppning i Monaco.

Stilstudie av Hermès Ryan och Simon Delestre från Longines Global Champions Tour i St Tropez 2021. Foto Stefano Grasso/LGCT

”Det lilla franska lejonet”, Simon Delestres makalösa lilla fux Hermès Ryan går nu i pension. Blott 1.59 hög har han i många år varit en av hoppsportens verkliga giganter, med bland annat ett EM-brons, flera världscupsegrar och en lång rad segrar i stora 5* Grand Prixklasser. Senast förra helgen vann de CSI5* 1.50 Trophée Casino de Monte-Carlo i Monaco under Global Championshelgen där.

Hermès Ryan – Simon Delestre. Foto FEI

Kanske saknas de största och mest spektakulära segrarna i meritlistan, men Hermès Ryans nio år i den yppersta världseliten, med ständig närvaro i de största sammanhangen, är i sig en unik prestation.

Simon Delestre och Hermès Ryan vid världscupsegern i Verona 2021. Foto FEI/Massimo Argenziano

Ryan des Hayettes, som han hette innan sponsorn Hermès framkallade namnbytet, är en Selle Francais e Hugo Gesmeray u Ryonne des Hayettes Z ue angloaraben Ryon D’anzex. Han föddes 1 juni 2005 på stuteriet Haras des Hayettes i Normandie.

Hermès Ryan och Simon Delestre vid EM-bronset i Aachen 2015. Foto FEI

Redan 2008, när han var tre år, köpte Simon Delestre och Philippe Berthol honom från kanadensiske ryttaren Eric Lamaze. Delestre har själv tagit honom hela vägen från unghäst till världsstjärna.

I december 2015 döptes han om till Hermès Ryan, genom ett sponsorkontrakt med Hermès.

Han var favorittippad i OS i Rio, men kom inte till start på grund av en skada. Senare har han helt fått avstå från att åka till större mästerskap, då han har haft problem under långa flygresor.

Hermès Ryan i Global Champions Miami 2017, en av hans sista längre resor – senare avstod Simon från att låta honom flyga långt efter att han fått problem vid resor. Foto Stefano Grasso/LGCT

Simon Delestre skriver i ett meddelande om Hermès Ryans pensionering:

” Det är svårt att välja det bästa ögonblicket, men att se dig lämna den internationella arenan med en sista seger gör mig lycklig.

Tack, är det första ordet som kommer till mig, för allt du har låtit mig uppleva. Din lust, din energi, din begåvning, den tillit du har gett mig, har varit total.

Hur som helst saknas ord. Nu är det dags för dig att höra Marseljäsen för en sista gång till din ära och pensioneras från sporten.

Det är svårt för mig att föreställa mig hur det ska bli att tävla utan dig, efter att ha haft dig vid min sida i 12 år, varav 9 på allra högsta nivå. Det kommer alltid att finnas ett tomrum, en brist, när jag inte har dig med mig. Du som kunde övervinna allt med din fenomenala talang.

Vilken lycka för en ryttare att en gång i sitt liv få möta ett geni som du!

Du har berört många, både med din personlighet och din talang. Hoppvärlden kommer länge att minnas din karriär och dina otaliga prestationer.

Jag vill tacka hela mitt team, min familj, min fru, mina delägare och alla som haft tillfälle att arbeta med Hermès Ryan. Vi har övervunnit några svåra situationer, men slutet har alltid varit lyckligt. Jag vill också hylla den obestridliga kompetensen hos min hästskötare Audrey, som alltid tar väl hand om vår häst, hans osteopat Nicolas, hans hovslagare Christian och hans veterinär Jerome. Tack för allas engagemang, som 17-åring har Ryan fortfarande en fysik och moral av stål!

Du kommer att förbli min vän, min själsfrände, min partner. Du har levt med vår familj genom alla skeden av livet som lett fram till den jag är idag.

Vi kommer att hålla en stor fest för dig så att alla får fira, ännu en gång, din stora talang och återuppleva dina största prestationer.

Under tiden får du stanna i stallet och bli ompysslad innan du ska vänja dig vid ditt nya liv ute i hagen. ”

Simon

Hermès Ryan – Simon Delestre på ”hemmaplan” i Saut Hermès, Paris. Foto Christophe Taniere/Saut Hermès
Hermès Ryan – Simon Delestre på ”hemmaplan” i Saut Hermès, Paris. Foto Christophe Taniere/Saut Hermès
Simon Delestre – Hermès Ryan i Doha 2021. Foto Al Shaqab
Hermès Ryan vid Paris Eiffel 2019. Foto Amélie Tsaag Valren/Wikimedia

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.