Sven Holmberg, OS-guldlaget. Foto KimC by Ateni AB

Hyllningarna av det svenska hoppundret ”Utvecklingen har varit nästan osannolik”

Igår skrev vi om hur internationella topp-profiler hyllar det svenska OS-guldlaget och man kan konstatera att det har varit en smått fantastisk utveckling som den svenska hoppsporten har gått igenom.

Sedan 1973 har Sverige gått ifrån att få dammsuga landet på ryttare för att hitta tre, fyra startande i en 1.40 till att den senaste säsongen ha två svenskar i den prestigefyllda Top Tenfinalen.

Text Cecilia Lönnell

Bland de svenskar som har bäst ”helikoptervy” över Sveriges utveckling till stormakt i hoppning märks Sven Holmberg. Han har bland annat varit Internationella ridsportförbundet FEIs vice ordförande, och var sportchef på Ryttar-VM 1990 i Stockholm.

– Jag minns 1973 när jag var ordförande i en klubb som fått ridhus och skulle ha en invigningstävling. Jag var tvungen att ringa runt för att få ihop ett startfält till en 130-klass, och det blev bara 3-4 stycken, berättar Holmberg.

Sven Holmberg var några år senare med också i skapandet av Scandinaviumtävlingarna.

– Om man ska vara drastisk så räckte det ju då nästan med att en svensk tog sig runt för att man skulle vara glad, säger han.

Sverige har blivit tungviktarnation

– Nu är Sverige på seniorsidan en riktig tungviktarnation i hoppning, och utvecklingen har varit nästan osannolik, säger Holmberg.

Två av de viktigaste förändringarna i Sverige sedan 70-talet anser han är hur ridning tack vare framväxten av fler ridskolor blivit en breddsport samt att vi har tränarutbildning upp till A-tränarnivå.
– Det inleddes på 80-talet och kopierades framförallt från Tyskland, säger han.
Sven konstaterade efter stortävlingarna i Geneve där världens högst rankade ryttare möttes i Top Tenfinalen att Sverige i december hade två ryttare i världsrankningens Top Ten (egentligen två i topp tre!), och två i den finalen i Geneve. Storbritannien och Schweiz har också två vardera.
– Tyskland har bara en, och så har det inte sett ut på väldigt länge. De brukar ha två-tre, säger Sven.

Toppryttare saknas på ungdomssidan

– Men jag är lite bekymrad över återväxten på den svenska ungdomssidan, säger Holmberg. Han konstaterar att OS-laget och andra toppnamn som Helena Lundbäck och Douglas Lindelöw vann mästerskapsmedaljer redan på JEM och YR-EM. (Ytterligare en YR-EM-vinnare är Irma Karlsson).
– Men där har inte Sverige rosat marknaden på ett tag, säger Sven, som själv arbetar med några av Europas mest lovande ungdomsryttare i projektet Rolex Young Rider Academy.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.