Idrottsgalan: Hopplandslaget vann Jerringpriset och blev Årets lag

För fjärde gången har ”hästsekten” satt den! Jerringpriset gick ikväll till hopplandslaget.

Ikväll hålls Idrottsgalan, trots pandemi, med sittande publik. Galan som leds av Kristin Kaspersen sänds i SVT.

Galan börjar bra! Hopplandslaget får pris som Årets lag. Snart var det också dags för utdelningen av Bragdguldet, som vi redan tidigt fick besked om att hopplandslaget skulle vinna.

I tävlingen om Jerringpriset finns hopplandslaget nu med de två som är i ”final”.

Malin Baryard höll tacktalet för svenska hopplandslaget när de tog emot Jerringpriset:

– Wow, Jerringpriset! Tack så jättemycket – det här är något som händer once in a lifetime, eller som Peder säger, två-tre gånger i livet, skrattade hon.

– När vi vann guldet var det det absolut största vi någonsin har åstadkommit. Men det var när vi kom hem som vi upptäckte att vi inte bara hade vunnit ett OS-guld, vi hade vunnit en ny publik – och en jättestor sådan. Tack till alla som hejat på oss, alla som stöttat oss och alla som röstat på oss!

– Vi vill tacka våra fantastiska hästar: Indie, Allan och Eddie. Vi vill tacka deras ägare, vårt team på plats i Tokyo och våra team där hemma, våra familjer, förbundet och SOK – listan är lång…

Bragdguldet

Ingen mindre än Alvar Baryard får vara med och hålla tal och dela ut Bragdguldet till mamma Malin,

– Mamma; jag kan slå dig i golf, tennis, padel och skitgubbe ganska enkelt. Men hoppning är du faktiskt ganska bra på! Det är en ära att få vara med här i dag och att ge dig det här priset,.
– Jag kan inte med ord beskriva hur stolt jag var när jag satt framför TV:n med mina kompisar och skrek hem ett OS-guld. Grattis mamma – du är bäst.

Peder Fredricsons syster Anna Fredricson fick även hon hålla ett litet tal liksom Henrik von Eckermanns pappa Hans.

– Det här OS-guldet i Tokyo det är det absolut största vi fått uppleva som lag. Inte bara vi ryttare utan också våra hästar var i sitt livs form, vi hade centimetrarna och sekunderna på vår sida. Det kändes helt otroligt. Att få uppleva det här och det här erkännandet för prestationen gör det ännu större, sa Peder Fredricson.

Utsedda till Årets lag

Hopplandslaget vann ikväll pris som Årets Lag på Idrottsgalan – och kanske kan det bli ännu fler priser då man är nominerade i ytterligare två kategorier samt till Jerringpriset.

– En otrolig ära att få stå här med dessa fantastiska ryttare, sa lagkapten Henrik Ankarcrona vid prisutdelningen.

– Det är en stor ära att få stå här med dessa fantastiska ryttare. För att bygga ett starkt lag kan det inte finnas några svaga länkar – jag skulle vilja påstå att i Tokyo fanns det inga svaga länkar, det är därför vi står här i dag

– Jag tar med mig det otroliga fokus och samhörighet som vi kände där i Tokyo. Det är något som vi kommer att jobba hårt för att återskapa i framtida mästerskap.

– När vi kom hem från OS i Tokyo uppfattade vi att vi nått utanför vår egen lilla sekt, vår familj. Till er nytillkomna vill jag bara säga välkommen, avrundar Henrik Ankarcrona.

I ett mellanspel intervjuas Peders fru Lisen Bratt Fredricson och Malins man Henrik Johnsson om hur det var att vara hör på hemmaplan under OS. De tittar också på klippet med Henrik och Malin under Peders avslutande ritt i OS-finalen. Henrik spekulerar i vad Malin tänker i filmklippet:
– ”Måtte detta bli vad jag har hoppats på under de trettio år som jag varit i landslaget”

Se klippet:

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Lisen Bratt Fredricson (@lisenbrattfredricson)

Många nomineringar för hopplandslaget

Hopplandslaget är nominerade för Årets Prestation, som Årets Lag och till Jerringpriset, där de ännu ikväll är med bland de fem i topp och man kan fortfarande ringa och rösta. Numret är 099-90604. Samtalet kostar 9,90 och pengarna går till Radiohjälpen.
Dessutom är hopplagets chef d’equipe Henrik Ankarcrona nominerad som Årets Ledare.

Årets Prestation

”För första gången på 97 år vann Sverige ett OS-guld i hoppning genom laget bestående av Henrik von Eckermann, Malin Baryard och Peder Fredricson.”

”Horsemanship, till 99,9 procents perfekt genomförande”, var några av omdömena om det svenska hopplandslagets prestation”

Övriga nominerade var Anna Nordqvist, golf, Sarah Sjöström, simning och Nils van der Poel, skridsko.

Priset gick till Nils van der Poel.

Årets lag

Hopplandslaget, ridsport.
Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, segling.
Maja Dahlqvist och Jonna Sundling, längdskidor.
Damlandslaget, fotboll.

Henrik Ankarcrona förbundskapten hoppning Svenska Ridsportförbundet
Henrik Ankarcrona. Foto Roland Thunholm

Årets ledare

Henrik Ankarcrona, ridsport, hoppning. Landslagskaptenen ledde laget till ett sensationellt OS-guld i Tokyo.
Peter Gerhardsson, fotboll. Ledde damlandslaget till fina OS-framgångar.
Vésteinn Hafsteinsson, friidrott.
Johannes Lukas, skidskytte.

Priset gick till Vesteinn Hafsteinsson.

Övriga priser som delades ut var Årets kvinnliga idrottare, Årets manliga idrottare, Årets nykomling, Idrottsakademins hederspris, Sportspegelpriset och Årets peppare

Jerringpriset - fjärde gången gillt för ridsporten

Det var fjärde gången gillt för ridsporten i Jerringpriset. Först ut var Rolf-Göran Bengtsson som vann det 2011. Då var tonen bland sportfolket hånfull och man sa saker som ”det är ju hästen som gör jobbet”. En av de värsta var krönikören Lasse Anrell som då bjöds in till Hufvudsta ridklubb där han fick kliva över ett 30-centimetershinder med ridskolans största häst Bernhard. Efter det var han lite mer ödmjuk.

2016 vann Peder Fredricson OS-silver och fick Jerringpriset för första gången. Efter EM-guldet 2017 vann han Jerringpriset för andra gången. ”Hästsekten” blev ett begrepp efter att boxaren Mikaela Lauren talat om en röstkupp från en sekt.

För att stoppa eventuella ”röstkupper” ändrade man reglerna så att det inte är möjligt att rösta hur många gånger som helst.

Om Jerringpriset > > >

 

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.