Marcel Rozier, Nelson Pessoa, Gran Geste

Intervjuer med legendarerna Nelson Pessoa och Marcel Rozier – Varifrån fick ni er passion?

De två 83-åriga före detta toppryttarna och ridsportlegendarerna Nelson Pessoa och Marcel Rozier hyllas i en liten film som tagits fram inför Longines Masters i Paris.
De berättar om sina bästa hästar, vilka som är deras förebilder och om hur de tycker att sporten har utvecklats.


Inför den elfte upplagan av Longines Masters i Paris har man gjort en liten hyllning till två av ridsportens stora legendarer – åttioplussarna Frankrikes Marcel Rozier, född 1936, och Brasiliens Nelson Pessoa, född 1935.

De två har gått samma väg, med fokus på hästar, som tagit dem till världens största tävlingsplatser och mängder av medaljer.

Marcel Rozier tog OS-guld med fanska laget i OS 1976 och har varit landslagscoach för Frankrikes, Italiens, Förenade Arabemiratens landslag.
Nelson Pessoa vann EM 1966. 1992 var han den äldsta deltagaren i OS i Barcelona, tillsammans med sonen Rodrigo, som då, 19 år gammal, var den yngste.

Vad betyder den här hyllningen från Longines Masters Heroes?
Marcel Rozier:
– Jag undrar om jag förtjänar den (ler). Jag har haft en lång karriär, med mycket tillfredsställelse, men också svårigheter, som alla idrottsmän. Så om andra känner att den här karriären förtjänar att hyllas, så tar jag emot (skrattar). Jag ångrar ingenting och särskilt inte att jag ännu är aktiv, trots min ålder. Jag är glad att två av mina tre söner har samma arbete som jag och arbetar på anläggningen som jag grundade, Espace Marcel Rozier. Jag är så stolt över det som jag skapat från A till Ö, utan sponsorer eller kunder, allt tack vare min framgång i sporten och kunskap om att köpa hästar.

Var kommer din passion för hästar ifrån?
Marcel Rozier:
– Jag kommer från en familj med sju barn där ingen red! Min far hade en liten gård i Ain och handlade med boskap. Han sålde kor och hästar. Från tidigaste ålder, fem eller sex, satt jag upp på ponnyerna, red på fälten och det var där allt började. Jag iakttog ryttare som Nelson Pessoa, som jag lärde mig mycket av. Nelson var verkligen ett fenomen och det var underbart att rida tillsammans med honom!

Din passion har förts vidare till två av dina tre söner. Ger det dig särskild stolthet att ha överfört hoppviruset?
Marcel Rozier:
– När du har en passion för ditt arbete så vill du såklart att dina barn ska göra samma sak. Att tävla på toppnivå som jag gjort kräver offer, du kliver av ett flygplan och på nästa, du är aldrig hemma, du ser inte mycket av din familj. Mitt liv kanske inte verkade så lockande för dem. Men de uppfostrades av min fru och styvfar, som också var hästmänniska och bidrog till deras passion. Resten lärde de sig genom att härma mig och andra.

Vad betyder den här hyllningen från Longines Masters Heroes?
Nelson Pessoa:
– Jag är mycket stolt över att se min karriär hedras, särskilt av Longines Masters Paris som är en tävling jag hjälpte till att lägga grunden till för tio år sedan. Att hedras tillsammans med Marcel Rozier gör det hela ännu bättre. Marcel är en av mina få vänner från tiden på tävlingsbanorna.

Masters Heroes hyllar både ryttar- och tränarkarriären. Varifrån kom din talang och passion för ridningen?
Nelson Pessoa:
– Ingen red i min familj, utom min far som började sent, vid 35, och han började då delta i hopptävlingar. Det var han som förde över sin passion för hästar på mig. Han förblev amatörryttare och hade en karriär som fastighetsmäklare i Rio de Janeiro, medan jag gjorde hästarna till mitt liv.

Var det viktigt att din son skulle rida som du?
Nelson Pessoa:
– Ja, men med varsamhet. Jag känner yrket väl, toppsporten och dess svårigheter. Jag måste erkänna, att jag är lättad att min son har blivit en lysande ryttare. Om han inte haft den talangen och framgången så hade kanske mitt svar varit annorlunda.

Vad är du mest stolt över i din relation med Rodrigo?
Nelson Pessoa:
– Hela hans karriär och längden på en sådan karriär. Rodrigo har hela tiden systematiskt kunnat komma igen och hitta bra hästar. Han började för tidigt, redan som 17-åring tävlade han i VM och på tio år hade han vunnit allt!
Sedan skaffade han familj och fick barn, vilket förändrade hans liv i sporten. Trots allt det så har han förblivit en lysande ryttare, som fortsätter att tävla på toppnivå och det gör mig särskilt glad.

 

Se filmen:

Longines Masters de Paris – Masters Heroes from Juliette Feytout Perez on Vimeo.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.