Diamond Dreams EliTH med Jeroen Dubbeldam och en nervös ägare och ryttare Sara Nilsson som lämnat över sin ögonsten Foto: Kim C Lundin Copernicus och Sofia Farman Foto: Fredrik Jonsving Ike 1348 Foto: Fredrik Jonsving Mr Vain GJ Foto: Fredrik Jonsving

Jeroen Dubbeldam vaskade fram vinnaren Mr Vain GJ

De 5-åriga Breeders Trophy hästarna rangerades efter testridning med Jeroen Dubbeldam, en världspremiär för både Swede Horse och Dubbeldam. Läs omdömen om samtliga hästar, och se dem på bild.

Jeroen Dubbeldam möttes av ett halvfullt ridhus och en publik som inte ens välkomnade världsryttaren med en applåd. Det har sannolikt inte med honom som person att göra utan det skepsis som många hoppmänniskor känner för detta med testridning av 5-åringar. Testridning är etablerat i Danmark och sedan länge sett som ett viktig hjälpmedel i hingstprov. Publiken tinade som tur var allt eftersom och den kompakta tystnaden ersattes med ett positivare sorl.

Med varje häst hoppade Jeroen Dubbeldam först några språng på ett enkelt rättuppstående  sedan några till på en oxer mot publiken. Hoppningen fortsatte med ett rättuppstående mot utgången och som avslutning Swede Horse tvåkombination. Ingen häst hoppade full bana utan det blev mellan 12-15 språng för de flesta i lugn takt, helt anpassat till respektive häst.

Jeroen Dubbeldam visdomsord på vägen:

  • Det är inte alltid de hästarna som slår de högsta lyrorna som blir de bästa hopparna i slutändan.
  • Det är viktigt att hästen känns konsistent i sina språng, jag uppskattar om de hoppar likadant hela tiden. Det är lovande för framtiden.
  • Kontakten får inte vara för mjuk och soft, en hopphäst måste ta tag i bettet och ta stöd framåt.
Jeroen Dubbeldam Foto: Kim C Lundin

Omdömen och poäng i omvänd startordning för ekipagen 

Sist ut var Victoria Almgren med den i aveln mycket populäre godkände hingsten Mr Vain GJ (SWB f -13 e Diarado – Lavirco, uppf/äg Gustaf Johansson) som nyligen blev 10:e placerad på unghäst-VM. Förutom Breeders Trophy fanns möjligheten att ta hem segern i SWB Stallion Trophy. Alla förväntningar som tänkas kan vilade på den svarte hingsten med den goda inställningen.

Mr Vain GJ Foto: Fredrik Jonsving

JD: Väldigt skön att rida, bra galopp, god balans, fin kontakt, lätt för att byta galopp. Bra känsla redan från start och i första språnget. Verkligen bra, väldigt lätt galopp, så fokuserad och klar för uppgiften, väldigt komfortabel och behaglig, WOW, topp! Han rev mot utgången men vilken reaktion jag fick i kombinationen sen. Jag kan inte sluta med ett fel, en gång till, nu rätt reaktion. Väldigt väldigt bra häst, jag kom lite djupt in, jag la på lite ben och han reagerade precis som man vill, verkligen bra. Grattis till er. Ridbarhet, 9,5 en alltigenom komplett häst, för hoppningen blir det 9,5 för det var ett litet misstag.
Totalt 37,1

Anna-Clara Pettersson  och New Star XC (SWB valack f -13 e Nintender -Alcatraz, uppf  XC Horses/Nordin, äg EQUIQLARIS AB) var näst sist til start och kom in med 17,5 i bagaget. En stor häst som Dubbeldam fann sig tillrätta på med en gång. Det märktes genom att det kom ett och annat nice, perfect, very good med jämna mellanrum redan vid de första varven. Det betydde inte att det såg okomplicerat ut men Dubbeldam har hela vägen skiljt på humörsyttringar från hästens verkliga egenskaper. Med New Star blev Dubbeldam lite tyst, nästan som om han själv ville njuta av ritten.

New Star XC Foto: Fredrik Jonsving

JD: En stor häst som har en fantastisk galopp, riktigt bra i kontakten och känns som om det finns scope. Riktigt fina språng. Han tittade lite mot utgången så sen kom vi spänt in i kombinationen men rättade sig fint. Det är en stor häst som för den unga hästen är svårt, det blir lite svårt i kombinationen men den övergripande känslan är en väldigt fin allround hopphäst med väldigt fin galopp. Ridbarhet, en bekväm och ridbar häst i galopp, bra exteriör, 8. För hoppningen trodde jag att det skulle bli ännu bättre men idag blir det 8,7 och när den här är fullt utväxt blir det en riktigt fin hopphäst.
Totalt 34,2 

Elin Sjögren och ConNery (SWB valack f -13 e Common Sense – Ludwigs Champion, uppf Ann-Kristin Karlsson, äg Jan Brink) var näst sist. ConNery köptes en gång i tiden på elitfölauktionen just i Flyinge.

ConNery Foto: Fredrik Jonsving

JD: En lätt och bekväm galopp, lite förarbete för galoppombytena. Bra känsla i språnget, han är försiktig och med bra kapacitet men behöver vara lite mer fokuserad på mig. Väldigt försiktig och bra känsla. Riktigt bra hoppning i den här, verkligen bra. Det känns som om det finns mycket kapacitet i den här. Ridbarhet, en riktigt bra galopp, så enkel att jobba med, 8 men hoppningen får 9,4, bara lite lägre än den förra hästen för dne känns nästan lika bra, en riktigt riktigt bra häst.
Totalt 34,7 

Victoria Almgren och godkände hingsten Ike 1348 (KWPN f -13 e Zavall VDL – Carthino Z, uppf G.P.J. Vossen, äg  Eklunda stuteri/Zeiloth & Victoria Almgren) tävlar inte i Breeders Trophy men deltar i SWB Stallion Trophy och om en biljett till Göteborg i april.

Ike 1348 Foto: Fredrik Jonsving

JD: Långa bakben kan betyda stark motor men det är inte alltid så lätt för ryttaren alla gånger men den här känns bra. Med så aktiva bakben får man bära upp dem lite i fronten så de inte kommer för djupt in i hindren. Han drar lite till vänster men hoppar riktigt bra. Nice! Han hoppar riktigt bra och galoppen är kraftfull, yesss ni har bra hästar i Sverige!! En riktigt bra hopphäst, den känns bäst i hoppningen. Ridmässigt, han är inte så enkel, hans galopp är så aktiv att du som ryttare måste känna din distans tidigt och det är inte helt enkelt att reglera inför hindret. Får du till det är sprången otroliga. Ridbarhet 7,8 en spektakulär häst att titta på men svårt för ryttaren, galoppen är bra. Hoppningen är suverän 9,5 du känner så mycket kraft och kapacitet, han drog lite till vänster men korrigerade sig snabbt en jättebra häst!
Totalt 34,7

Sofia Farmans stilige Copernicus (SWB hingst f -13 e Camaro M – Cortus, uppf Peter Lindgren, äg Farman Showjumpers AB) såg ganska omedelbart ut att passa ihop med Dubbeldam.

Copenicus Foto: Fredrik Jonsving

JD: Alltid skönt med en häst vars manke kommer upp emot dig, en häst som landar i balans efter hindret och är i balans på väg dit. Supernice! Känns komfortabel! Den hoppar smart, är i balans direkt och redo för nästa, riktigt hinderkklok. Väldigt bra i kombinationen, riktigt fin och bäst av alla hittills. Det kan säkert vara mer flashigt men det är väldigt korrekt och ger en väldigt bra känsla för mig som ryttare.
Ridbarhet 8, bäst av alla hittills, bytena fungerar bra, galoppen är i bra balans, kunde ibland länga ut sig mer framåt. Den får 8,9 för hoppningen, väldigt korrekt i hoppningen.
Totalt 34,1

Joel Torstenson och Joker Ek (SWB valack f -13 e I’m Special de Muze – Fantast vh Zwarte Pannenhof, uppf Lena och Benny Zeiloth, äg Dräggesta Gård AB) stod på tur.

Joker EK Foto: Fredrik Jonsving

JD: Stor bra galopp, lite stark. Lite misstänksam före och efter hindret, sista steget innan avsprång känns ok. Han ger mig bra fokus och uppmärksamhet, en riktigt bra känsla, speciellt över oxern. Han bär sig själv bra både före och efter hindret. Han knackade i oxern, han förväntade sig inte att jag skulle korrigera honom. Den här hästen kommer att jobba ännu bättre på större hinder och den kommer att kunna gå långt. Ridbarhet får 7,8 väldigt komfortabel, bra balans, bra galopp, riktigt stark men bra. Hoppningen får 8,1 jag tror det är en allround häst som kommer att bli bättre med större hinder.
Totalt 32,7

Sofi Hellberg rider Carneol L (SWB hingst f -13 e Cardento -Cortez, uppf Lögshögs Gård, äg Hannetorp Gård AB) som är en yngre halvbror till 6-årsvinnaren Heartcore L.

Carneol L Foto: Fredrik Jonsving

JD: Här är en som antingen är bakom min skänkel eller drar ifrån mig, men byter galopp enkelt. Jag kan inte riktigt få den kontakten jag vill ha för han vill inte hoppa mot min kontakt, det är lättare att hoppa oxrar när kontakten är sådan, rättuppstående blir svårare. Han förbättrar sig efterhand, man känner på oxern att han har ett bra språng. På de rättuppstående ställer kontakten till det, när det är åtgärdat så kommer det att fungera riktigt bra. Ridbarhet 7,2 för den behöver bli bättre i kontakten, det kan förbättras för galoppen är bra. Hoppningen får 7,6 och den kommer att bli bättre när kontakten rättats till.
Totalt 31,4

Marianne Hansson och Trezeguet (SWB valack f -13 e Turmalin – Chairman La Silla, uppf/äg Lena Hansson) gästade Göteborg Horse Show och SWB Trophy i februari efter fina resultat redan förra året i Breeders Trophy.

Trezeguet Foto: Fredrik Jonsving

JD: Bra balans, lite stark i handen, den verkar stå högt i blod och tar mig till hindret med god bjudning. Han drar lite in i hindret och nu fick jag en rivning, nu hoppas jag han backar av lite, och visst gör han det, ett bra språng. Inte ett flashigt hopp men mycket korrekt, nu är sprången riktigt bra och nu börjar det förmodligen se lite flashigt ut också, en riktigt fin häst. Verkligen bra ut ur kombinationen, hittills den bästa för mig! Det känns verkligt komfortabelt mot hindret, den är fokuserad och smart och den enda hittills som löste hoppet ut mot utgången riktigt bra och smart.
Ridbarhet 7,5 jag gillar hur han går men han behöver få lite fler växlar i sig och bli lite mer reglerbar. För hoppningen för han 8,8 för han gav mig en komfortable och mycket smart känsla, han är hinderklok och läser hindret. Jag gillar honom jättemycket.
Totalt 32,7  

Victoria Almgren kom med den första av sina tre finalister och enda stoet La Chic (SWB f -13 e Contant Q – Lasandos, uppf/äg Annica Johansson) [förädlingsgrad över 9 generationer 48,83%].

La Chic Foto: Fredrik Jonsving

JD: Det är en del blod i den här eller hur? En häst med massor av kapacitet, den tar mig till hindret precis som jag vill att den ska. Den här hästen är lätt och har god framåtbjudning, det är skönt med hästar som själva bjuder på, speciellt när det blir större. Oi oi bra reaktioner, kvick, scopey, jag behöver bara sitta still. Jag gillar när de hoppar lite stort, det känns komfortabelt i större klasser.
Ridbarhet 7,5 även om inte alla knappar fungerar än, hon tar en med, byten är enkla. Hon springer lite in i hindret men kom underfund med att det inte var rätt sätt. Hoppningen får 8, hon ger mig en riktigt bra känsla. Hästen förstår vad hoppning går ut på.
Totalt 32,3

Magnus Jacobson hade knappt hunnit landa efter segern i 6-årsfinalen med Heartcore L. Nu var det dags för 5-års final och Diarado’s Rose ELiTH (SWB sto f -13 e Diarado – Cardento, uppf/äg Lisa, Emma och Kjell-Åke Thim). Det är familjens Thims andra uppfödning att ta sig till årets 5-årsfinal. Dubbeldam hade initialt lite problem med galoppombytena men lät det vara för att bättre fokusera på hoppningen.

Diarado’s Rose EliTH Foto: Fredrik Jonsving

JD: Det är en stor galopp och sprången känns som om de verkligen ger en känsla av scope. Det är en del markarbete som krävs på den här hästen men den har väldigt bra språng och teknik.  Vi var på väg någonstans men inte mot ett hinder när hon drar iväg. Nu gick det mycket bättre. Den är lite svår att bedöma, den är stor och kämpar lite med sin balans, små hästar har det enklare. Hindren är lite för små för att imponera på så här bra hopphästar. De är bara fem så stora hinder kommer tids nog men den här kan hoppa stort. Ridbarhet blir låg, bra emot hindren men efter sprången så förlorar man kontrollen, 6,8, teknik och potential blir 7,4 och den kommer att hoppa bättre över större hinder.
Totalt 30,2

Carl-Walter Fox med Johnny Cash NLG (SWB) valack f -13 e Click and Cash – Electro, uppf Rosanna Broberg, äg  Rosanna Broberg, CW Showjumping AB) är den andra avkomman till Click and Cash.

Johnny Cash NLG Foto: Fredrik Jonsving

JD: Intressant, det är lite svår kontakt med munnen, han är lite bakom min skänkel men det går att få till bra språng. När han kommer in rätt så ger han bra språng men inte helt lätt att bedöma.
Ridbarhet blir 7 just nu, det ser förmodligen bättre ut än det känns. Det är en väldigt mjuk kontakt som inte är helt det du vill ha som hoppryttare. Du måste motivera inför varje hinder och sedan tar han över. När man väl kommer in perfekt så får man ett riktigt bra språng, det blir 7,5 för teknik och potential. Jag kan känna att det finns hopp i hästen.
Totalt 30,2

Nicole Holmén  och Sweet Hermione (SWB sto f -13 e Click and Cash – Silvio I, uppf/äg Lundegård Equestrian AB) kom in som tredje par.

Sweet Hermione Foto: Fredrik Jonsving

JD: Massor av kapacitet, lite speciell i ridningen men bra känsla över hindret. Den hoppar så högt så vi landade lite på huvudet. Ridbarheten är just nu inte på topp men det är en bra hopphäst, massor av scope, bra bakben och känns som om den har bra teknik.
Ridbarheten får 7 just nu, hästen har lite personlighet och går mot skänkeln ibland. Framtidspotential och teknik 8 för den hoppar som den ska utan problem och vill göra rätt.
Totalt 30,2

Nummer 2 var Robin Ingvarsson med Strömmas Daquira (SWB sto f -13 e Daquar CC -Acacio (ex Acagion), uppf Strömma Naturbruksgymnasium, äg Måsel AB)

Strömmas Daquiri Foto: Fredrik Jonsving

JD: Det här är en lite grönare häst, mer misstänksam mot hindren men får sedan förtroende och fortsätter.
Ridbarheten blir 7,2 men det kan förbättras, den kan utvecklas mycket än på den här sidan, den blir lite stel och går mot handen. Den får 7,3 för hoppningen, den är försiktig och vill hoppa. Den går lite emot handen och vrider sig men vill vara försiktig. Att en häst vrider sig är inte diskvalificerande för toppsport – om bara hästen själv kan hantera det.
Totalt 29,7

Sara Nilsson och Diamond Dreams ELiTH (SWB sto f -12 e Diamant de Revel – Cardento, uppf Lisa, Emma och Kjell-Åke Thim, äg Sara Nilsson) var först ut. Dubbeldam lånade Saras små sporrar  och satt upp. Jeroen Dubbeldam tog sig tid med den första hästen och kände på galoppen och hittade gas och broms.

Diamond Dreams’s ELiTH Foto: Fredrik Jonsving
Diamond Dreams EliTH med Jeroen Dubbeldam Foto: Kim C Lundin

JD: En riktigt bra häst som förlåter mina misstag, kommer tillbaka med förtroende efter en rivning och gör bättre. Ett tecken på att hästen vill lära sig och kan gå långt.
För ridbarheten blir det 7,5, en lätt häst som jobbar med ryttaren, jag vill ha mer kontakt och den är nästan för mjuk i kontakten. Just nu ger jag 7,2 för teknik och potential, det är en siffra som kan förändras. I samband med att de blir äldre och utvecklas kan det ändras.
De som hoppar bäst nu blir inte alltid de bästa tävlingshästarna i slutändan.
Totalt 29,8

 

Resultat 5-årsfinal totalt
Resultat 5-årskval 1
Resultat 5-årskval 2

Diskat ekipage med till 5-årsfinalen i hoppning

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.