Ayleen Ejderland - Kiltara Pringle. Foto Jönköping Horse Show

[Jönköping Horse Show] 11-åriga Ayleen blev årets första vinnare

Klockan 09:00 på tisdagsmorgonen gick startsignalen för “Hästlovet” på Elmia och årets upplaga av Jönköping Horse Show är därmed igång. Dagen har bjudit på spännande kval i hoppning för både ponny och häst och under kvällen var det premiär för fartfyllda islandshästtävlingar i Agria Icelandic Power.

Första klass ut i år var Agria Pony Trophy, en LB hoppning där totalt 47 ponnyekipage från hela Sverige har lyckats kvalificera sig till Elmia under vårens och sommarens tävlingar (16 ekipage i kategori B, 15 ekipage i kategori C och 15 ekipage i kategori D).
Smålandspubliken fick här se en hemmaseger genom 11-åriga Alvestatjejen Ayleen Ejderland, 11 år, från Växjöortens Fältrittklubb med B-ponnyn Kiltara Pringle.

– Vi blev ju nästan tårögda hela familjen. Såklart man hoppades, men det var ju kanske inte det målet. Det var egentligen bara att komma hit. Så oavsett vad som händer imorgon tror jag att hon kommer känna sig otroligt glad, säger hennes pappa Andreas.

Finalen av Agria Pony Trophy avgörs imorgon onsdag.

Rekordstort startfält i Agria Star of Tomorrow

Även framtidens fyrbenta hoppstjärnor fick chans att visa upp sig under hästfestens första dag. I år har det varit högtryck för att delta i Agria Star of Tomorrow vilket ger ett rekordstort startfält under Jönköping Horse Show. Under tävlingarnas första dag kom nära tvåhundra 5- och 6-åriga hästar till start och publiken kunde se flertalet tunga namn, såsom Malin Baryard-Johnsson, lotsa sina framtida stjärnor runt Fredrik Malm och Frida Anderssons välbyggda banor.

Bland de 6-åriga hästarna kom 75 ekipage till start i en 1.25 hoppning. Klassen bjöd enligt många ryttare på en trevlig bana som resulterade i femtio felfria ritter och en för de unga hästarna positiv start på tävlingsveckan. För den avelsintresserade kan vi notera att inte mindre än fyra av de felfria hästarna är efter hingsten Heartbeat.

I 5-åringarnas 1.20 hoppning kom 99 ekipage till start varav 56 var felfria för dagen. Även i denna klass kunde publik på plats se flertalet välkända ryttare rida sina kommande stjärnor. även på 5 års sidan fanns en tydlig trend på hingstsidan där sex av de felfria hästarna är efter Comme il Faut.

Kvalen för Agria Star of Tomorrow för 5- och 6 åriga hopphästar fortsätter under morgondagen. Finalen för 5-åringarna avgörs på fredag respektive lördag för 6-åringarna.

 

Alla resultat från Jönköping > > >

Agria Pony Trophy, omgång 1 – Lätt B bed. Två faser A:0/A:0

Kategori B
1. Ayleen Ejderland, Kiltara Pringle Växjöortens Fältrittklubb
2. Isabell Heed, Miss Coloured Blaze Klagshamns Ryttarförening
3. Meja Kinde Ljungh, Derravaragh Lily Tosseryds Ryttarförening

Kategori C
1. Else Karlsson, Ardcath Shadow Hagens Ridsportförening
2. Irma Törnqvist, Hansome Härnösands Ridklubb
3. Hugo Mårtensson, Calippo Österlens Ryttarförening

Kategori D
1.Elin Larsson, Jacky Torsby Ridklubb
2. Amelia Hågård, Dustin Hoofman Vaggeryd-Skillingaryd RK
3. Lova Liljeros, Woodfield Ted, Gustavsbergs Ryttarsällskap

Equality Line Rising Star Silver, semifinal 1 – 1.20 bed. Två faser A/A:0 med totalfel

1. Erica Ek, All Time High Hagens Ridsportförening
2. Alva Larsson, Carerra Q Gamleby Ridklubb
3. Nellie Ek, Mississippi Föreningen Storbyns Ryttare

Equality Line Rising Star Gold, semifinal 1 – 1.30 bed. Två faser A:0/A:0

1. Marie Baumgart, Cinimini Österlens Ridklubb
2. Alice Rosenqvist, Finesse Halmstads Fältrittklubb
3. Samantha Praznik, Conquest Åby Ridklubb

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.