Tyskland silver, Belgien guld och Storbritannien brons Foto: Kim C Lundin Foto: Kim C Lundin Foto: Kim C Lundin Foto: Kim C Lundin Foto: Kim C Lundin

Lagmaskinen Belgien tog sin första guldmedalj – Sverige femma

Hoppningens lagtävling fick en spännande upplösning och Belgien kom överst på pallen – för första gången i EM:s historia.

Lagresultat

Guld Belgien 12,07 fel
Silver Tyskland 16,22 fel
Brons Storbritannien 21,41 fel

Sverige slutade på en femteplats med 26,81 fel efter Frankrike som slutade på 25,39 fel. Banbyggaren Louis Konickx fick beröm efter att medaljerna delats ut och bara individuella finalen återstår för hoppryttarna.

Belgiens guldgäng firades av FEI:s ordförande Ingmar de Vos, själv från Belgien Foto: Kim C Lundin

Belgiska teamet hyllar lagandan

För första gången sedan 1957 när EM började arrangeras står ett belgiskt lag på toppen av prispallen, dessutom ett ganska ungt och hungrigt lag som kan gå långt.

Förbundskaptenen och tränaren Peter Weinberg sken som en sol
– Jag är så stolt och otroligt glad. Tja, varför har Belgien inte vunnit förut? De vinner nu när jag är deras tränare, det har jag inte varit förut, skojade den populäre chef d’equipen.
– Vi har vår guldmedalj och dessutom – fyra ryttare i finalen varav två på topp fyra. Kan det bli bättre?

Pieter Devos med stoet Claire Z var dagens dropscore efter att ha varit felfri i torsdagens första runda.
– Vi har förtjänat det här, vi har missat på många mästerskap. Vi har gjort ett otroligt jobb de senaste åren och idag satte vi ”the cherry on the cake”, det blev pricken över i.
– Banbyggaren har gjort ett suveränt jobb, en mer skör och lättriven bana igår, idag mer flow och en hästvänlig bana. Det blev fel överallt precis som det ska vara.

Unge Jos Verlooy ligger individuellt tvåa med sin Igor, en 11-åring efter Emerald.
– Jag är så glad speciellt för att vi förtjänar guld som lag, vi verkligen förtjänar det, det var vår tur nu.
– Det känns bra inför söndag, Igor är i fantastisk form och han är så pigg. Jag vill inte prata om mina chanser inför finalen. Min häst är i bra form och man måste tro på sin häst, jag ska behålla mitt fokus och se till att bommarna blir uppe.

Jos Verlooy och Igor ligger tvåa inför söndagens final Foto: Kim C Lundin

Jérôme Guery rider hingsten Quel Homme de Hus efter Quidam de Revel och idag blev det felfritt med ett tidsfel.
– Igår var jag allt annat än nöjd [8 fel] så idag ville jag verkligen göra en bra runda. Det är en sådan lagseger med hjälp av alla runt os som lag.
– Det har varit tre helt olika banor, igår var det en teknisk och trixig bana, idag var det mer massivt och det fungerade bra för oss.

Gregory Wathelet är lite av lagets ankare. Han gick ut sist med hingsten MJT Nevados S och har varit felfri i båda lagklasserna efter in inledande riktigt dålig tidshoppningsklass. Wathelet står på 4,63 och är ändå fint med i kraft av de felfria ritterna.
– Jag visste att jag kunde riva ett hinder när jag red in och vi skulle ändå ta guld. Jag gillar pressen att gå ut sist och det vet de andra. Det är de små sakerna som gör skillnad och så många har hjälpt oss på vägen att nå det här guldet. Som lag har vi jobbat ihop oss.

Gregory Wathelet och MJT Nevados S gjorde strålande rundor i laghoppningarna Foto: Kim C Lundin
Fighting mode för båda två över mållinjen Foto: Kim C Lundin
Gregory Wathelet och MJT Nevados S mer än nöjda med sitt guld Foto: Kim C Lundin

Individuella finalen återstår

Ben Maher har kopplat greppet om finalen med sin magiska Explosion W (KWPN f -09 e Chacco-Blue – Baloubet du Rouet) och står på 0,62 fel, han har ett tidsfel till godo på Jos Verlooy.

Martin Fuchs och Clooney har dubbelnollat och står på 3,46, ett tidsfel ifrån Gregory Wathelet.

För svensk del så ligger nu Henrik von Eckermann och Toveks MaryLou på nionde plats med fina 7,56. Platsen efter är Peder Fredricson med H&M All In och 8 fel. Enligt Tidningen Ridsport är det inte självklart att ryttarna startar i finalen.

Ben Maher med Explosion W pustar ut efter målgång Foto: Kim C Lundin
Ben Mahers Explosion W är en fullkomligt magnifik hopphäst, komplett, modern och ännu ganska ung. Foto: Kim C Lundin

Resultatlista lag
Ställning individuellt

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.