Liz Edgar

Legendariska Liz Edgar har gått bort

Efter en kort tids sjukdom har hopplegendaren Liz Edgar förlorat kampen mot cancer. Hon gick bort i morse, 77 år gammal.

Liz Edgar hade rekordet i antal segrar i anrika Queen Elizabeth II Cup som hon vann fem gånger. Hon är en av Storbritanniens mest framgångsrika hoppryttare genom tiderna.

Hon var gift med Ted Edgar som var en framstående profil inom hoppningen (han gick bort 2018) och syster med hoppryttaren David Broome. Tillsammans utgjorde de den brittiska hoppsportens gyllene trio under decennier.

Liz deltog för första gången i Horse of the Year Show när hon var bara 12 år gammal. Sedan gick hon vidare till att vinna brittiska Young Ridermästerskapet två gånger.

– Det har alltid funnits i mitt blod, har Liz Edgar sagt om hoppsporten.

Liz Edgar var en av de första ryttarna i världen som fick ett rejält sponsorkontrakt i och med samarbetet med Everest som varade i 20 år.

Hon sörjs närmast av sin och Teds dotter Marie, som idag driver Edgar Training Foundation, ett hoppcenter nära Liz hem i Warwickshire där ryttare i alla åldrar tränar. Marie är även hon en framgångsrik ryttare, med bland annat tio EM-medaljer i bagaget.

 

Här i klippet kan ni se Liz och hennes stjärna Everest Forever i Everest Double Glazing Championships vid Royal International Horse Show 1981.

 

Historien om när Liz make Ted Edgar och Nick Skelton hamnade i slagsmål:

Slagsmålet i Göteborg – slutet på 12 års samarbete > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.