Ludger Beerbaum

Ludger Beerbaum avslöjad med barrering

Den tyska världsstjärnan Ludger Beerbaum avslöjas med djurplågare i en stor tv-special där man i filmer visar hur han barrerar hästar på sin anläggning.

I maj förra året kunde Ridenews rapportera att det tyska ridsportförbundet gjort en djurskyddsanmälan mot ”okända personer” efter att tv-kanalen RTL kontaktat dem och berättat att man hade filmmaterial där ”metoder som är i strid med hästarnas välbefinnande” användes.

Nu visar det sig att huvudpersonen i filmerna är ingen mindre än flerfaldige OS-medaljören och tunga internationella ridsportprofilen Ludger Beerbaum.
Efter två år av undersökningar har RTL släppt filmmaterialet där man kan se Ludger Beerbaum hoppa hästar medan en medhjälpare slår med en bom eller käpp mot deras ben – det som kallas barrering och är förbjudet.

Igår hade RTL en specialsändning och där medverkar den legendariske granskande journalisten Günter Wallraff – som givit namn till begreppet ”wallraffa”, att anonymt skildra någonting från insidan. I det här fallet har man också gjort just det, då en av RTL:s medarbetare har praktiserat hos Beerbaum och filmat med dold kamera. Hon bevittnade också barrering och hittade även bommar med taggar på anläggningen.

Ludger Beerbaum har ännu inte valt att kommentera inslaget. Han har sagt att han ska göra ett uttalande efter en juridisk granskning. Han befinner sig just nu i Florida tillsammans med sin affärspartner Andreas Helgstrand från Danmark.

I Tyskland tillåter man en mildare form av barrering som man där kallar ”touchering”. Käppen får då vara högst två meter lång och väga max två kilo, och den ska hanteras av en person som är skicklig och erfaren. Man får inte slå redskapen mot hästen utan den ska bara själv beröra dem.
En djurskyddsexpert och veterinär som granskat filmerna säger att det är uppenbart inte fråga om touchering utan definitivt barrering som sker och att man tydligt ser hur medhjälparen slår käppen eller bommen mot hästens ben.

Artikeln och trailer för tv-specialen hos RTL (på tyska) > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.