Martin Fuchs - Leone Jei

Martin Fuchs om sin häst: ”Han har unika kvaliteter”

Martin Fuchs är den förste som vunnit Geneves Grand Prix två år i rad, 2019 med Clooney och nu med Leone Jei (förra året var tävlingen inställd). Segern gav nästan 3,5 miljoner i prispengar.

Nu har Martin Fuchs chans att ta den stora Rolex Grand Slambonusen om han vinner också nästa GP i s’Hertogenbosch och än mer i Aachen och Spruce Meadows. Den ende som vunnit Rolex Grand Slam med raka segrar i Aachen, Geneve och Spruce Meadows är Scott Brash med Hello Sanctos. (Den Bosch, s’Hertogenbosch, har tillkommit senare).

Om sin häst Leone Jei, bara nio år men redan med lagguld och individuellt silver på EM och Grand Slamvinnare i Geneve säger Martin:
– Vi köpte honom som sexåring från Emile Hendrix, och började bygga upp honom. Som sjuåring för två år sedan gick han väldigt bra i Aachens Youngster Tour (för 7-8åringar), och redan då kände jag att han skulle kunna vinna på den här nivån. Förra året, som åttaåring, gick han två- trestjärniga GP, och sedan har han ju verkligen slagit igenom i år.

Martin Fuchs - Leone Jei Rolex
Martin Fuchs – Leone Jei. Foto Rolex Grand Slam

Martin om meetinget:
– Innan var jag väldigt taggad för att försöka vinna Top Ten-finalen, för det är en sådan speciell klass. Men det gick inte alls, utan jag kom sist. Då fokuserade jag istället på idag, och redan när jag gick banan blev jag hoppfull. Jag gick omhoppningsbanan också när vi gick banan och jag såg att den skulle passa Leone, för han har en väldigt stor galopp och jag kunde ta bort steg, som de andra inte skulle klara. När han sedan hoppade så fantastiskt i grunden blev jag ännu mer optimistisk.

”Det är inte den snabbaste hästen egentligen, men Martin gjorde honom snabbast”

16 av världens 20 högst rankade ryttare deltog i årets sista Rolex Grand Slam of Show Jumping Major – Rolex Grand Prix of Geneva. Banan var svår och 23 ekipage hann rida den innan vi fick se den första nollan. Till slut blev det sex ekipage i omhoppning – förutom Martin och Leone Jei, Kent Farrington med Gazelle, Max Kühner med Elektric Blue P, Laura Kraut och Baloutinue, Harrie Smolders med Monaco, Darragh Kenny med VDL Cartello.

Henrik von Eckermann och King Edward rev en bom i grundomgången, men som de snabbaste fyrfelarna tog de en sjundeplats och 300.000 kronor i prispengar.

Tvåa efter Martin blev Harrie Smolders med Monaco, en placering som bara den gav två miljoner i prispengar. Trean Max Kühner kunder kvittera ut nästan en och en halv miljon. Han säger:

– Jag ville verkligen vinna denna klass, men när man såg Martins runda så såg man hur han utnyttjade alla sin hästs styrkor. Det är inte den snabbaste hästen egentligen, men Martin gjorde honom snabbast.

– Leone Jei har väldigt unika kvaliteter. Som han hoppar, han gör det så lätt, utan ansträngning, imponerande hos en nioårig häst. Han har ett väldigt bra huvud, han är så motiverad, han vill alltid göra sitt bästa. Jag är verkligen glad för att ha en sådan häst i mitt stall och ser fram emot framtiden tillsammans.

Resultat från klassen > > >

ROLEX GRAND PRIXVINNARE

2021 Martin Fuchs (SUI), Leone Jei

2019 Martin Fuchs (SUI), Clooney 51
2018 Marcus Ehning (GER), Pret A Tout
2017 Kent Farrington (USA), Gazelle
2016 Pedro Veniss (BRA), Quabri de L’Isle
2015 Steve Guerdat (SUI), Nino des Buissonnets
2014 Scott Brash (GBR), Hello Sanctos
2013 Steve Guerdat (SUI), Nino des Buissonnets 

2012 Edwina Tops-Alexander (AUS), Itôt du Château
2011 Alvaro de Miranda (BRA), AD Ashleigh Drossel Dan
2010 Kevin Staut (FRA), Silvana*HDC
2008 Eric Lamaze (CAN), Hickstead 

2007 Ludger Beerbaum (GER), All Inclusive NRW
2006 Steve Guerdat (SUI), Jalisca Solier 
2005 Thomas Frühmann (AUT), The Sixth Sense
2004 Rodrigo Pessoa (BRA), Baloubet du Rouet
2003 Thomas Velin (DAN), Equest Carnute

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.