Marlon och Angelica. Foto FEI/Roland Thunholm, Ifat Zohar, FEI/Leanjo de Koster

[Mest läst 2022] Hemma hos hoppsportens drömpar Angelica och Marlon

Reportaget hemma hos Angelica och Marlon var en av de mest lästa publiceringarna på Ridenews 2022.
– Jag är mer kär än när vi först träffades, säger Angelica Augustsson, som nu är tillbaka i världstoppen efter att ha fått tre barn och startat eget. Hennes man Marlon Modolo Zanotelli håller med:
– Just nu är jag förmodligen lyckligare än jag någonsin varit tidigare i livet.

Text Kim C Lundin Foto Ifat Zohar

Efter ett antal år på lite olika nivåer inom hoppsporten är Angelica Augustsson och maken Marlon Modolo Zanotelli åter på nästan samma nivå igen. Kentaur träffar paret när det är världscupfinal i Leipzig och Angelica är inkvalad med sin topphäst, EM-partnern Kalinka van de Naechtegaele, medan Marlon rider de stora CSI3*-klasserna med hingsten Grand Slam VDL och en yngre häst. För en gångs skull är programmet lugnt för dem, de har få hästar med sig och inom någon dag ansluter resten av familjen med farföräldrar och de tre barnen.
– På en vanlig helgtävling har vi oftast med oss tre till fyra hästar vardera, medan du, när du åker till Global Champions Tour, bara tar med max två och de deltävlingarna går bara över två dagar, förklarar Angelica.

Angelica och Marlon. Foto Ifat Zohar

Angelica och Marlon har en stor egen verksamhet med bas i belgiska Eksel, nordöstra hörnet beläget mellan nederländska städerna Eindhoven och Maastricht och bara 10 mil från tyska Düsseldorf.

” Det är så mycket mysigare för oss
att kunna vara tillsammans
även under tävlingshelgerna”

Under flera år har de tävlat på olika nivåer. Angelica har nu kommit tillbaka till toppsporten efter att familjen utökats med tre barn – Melissa, Max och Maya, den yngsta som nu är snart två år gammal. Att paret nu är på samma nivå gör livet mycket enklare för familjen. Nu kan Marlon och Angelica rida på samma tävlingar istället för att åka med varsin lastbil åt olika håll.
– Det är så mycket mysigare för oss att kunna vara tillsammans även under tävlingshelgerna, konstaterar hon och Marlon håller med.
– Vi kan ha med oss barnen på tävlingshelger och det är så skönt att vara samlade, kommenterar Marlon.
Även om de båda numera rider i Global Champions Tour, så kräver verksamheten dubbelt av det mesta i form av lastbilar och hästskötarteam som kan följa med.
– Vi är så lyckligt lottade att vi har stor hjälp av Marlons föräldrar som bor med oss i Belgien och följer med på tävling med barnen, berättar Angelica.
– Det är den absolut bästa dagislösningen vi kan ha, säger Marlon.

När paret runt 2016 valde att starta egen verksamhet efter ett antal år som anställda ryttare i irländske hästhandlaren Enda Carrolls framgångsrika sportstall Ashford Farm, så blev det inte en hel omstart utan snarare en möjlighet att bygga vidare. Marlon har nu flera topphästar förutom sin OS-häst VDL Edgar. Bakom i leden väntar hästar som hingstarna Grand Slam VDL och Luigi D’Eclipse liksom stoet Like a Diamond van het Schaeck och flera andra på väg uppåt.
– Vi måste alltid tänka på att ha hästar på väg upp som kan ta över, ständigt hitta nya och utbilda våra egna blivande topphästar, förklarar Marlon.
– Kalinka van de Naechtegaele är definitivt min topphäst, speciellt i år. Hon var bra förra året, men då saknade hon erfarenheten. Nu börjar allt falla på plats för henne, säger Angelica.
– En annan kommande stjärna är Nintender Star som alltid är med mig. Sedan finns det ett gäng nioåringar som är på väg upp, förklarar Angelica.
– Självklart skulle jag gärna vilja ha en till Grand Prixhäst för de femstjärniga klasserna men det känns som om det finns god återväxt, menar hon.

Angelica Augustsson Zanotelli. Foto Ifat Zohar

Årets mål för både Angelica och Marlon är givetvis att kvala och bli uttagna till VM i Herning, men det är inte det enda som de måste fokusera på.
– Så som sporten utvecklats de senaste åren går det inte att ha ett enda mål för året, utan vi har mindre mål längs vägen hela tiden och de avgör fortsättningen. Jag satsar på Global Champions Tour, som ska etablera mig på femstjärnig nivå igen och där vill jag få så bra resultat som möjligt, konstaterar Angelica.

” Det är flera pusselbitar som får
hela verksamheten att
passa ihop och fungera ”

På sin egen gård har Angelica och Marlon tävlingshästarna, både de etablerade och en del yngre på väg upp. Deras verksamhetsinriktning har ändrats lite sedan flytten till egen gård 2016.
– Vi har tagit fram en del yngre hästar helt själva, Nintender Star och Danna RJ är sådana exempel, men det är svårt att hitta begåvade unga hästar i tid, förklarar Marlon.
De har inte särskilt många elever. Det är bara två young riders, Janelle Larsson och norska Ingrid Gjelsten, som står uppstallade på gården och tränar för Angelica respektive Marlon.
– Vi uppskattar väldigt mycket att få chansen att träna de här ambitiösa unga ryttarna, lära dem det vi kan genom vår erfarenhet, menar Marlon.
– Det är flera pusselbitar som får hela verksamheten att passa ihop och fungera.
– Vi älskar båda att jobba med de unga hästarna och ta upp dem till toppsporten, det är inte bara de stora tävlingarna som gör vårt liv intressant, förklarar Marlon.

I sitt tajta tävlingsschema lägger de med jämna mellanrum in tvåstjärniga tävlingar för att själva kunna tävla med de unga hästarna på väg upp.
I stallet har de hästar från flera ägare och att sälja hästar de vidareutbildat för ägarnas räkning är en viktig del av deras verksamhet.
– Genom att först ta upp hästarna på rätt nivå och sedan sälja dem får vi även plats för nya och fler intressanta hästar att utveckla.
– Det blir som ett kretslopp, vi är inte renodlade hästförmedlare, men det är en viktig bit, förklarar Marlon.

Angelica Augustsson Zanotelli. Foto Ifat Zohar

 

Som hoppryttare mitt i Europa med närhet till flera av världens bästa hoppuppfödare och stuterier vore det troligt att Angelica och Marlon hade spännande insikter om stammar och härstamningar. De är båda välinformerade om stam, avel och påbrå, men det är helt andra saker som spelar in för dem vid hästval.
– Skillnaden för oss är att vi alltid tittar på individen och dess egenskaper i första hand, mycket mer än på hästens stamtavla, förklarar Marlon.

 

Marlon Modolo Zanotelli. Foto Ifat Zohar

– Självklart är jag jätteförtjust i hingsten Grand Slam VDL, som jag rider, och vi har själva en av hans avkommor. Den har ärvt många av hans egenskaper, som gott temperament, stor kapacitet och kvalitet i sprången. Jag är övertygad om hans framtid som en bra och inflytelserik avelshingst.
– Luigi d’Eclipse, som jag rider, lämnar också mycket bra avkommor, där de äldsta är fyra till fem år nu och många finns runt oss i Belgien, De är väldigt lika honom. Hingsten Cartaro börjar också betäcka alltmer och han har en fantastisk mödernelinje.
– Den unge Comthago VDL efter Comme Il Faut är en riktig snackishingst i Holland. Jag pratade faktiskt om honom med Marcus Ehning, som tyckte att Comthago verkade ha fått en bättre galopp än sin far. Jag tycker han är riktigt lovande och han är en av flera som jag har i samarbete med VDL Stud.
– Jag har inga favorithärstamningar egentligen, det handlar om individen och hur den arbetar för mig, konstaterar Marlon.

Angelica Augustsson och Marlon Modolo Zanotelli. Foto Ifat Zohar

Alla vet hur mycket resor det innebär att tävla på hög nivå och Angelica och Marlon är en ung familj med tre barn från två till sex år. Det som löser mycket av vardagspusslet är närheten till farföräldrarna. De har en stor del i att familjetid och tävling på toppnivå går att förena.

”Barnen är involverade i
vårt knasiga liv och är
helt och hållet tävlingstränade”

– Jag har hela tiden haft inställningen att vara en bra närvarande mamma och jag har inte fler hästar än att jag kan vara med barnen när de kommer från skolan och förskolan. Just nu har jag sex till åtta hästar och är för det mesta klar med dem när det är dags att hämta upp barnen. Sedan tillbringar vi alla mycket tid tillsammans i stallet även efter det. Vi försöker i möjligaste mån ta med oss barnen på tävling, så att vi alla är på samma plats. Barnen är involverade i vårt knasiga liv och är helt och hållet tävlingstränade, förklarar Angelica.
– För dem är den här tillvaron helt normal, de har aldrig upplevt något annat, kommenterar Marlon.

Angelica Augustsson. Foto Ifat Zohar

Marlon och Angelica kommer båda från familjer med syskon.
– Jag tyckte alltid att två barn var ett idealiskt antal, men innan du själv har barn så vet du inte riktigt vad det handlar om, förklarar Angelica.
– Så efter första barnet så var vi inne på att – nej, ett räcker, för det var så jobbigt, en sådan omställning.
– Sedan blev Melissa ett år och då kändes det som, jomen visst, ett till och Max föddes 2018.
– När han var ett år så kom samma känsla för oss och nu har vi Maya som är född 2021 och hon är mer än ett år nu såå….. säger Angelica och skrattar.
– Nej, inte fler nu, tre barn är ett perfekt antal och vi är så lyckliga för dem alla, säger Marlon.
– Efter att Max föddes började Angelica komma tillbaka i sporten igen och då valde vi att avvakta lite. Vi ville ha fler barn, men också satsa på sporten. Sedan kom beskedet tidigt 2020 att OS i Tokyo ställdes in det året och då var det dags, förklarar han.
– Vi hade sådan tur att Angelica blev gravid direkt och Maya föddes 4 januari 2021, perfekt i tid för att komma tillbaka till ridningen i tid för större uppgifter, säger Marlon med ett skratt.

Angelica Augustsson Zanotelli. Foto Ifat Zohar

Angelica och Kalinka var del av EM-laget i Riesenbeck i augusti 2021.
– Självklart kommer barnen före all sport i världen, men om det går att planera och förena båda delarna så vill vi såklart göra det, säger han.
– Det är svårt att förklara hur stor skillnad det gör att bli förälder. Tidigare var hästarna verkligen allt, sen får du barn och det blir ditt allt, säger Angelica.
– Föräldraskap gör dig till en bättre människa och en bättre ryttare, du blir inte längre upprörd över att få fyra fel i en klass, du förstår den större bilden bättre, säger Marlon.
– Framför allt så slösar du inte tid på meningslösa saker, för tid blir omedelbart något oerhört dyrbart, säger Angelica.
– Den tid du lägger på oviktiga saker är tid du kunde ha tillbringat med barnen och det gör dig mer effektiv, menar hon.

Angelica Augustsson Zanotelli. Foto Ifat Zohar

Trots att de har hunnit bli småbarnsföräldrar och varit gifta ett tag nu, ses Marlon och Angelica ofta promenera hand i hand eller med armarna om varandra som om de vore nykära, nära och i synk med varandra. Helt enkelt lika kära som någonsin tidigare. Deras gemensamma intresse och passion för hoppsport och hästar hjälper såklart till men ändå, är inte prestationskrav, resor och familj något som kan tära på en relation?
– Jag har alltid varit en svår person att leva med, jag är introvert och håller saker för mig själv. Men jag har alltid haft lätt för att vara med Angelica. Hon förstår mig, låter mig vara i fred när jag behöver det och ger mig en spark i baken när det krävs för att få mig på spår igen. Angelica förstår allt, vår sport, mitt sätt. Vi älskar verkligen varandra, säger Marlon.
– Om det finns ett problem så pratar vi igenom det, det gör det mesta bättre. Vi vill vara med varandra hela tiden, så enkelt är det, konstaterar han.
– Vi behöver inte arbeta på något för att vilja vara tillsammans. Tvärtom. När vi är på två olika tävlingar, ibland en hel vecka utan att ses, så är det jättejobbigt, säger Angelica.
– Vi har total respekt för varandra och det är viktigt. Jag är mer kär i Marlon idag än när vi först träffades, konstaterar hon.
– Jag tror det kommer naturligt, ju mer vi lär känna varandra desto mer kära blir vi, vi går igenom saker tillsammans, livets alla upp- och nergångar, menar Marlon.

Angelica växte inte upp i hästfamilj och hon fick kämpa rejält för att komma till det liv med hästar som yrke som hon har idag. Marlon kommer från en familj med hästintresse, men eftersom de är från Brasilien innebar etableringen i Europa en total omstart.
– Jag fick kämpa för att komma in utan en enda kontakt från början, utan att vara någon alls.
– Det viktiga är att idag kan alla se att det går att ta sig fram som vi båda har gjort. Vi kommer från ingenstans och tar oss uppåt och framåt. Angelica som kom från ponnysporten har nu tagit sig hela vägen in i landslaget och jag som kommer från ett udda land utan hästkontakter, vi har båda lyckats. Det innebär att andra också kan skapa sin väg, förklarar Marlon.
– Det är så vanligt att föreställa sig att enda vägen till framgång är att ha pengar eller massor av kontakter. Men det är möjligt att ta sig fram utan något av det, om du är så målmedveten att du är beredd att både kämpa och kompromissa för att nå dit, säger han.
– Sedan gäller det att omge sig med rätt sorts människor, bra människor – i ditt team av medarbetare, tränare och hästägare, säger han.

”Segern på Gothenburg Horse Show
kommer för alltid att vara mitt största ögonblick”

 

De har ridit och tävlat på topp i många år men jämfört med hoppningens giganter är både Marlon och Angelica fortfarande tidigt i sina respektive karriärer. Vilka är deras största framgångar hittills?
– För mig är det segern i Göteborg 2011 med Mic Mac du Tillard, det var ett så omvälvande ögonblick. Det var inte bara en klasseger utan så många saker som kulminerade under just den här helgen. Jag var den där lilla tjejen som flyttade till en mansdominerad sport i Tyskland, det var en tuff tid för mig och detta var första gången jag kom tillbaka till mitt hemland. Jag hade aldrig ridit en femstjärnig tävling före den helgen. Det var känslomässigt ett sådant stort ögonblick.
– På papper är säkert lagbronset i Herning 2013 en större bedrift men segern på Gothenburg Horse Show kommer för alltid att vara mitt största ögonblick, säger Angelica.
– För mig är det segern i Pan Am Games 2019 med Sirene de la Motte som är mitt största individuella resultat. Det kändes som ett verkligt genombrott för mig. Vi var väldigt fokuserade på laget under den tävlingen, Brasilien behövde komma på topp-tre för att kvalificera ett lag till OS i Tokyo. Jag hann knappt inse att jag vunnit individuellt men som enda dubbelnolla segrade jag.
– Det var också lite en cirkel som slöts, mina föräldrar som offrat så mycket för min sport var på plats där med mig. Jag var första brasilianska ryttare att vinna guld individuellt och det
var stort att placera vårt familjenamn i historieböckerna på det sättet, säger Marlon.

Vad bjuder framtiden på? frågar vi och Angelica är lite tveksam till att måla upp någon bild över var hon och maken befinner sig om några år.
– Som förälder så har du lärt dig att inte ta ut saker i förskott och inte planera för långt fram. Det jag hoppas på är att både jag och Marlon fortfarande är med och konkurrerar på femstjärnig nivå i sporten och att vi har klarat att fortsätta vara bra föräldrar. Jag hoppas vi kan fortsätta utvecklas i rätt riktning, säger Angelica.
– Just nu är jag förmodligen lyckligare än jag någonsin varit tidigare i livet. Mina föräldrar finns med oss, vi är båda med i toppsporten, vi har vår egen anläggning och vi har jättebra medarbetare och inte minst är barnen friska och mår bra, det finns mycket att vara glad och tacksam över, säger Marlon.

• • •

Efter att texten skrevs har Angelica fortsatt haft stora framgångar, med bland annat världscupseger i Helsingfors i höst.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.