Henrik von Eckermann  med Toveks Mary Lou Foto: Kim C Lundin

Nations Cup: Eckermann säkert ankare – Sverige historisk segrare

En händelserik Nations Cup – som slutade med fördel Sverige och seger. Henrik von Eckermann och Toveks MaryLou var felfria i båda rundorna.

CHIO Aachen har en egen exklusiv Nations Cup som de bjuder in olika nationer till. I år har Sverige fått en invitation tillsammans med Belgien, Schweiz, Nederländerna, Irland, Frankrike, USA och hemmanationen Tyskland. Klassen utgör även kval till Grosse Preis der Aachen på söndag – Rolex Grand Prix.

Första rundan

Sverige ställde upp med lagryttarna Henrik von Eckermann, Evelina Tovek, Angelie von Essen och Peder Fredricson. Första rundan bjöd på en del dramatik när USA:s andra lagryttare helt enkelt inte kom upp på sin häst. Nicole Shahinian-Simpson och hennes groom hade uppenbara problem med Akkuna Matata. Så fort hon försökte sitta upp stegrade sig hästen, en process som börjat på framridningen och fortsatte in på banan. Till slut ringde domartornet i klockan – utesluten på grund av utebliven uppsittning. Schweiz tredje ryttare Arthur Da Silva kom aldrig till start och gjorde Schweiz sårbara.

De svenska ryttarna gjorde tre lysande rundor, Eckermann och Tovek var felfria och Angelie von Essen hade bara ett nedslag med Luikan Q (AES f -09 e Luidam-Kannan). PEder Fredricson, normalt sett lagankare med nerver av stål, hade en ovanlig runda med Christian K. I trekombinationen blev det ett stopp, bommar föll och tiden rann till totalt 13 fel och resultat som fick räknas bort.  Sverige slutade på 4 fel tillsammans med fem andra lag.

Andra rundan

Flera hade problem med den guldiga tempelinspirerade tvåkombinationen, både Olivier Robert och Laura Kraut fick bekymmer. Schweiz Pius Scwitzer stannade ut sig med Courtney Cox och därför uteslöts Schweiz helt. Samma sak för Gudrun Patteet för Belgien.

Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou visade åter upp en fantastisk runda som placerade dem i individuell ledning.  Med en andra runda med felfritt gjorde Angelie Von Essen en bra laginsats liksom Evelina Tovek med Dalila de la Pomme som bara hade ett nedslag i andra rundan.

Inför sista ryttaren låg Sverige i ledning och för de andra nationerna så föll hindren som käglor i strålkastarskenet. Sverige stod på färre fel än Tyskland och kanske CHIO Aachens general Frank Kemperman började ångra att han sagt ja till Henrik Ankarcrona om att ta med Sverige.

Bästa rundan för Tyskland gjorde dubbelnollande Simone Blum med DSP Alice, regerande världsmästare. Peder Fredricson och H&M Christian K gick och gjorde det de gör allra bäst – avgör när det gäller. Felfria i strålande stil. Sverige slutar på fyra fel efter tre felfria ritter i omgång 2.

Första omgångens svåraste hinder Foto: Kim C Lundin

Resultat individuellt

Resultat lag

CHIO Aachen webbsida

Start- och resultatlistor

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.