Nations Cup, Henrik von Eckermann - King Edward, Barcelona, 2021

Nations Cupfinalen: Sverige vidare – femma i första rundan

Nations Cupfinalen i Barcelona började lysande för Sverige med en felfri runda av Henrik von Eckermann och King Edward. Totalt blev det nio fel för laget och en femteplats. Dete betyder att Sverige är vidare till andra rundan på söndag.

I fredagens runda red Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann, Angelie von Essen och Rolf-Göran Bengtsson för Sverige.

I laget ingår även Angelica Augustsson Zanotelli, som förbundskapten Henrik Ankarcrona kan välja att ta in i söndagens andra runda.

Lysande start för Sverige

För Sverige nollade första ryttaren Henrik von Eckermann med King Edward.

Det resultatet delade de slutligen med sex andra ekipage av de totalt 58 startande – bland andra Tysklands Daniel Deusser och Killer Queen VDM, Belgiens Nicola Philippaerts med Katanga v h Dingeshof, Brasiliens Marlon Modolo Zanotelli med Grand Slam VDL.

– Han gör alltid ett bra jobb och starka rundor, sa Henrik om sin häst direkt efter ritten.
– Vi måste kvalificera oss till söndag och om Malin också gör en felfri runda eller får fyra fel så borde vi klara det.

Nations Cup, Henrik von Eckermann - King Edward, Barcelona, 2021
Henrik von Eckermann – King Edward. Foto FEI/Lukasz Kowalski

Känner ni press på er som olympiska guldmedaljörer?
– Nej inte alls, det är en ny uppställning, en ny tävling. Men naturligtvis vill vi vinna, ingen fråga om det!

Efter att lagens första två ryttare ridit hade nästan hälften av alla startande  fått tidsfel, men banbyggaren valde aldrig att röra maxtiden.

Totalt 9 fel för svenska laget

Så blev det dags för Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W, som gjorde en stabil runda men fick ett frambensfel som gav nerslag samt ett tidsfel – fem fel till Sverige. Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana fick även de ett nerslag och Sverige stod därmed på 9 fel. När lagets sista ryttare Angelie von Essen med Alcapone des Carmille kom in anade man redan från början att det kanske inte var skarpt läge. Efter ungefär halva banan avbröt hon ritten och utgick. Enligt andra ryttare som intervjuades var första delen av banan ganska behaglig, medan svårighetsgraden ökade, så med en mindre erfaren häst kanske det var klokt att avstå från den sista halvan.

Europamästarna Schweiz var storfavoriter och hade också bästa läget som sista startande, men de gick inte vidare till söndagen utan slutade nesligt på 12:e plats av de 15 lagen. Steve Guerdat och hans superstjärna Victorio des Frotards fick hela 9 fel, Bryan Balsiger med Twentytwo des Biches fick 4, Edwin Smits med Farezzo fick 6 fel och Martin Fuchs och Chaplin utgick.

Inför tredje rundan låg Storbritanniens unga lag pyrt till efter 8 respektive 5 fel, men 22-årige Harry Charles kom in som räddande ängel med en felfri runda tillsammans med Romeo 88. Trots det gick Storbritannien inte vidare till söndagen – ankaret John Whitaker och Unick du Frankport fick hela 12 fel  – och får istället rida tröstklassen Challenge Cup idag.

Hjärtat blödde för Norge

Fredagen var Tysklands lag, visserligen var det endast Daniel Deusser och Killer Queen VDL som höll helt rent i protokollet, men europamästaren Andre Thieme med DSP Chakaria och Christian Ahlmann med Clintrexo Z hade endast ett tidsfel var, därmed gick laget segrande ur första rundan.

Daniel Deusser - Killer Queen VDL
Daniel Deusser – Killer Queen VDL. Foto FEI/Lukasz Kowalski

Hjärtat blödde för familjelaget Norge där pappa Geir Gulliksen med VDL Groep Quatro gjorde en kämparinsats och höll bommarna uppe som avslutande ryttare. Hans dotter Victoria hade 9 fel, sonen Johan utgick och lagets fjärde ryttare Marie Valdar Longem  var felfri med endast ett tidsfel. Geir fick dock två tidsfel och det placerade laget på 12 fel, samma som Belgien. Lagets samlade tid var dock sämre och de missade därmed söndagens final. Idag måste de leverera i Challenge Cup där lagen utanför finalen gör upp om vilket lag som flyttas ner till EEF-serien.

Sergio Alvarez Moya - Alamo
Sergio Alvarez Moya – Alamo. Foto FEI/Lukasz Kowalski

Spanien gjorde inte hemmapubliken besviken. Manuel Fernandez Saro blev strykresultat när Jarlin de Torres trampade i vattnet, men övriga tre – Ismael Garcis Roque – La Costa, Eduardo Alvarez Aznar – Legend och Sergio Alvarez Moya – Alamo – fick bara ett tidsfel var.

Trots att han bara är 13 år har Alamo en imponerande meritlista och är hästen som Steve Guerdat vann världscupen i Göteborg med 2019.

– Alla älskar honom, han är en fantastisk häst, en fantastisk tävlingsindivid, enkel hemma och så vacker. Han ägs av mig själv och Sergio Ramos, fotbollshistoriens bästa försvarsspelare, som tidigare var i Real Madrid och nu spelar för Paris Saint-Germain, berättar Sergio Alvarez Moya.

 

När finalen rids på söndag går lagen in från scratch och gör upp om segern.

Alla resultat > > >

Andre Thieme - DSP Chakaria
Andre Thieme – DSP Chakaria. Foto FEI/Lukasz Kowalski
Daniel Deusser - Killer Queen VDL
Daniel Deusser – Killer Queen VDL. Foto FEI/Lukasz Kowalski
Goncalves de Azevedo Cortizo - Hermes van de Vrombautshoeve
Goncalves de Azevedo Cortizo – Hermes van de Vrombautshoeve. Foto FEI/Lukasz Kowalski
David Will - C Vier 2
David Will – C Vier 2. Foto FEI/Lukasz Kowalski

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.