Malin Baryard Johnsson - Indiana

Nations Cupfinalen: Guld till Holland, Sverige mindre än en sekund från pallen

Guld till Holland, silver till titelförsvararna Irland och brons till Belgien – men Sverige var mindre än en sekund från pallen.

Efter att lagens två första ryttare hade ridit höll det svenska laget nollan – felfritt för både Henrik von Eckermann och Malin Baryard Johnsson. Sedan blev det fyra fel för Angelie von Essen. Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo blev med nio fel lagets strykresultat.

 

Efter att lagens två första ryttare har ridit var det svenska laget felfritt – nollor för både Henrik von Eckermann med King Edward och Malin Baryard Johnsson med H&M Indiana.

Halvvägs in i Nations Cupfinalen där de åtta bästa lagen red idag var det endast Sveriges och Nederländernas lag som hade två felfria ritter.

Henrik von Eckermann - King Edward
Henrik von Eckermann – King Edward. Foto FEI/Christophe Taniére

Sverige gick ut som fjärde lag med Henrik von Eckermann och King Edward i täten. Det blev en felfri runda och efter ritten sa en mycket glad Henrik till SVT:
– Han är ett geni.

Nästa svenska ekipage var Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana som även de gjorde en felfri ritt.

Malin Baryard-Johnsson – H&M Indiana.

Angelie von Essen och Alcapone des Carmille var med startnummer 20 tredje ekipage för Sverige. Angelie gick i fredags in som sista ryttare när Sverige redan var klart för finalen och valde då att bara hoppa halva banan innan hon utgick för att spara hästen. Den storgalopperande Alcapone fick det lite trångt och rev en bom i kombinationen med lättast möjliga touch. Fyra fel och Sverige ligger fortsatt i topp.

Angelie von Essen och Alcapone des Carmille vid andraplaceringen i nationshoppningen i Aachen nyligen. Foto KimC.nu by Ateni AB

När Nederländernas tredje ryttare kommer in, 23-åriga Sanne ThijssenCon Quidam RB, som varit otroligt farlig senaste tiden, ligger laget på noll fel. Ekipaget går ut med hög energi och den otroligt spänstiga hingsten blir lite stark men håller ihop det in i det sista – men där ryker b-hindret i trekombinationen även för henne.

 

Därmed står Sverige och Nederländerna på samma resultat – noll fel med varsin fyrfelare i stryk.

Rolf-Goran BENGTSSON (SWE) Ermindo W Foto KimC.nu by Ateni AB

När Rolf-Göran Bengtsson med Ermindo W avslutar för Sverige med nummer 28 är pressen otrolig. Ska Sverige stanna på fyra fel eller förbättra resultatet? Rolf och Ermindo gör en briljant runda ända fram till trekombinationen där det blir tokigt – två bommar ner och dessutom ett tidsfel.

Därmed står det klart att Sverige inte kan vinna, men har ännu chans till pallplats.

Rutinerade Harrie Smolders och hans topphäst Monaco är sist ut för Nederländerna och har chans att säkra guldet för laget. Med en felfri ritt inom tiden är segern bärgad för holländarna.

Sergio Alvarez Moya och Alamo avslutar för Spanien men när två hinder rivits väljer han att utgå. Hemmalaget slutar på tråkiga 24 fel.

Tysklands Daniel Deusser och Killer Queen VDL blev oväntat lagets strykresultat med 11 fel. Christian Ahlmann och Clintrexo Z hade endast ett tidsfel i fredags och kan med en felfri ritt säkra femteplatsen för laget.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.