Klanen Gulliksen med sin nya framtidsstjärna. Foto: Digishots.nl

Nederländernas bästa 5-åring: 4,5 miljon på auktion

En hel del kommer till Breeders Trophy och letar häst. I Nederländerna köpte Norges mesta hoppfamilj en ny 5-årig stjärna under tisdagens auktion på legendariska Stal Hendrix.

Det finns många sätt att hitta en topphäst, Lisen Bratt Fredricson spanade på unghästar på Breeders Trophy och evenemanget brukar få besök av Ludo Phillipaerts med flera internationella namn. Nere i de hästtäta europeiska stora hoppnationerna som Tyskland, Belgien, Frankrike och Nederländerna pågår samma spaning. Det finns också många auktioner med allt från föl till unga hingstar som primärt numera går till sporten och upp till unghästkategorin. I Nederländerna finns flera auktioner och en av dem som inriktar sig på unga hopphästar i åldern 5-7 år är Dutch Sport Horse Sales, arrangerat av Stal Henridx. Hendrix är stora uppfödare och hingsthållare, familjen med två bröder Emile och Paul Hendrix och deras söner Timothy och Michel håller i selektionen tillsammans med Yves Houtackers. Auktionen har topprofil, flera hästar sålda här tidigare har fått fina sportframgångar och det är den stora plånboken som ska fram för att få en fin unghäst att tävla.

När de 23 hästarna klubbades blev det ett prisrekord. Norska hoppfamiljen Gulliksen med Norges högst rankade hoppryttare Geir i täten följt av barnen Victoria och Johan-Sebastian ropade hem det som skulle bli auktionens dyraste häst för 450 000 euro, över 4,5 miljon i svenska kronor.  Dyrgripen var valacken Immanuel R (KWPN f -13 e Echo van’t Spieveld-Roven xx-Calato, uppf J. Dohmen) med en förädlingsgrad på 52,34 procent och ett möderne som levererat framgångsrika tävlingshästar som Zidane R och Tello R Z.
Det är en häst tänkt till Johan-Sebastian Gulliksen för framtiden. Immanuel R har vunnit en stor unghästtävling för 5-åriga hopphästar i Nederländerna och med den konkurrensen är det en bedrift.

Prisrekord får röda mattan att rullas ut: Foto: Digishots.nl

Auktionen hade flera hästar som gick för höga bud och tolv av de 23 kostade över miljonen. Sverige har en liten auktionstradition men SSHS Swedish Select Horse Sales arrangerar auktion på unga hopptalanger under Elmia Scandinavian Horse Show och under Breeders Trophy arrangerar SWB sin elitfölauktion redan 5 oktober.

 

Immanuel R i aktion Foto: Dutch Sport Horse Sales

Immanuel R

Hela kollektionen

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Fakta Stal Hendrix

Stal Hendrix håller hingstar och visar varje år ett ganska stort antal unga hingstar i flera förbund. Bland hingstarna i stallet nu finns Entertainer och de yngre Kardinaal HX, Jacadello och Kempinski. Bland äldre så finns Ustinov och Vittorio.

De sysslar även med olika former av evenemang som tävlingar, har stor uppfödningsverksamhet och är stora på hästförmedling.

Stal Hendrix

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.