Celia Rijntjes och Clarimo Ask

Ninjas och Casalls skötare – kan bli decenniets supergroom

I 14 år jobbade hon som häst­skötare hos Rolf-Göran Bengtsson och tog hand om super­stjärnorna Ninja och Casall. Nu är hon nominerad till FEI:s pris till ­decenniets groom.

Hon är något av en superstjärna bland hästskötarna, Celia Rijntjes, som under närmare 14 år jobbade för Rolf-Göran Bengtsson och tog hand om hans världsstjärnor Ninja och Casall.
Nu har Celia dock satsat på en ny karriär:
– Jag arbetar för en ortopedisk veterinär, som assistent. Vi arbetar enbart med hältor hos sporthästar. Vi gör ingenting annat, inga akutfall eller någon reproduktion.
Celia har inte någon formell utbildning inom veterinärmedicin.
– Jag har bara min erfarenhet. Men mitt jobb handlar mest om hästhantering. Det gäller att man klarar av långa dagar, allt det andra kan man lära sig. Och det är lite som att vara groom åt en ryttare. Man måste lära sig hur den man jobbar med fungerar och kunna anpassa sig..Om du inte matchar med din ryttare kommer det aldrig att fungera.

Långa arbetsdagar

Under alla år med Rolf bodde holländska Celia i Tyskland, men nu har hon flyttat tillbaka till hemlandet och bor i Valkenswaard, en riktig holländsk häststad. Den ligger nära gränsen mot Belgien, dit hon varje dag åker för att jobba. Det blir långa resor och långa dagar.
– Jag är van vid långa arbets­dagar från tävlingarna, men det blir inte lika mycket nu.

Celia Rijntjes och Casall
Celia Rijntjes och Casall på vetcheck. Foto Stefano Grasso/LGCT

Hur många timmar kunde det bli på en dag?
– Det är en livsstil och inte ett jobb. Man kan bli klar två på eftermiddagen eller två på natten, det beror på klasserna och hur många hästar man har med sig.
–I Global Champions Tour har man bara två hästar och man är i en stad. Då kunde man gå ut och göra saker.
– Om man vill komma till en viss nivå måste man sätta in timmarna. Rolf sätter själv in alla timmarna och då måste man själv vara villig att göra det.
– Om du jobbar för någon du gillar och du gillar jobbet så känns det inte att det blir många timmar. Om du har kul är det inte jobb, om du inte har kul är det massor av jobb.

Rolf-Göran Bengtsson och Ninja
Rolf-Göran Bengtsson och Ninja. Foto Stefano Grasso/LGCT

Hur var det att jobba med Ninja och Casall?
– Ninja var min vän, en väldigt personlig häst. Det var tacksamt att jobba med honom. Han ville ha mycket uppmärksamhet, men han gav också mycket tillbaka. I början var han lite skygg och det var roligt att utveckla relationen och få honom att lita på mig.
– Casall är en ”hästarnas häst”, en stark hingst. När han kom till oss var han bara sex år och då var han ännu inte så dominant,
– Det var så otroligt roligt att arbeta med dem och lära sig förstå dem. Det var spännande att få ut något ur dem, som man inte visste fanns där.
Det var en ära att få arbeta med dem och roligt att få följa dem ända in i pensioneringen.
Celia håller kontakt med hästarnas nya hem.
– Ninja tar hand om de unga hästarna i Mexiko. Och jag får uppdateringar från Casalls nya skötare. Jag får följa dem hela vägen!

Celia Rijntjes Casall Hamburg
Celia och Casall kollar in Rolf på prispallen vid segern i Global Champions Tour i Hamburg 2017, th. Det blev den storslagna finalen i Casalls karriär. Då hade han redan tidigare sagt farväl till den svenska publiken på Scandinavium i Göteborg. Foto Stefano Grasso/LGCT

”Du kan fånga upp en skada innan den ens finns”

Hur kan man som groom påverka hästarnas prestation?
– Eftersom du är med dina hästar nästan 24/7 så ser du varje förändring hos dem och kan hjälpa din ryttare att få ut det bästa ur varje häst i varje ögonblick. Du kan se små förändringar i benen, fånga upp en skada innan den ens finns. Du lär dig, för du ser dem varje dag i alla situationer.
– Du kan inte påverka själva prestationen, men du kan påverka omgivningen och förutsättningarna, se till att de mår bra.

Celia träffade Rolf när hon arbetade hos Jan Tops, där Rolf var anställd ryttare i flera år.
– När Rolf startade eget hade jag slutat hos Tops och letade jobb. Han behövde en groom och det var lätt för mig att flytta till Tyskland och jobba för honom eftersom vi kände varandra sedan tidigare.
Celia har inte gått någon hästutbildning och hade egentligen inte planerat att börja jobba i branschen.
– Jag var hobbyryttare och av en slump började jag jobba för Jan Tops. Men jag hade inte någon hästrelaterad utbildning och jag hade inte växt upp på en gård.

”Rolf är ödmjuk, jordnära och lojal”

Hur var det att jobba med Rolf?
– Rolf är en väldigt bra chef. Han är väldigt ödmjuk och jordnära. Han är lojal och han litade till hundra procent på mig, lade sig aldrig i vad jag gjorde. Han visste att jag alltid skulle göra mitt bästa. Han arbetar otroligt hårt. Jag tror inte folk förstår hur hårt han arbetar, han tar aldrig några genvägar. Det är roligt att följa hans arbete, hur han tar hästarna från unghäst till Grand Prix. Han är så konsekvent och vet exakt vad han gör. Det är ett nöje att se och lära av.
– Vi har fortfarande en del kontakt, men han har mycket att göra.

Rolf-Göran Bengtsson Casall LGCT
Rolf-Göran Bengtsson och Casall, Longines Global Champions Tour. Foto Stefano Grasso/LGCT

Hur fungerade arbetet med andra kollegor, hemmagroom och stallchef?
– Jag var inte hemma så mycket och jag kände att jag inte skulle lägga mig i systemet hemma alltför mycket. Man måste få hitta sitt eget sätt. Vi hade alltid en bra stallchef. Det är viktigt att ha bra folk hemma, bra chef och bra skötare.

Vad behöver man för att vara en bra groom?
– Man måste vara öppen för nya saker och hur andra människor arbetar. Jag tittade på hur andra grooms jobbade, vi pratade med varandra, lärde av varandra. Man måste vara öppen för att pröva nytt, vara öppen för kritik.
– I det här nya arbetet får jag börja om och lära mig massor av nytt igen. Man slutar aldrig att lära sig. Man måste vara ödmjuk.

”Jag höll på att bli gammal och Casall gick i pension”

Vad var det värsta med att jobba som groom?
– Tröttheten! I början var det inte så farligt, men mot slutet blev jag verkligen trött. Man förlorar alltid sömn när man reser och det blir ofta sena kvällar. Det blir tungt till slut.

Varför slutade du jobba som hästskötare?
– Jag höll på att bli gammal och Casall gick i pension. Jobbet förändrades och jag följde inte med i den förändringen. Det var rätt tillfälle att gå vidare.

Har du lärt dig saker nu som skulle ha fått dig att göra något annorlunda som groom?
– Ja, jag skulle ha gjort en del annorlunda, vissa tekniska detaljer. Och jag tittar annorlunda på en häst nu, hur den rör sig. Nu arbetar vi hela dagarna med att titta på hästar, se hur de rör sig och se var problemen kommer ifrån.

Nu är Celia nominerad till FEI Awards som decenniets bästa groom.
– Det spelar ingen roll vem som vinner, alla jobbar så hårt och det är så roligt att man uppmärksammar hästskötarna.
Celia fick första gången pris av FEI 2012 som årets groom och även på Ryttargalan 2010. Hon har också fått medalj av Holsteiner Verband när Casall pensionerades.
– Han blev ett sådant flaggskepp för Holsteiner Verband, jag tror att alla som arbetat med honom fick medalj. •••

Text Catharina Hansson
Foto Stefano Grasso/LGCT

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.