Nördarnas guide till en stabil unghäst

Måndagar sägs vara den närmsta helgdag en sann tävlingsryttare kan få. Just för dagen gäller den oskrivna regeln inte Björn Svensson och Fredrik Spetz.

 

Knappt har de hunnit lasta av ett gäng hästar som tävlat på Sundbyholm Spring Tour förrän ett par gröna hästar ska transporteras till Mantorp. I kväll ska ”nördarna” få spekulera fritt under kvällens clinic på temat ”Hur utbildar vi våra unga hopphästar?”

Björn Svensson, som till vardags utbildar och tävlar främst unghästar, sitter för kvällen på en fyraårigt sto vid namn  Cold Play (e. Corporal – Cavalier – Burggraf). Stoet blickar nyfiket ut över den skara människor som samlats på läktaren. Fredrik Spetz som är en framgångsrik hoppryttare står i dag på marken och hälsar alla välkomna till kvällen där han och Björn ska instruera sitt system för inlärandet av hoppning för den unga hästen.

Vi valde att även låta Björn ha en mick på sig så att han och jag tillsammans kan ha en dialog med varandra, säger Fredrik samtidigt som Björns häst skyggar till strax bakom.

Jag kanske ramlar av på en gång bara för det, skrattar Björn.

Fredrik presenterar sig själv lite kort och syftet med kvällens clinic. Att dela med sig av hans och Björns system från inhoppningsarbetet till banhoppning.

Det är viktigt att vi är lyhörda för våra hästar och att vi är medvetna om att hästen inte har egna ambitioner, den kan ha en talang men det är upp till oss att guida den till rätt väg.

Fredrik Spetz är noga med att upprepa att man inte får gå för fort fram och att man aldrig behöver ångra att ett ridpass kan upprepa sig dagen efter. Steg för steg och enkelhet är viktigt.

Hästen har ingen aning, det är vi som sätter målen.

Och på tal om mål berättar Fredrik att championat eller Falsterbo kan vara bra mål men absolut ingen självklarhet och att man ska vara försiktig med att sätta just dem som mål i sin utbildning.

Man har många hästar som kommer och går men man måste vara medveten om att det är bara en liten skara utvalda hästar som följer med till Falsterbo, fyller Björn i.

Han har haft flertalet hästar med till fyraårschampionaten.

Man väljer ut de hästar som är mest förberedda och som man är säker på kommer att klara uppgiften.

När hästen är uppvärmd i samtliga gångarter börjar Björn skritta över de bommar som ligger strategiskt utlagda runt om i ridhuset.

– Det är bra att visa snubbeltrådarna för hästarna på det här odramatiska sättet innan vi ska hoppa.

Därefter läggs bommarna upp till små hinder längs en långsida. Mellan hindrena är det 21 meter och Björn låter sin häst trava över hinder ett.

Det viktigaste här är att hästen skall bibehålla takt och balans, landar den i galopp bra fortsätt, blir det vingligt fortsätt istället i trav.

Nästa steg blir att även i anridning mot hinder ett ta det i galopp. Det är bra med två hinder i rad efter varann så man har ett tydligt mål. Fredrik säger att han inte tycker att avsprångspunkt eller antal galoppsprång är särskilt viktiga när hindrena är så pass låga. Risken att något tokigt händer är liten om hindrena är små. Björn galopperar på fem stadiga språng mellan hinder ett och två. Det ser löjligt enkelt ut. Medan hindrena höjs och byggs ställer Fredrik Björn frågan om han tror att hindret med vattenmatta och kombinationen på andra långsidan är något de kommer att lägga till redan under kvällens pass.

Vi får se om bensinen räcker, svarar Björn.

Vi strävar alltid efter att se till att hästen alltid har lite kvar, säger Fredrik och tittar på Björn.

Ja det var något vi diskuterade idag innan vi kom hit, att hästarna vid passets slut alltid ska ha lite kvar att ge”.

Nu har hindrena på långsidan höjts och hinder två har byggts om till en oxer. Björn rider an på hinder ett och tvingas lägga en volt direkt efter då det sker ett missförstånd. Han gör om men det blir orytmiskt fram till oxern så han stannar framför och berömmer hästen snabbt för att den vart lyhörd på hans signal.

– Jag är ju van vid ett hundrameters ridhus, beklagar sig Björn med ett skratt. Publiken skrattar och får bevittna en tredje gången gillt och den här gången funkar det som det ska. Kvällens huvudpersoner i manegen får en fråga om hur man ska lägga upp träning om man märker att den där ”bensinen” faktiskt är slut hos sin unga häst under längre perioder. Björn svarar att han lägger upp sin träning baserat på hur gammal hästen är.

– Om hästen är fyra så räkna med fyra uppsuttna träningar i veckan, hoppning varvat med en härlig uteritt för att bibehålla framåtbjudning och positivitet. Det kan vara så att hästen är i en växtperiod så lite vila skadar inte,  säger Fredrik.

Björn avslutar med att rida en enklare bana och efter det känner han sig nöjd med sin häst och klappar den på halsen.

– Roligare än såhär blir det inte.

– Nej vi har rätt tråkiga pass” fyller Fredrik i och det skrattas och applåderas. Nördarna (som de själva kallar sig) får blommor under mer applåder och tackar för att ha fått spekulera fritt i över två och en halv timme.

Elli Moback

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.