Foto Natalie Lindholm, Kim C Lundin

Nu kommer även den digitala hopptävlingen!

Digitala dressyrtävlingar fanns ju även innan coronautbrottet, men har såklart nu fått ett uppsving. Och nu kommer även den digitala hopptävlingen!

Även hoppryttare får tävling online tack vare LiveArena & DressagePower

– Vi vill se till att hela ryttarsverige tar ett samhällsansvar i dessa tider. I dag gör vi det möjligt att introducera hoppningen i LiveArena & DressagePower Online Tour, vilket är jätteroligt, säger Kristian von Krusenstierna, en av DressagePowers grundare.

Tillsammans med hoppryttaren Fredrik Spetz har DressagePower tagit fram ett helt unikt koncept med en tävling i två omgångar som filmas och bedöms. Det är inverkanshoppning som gäller, alltså bedömning av hur bra ryttaren är på att ha en ändamålsenlig position och rida i rytm.
– God ridning är en förutsättning för att bli en toppryttare, oavsett vilken gren du väljer. Det faller sig naturligt att ha inverkanshoppning, vi vill utveckla god ridning, säger Kristian von Krusenstierna.

Hopptouren har två tävlingsdatum, den 10 maj och den 24 maj. De två omgångarna räknas samman till ett resultat.
– Syftet är att rida rytmiskt i balans, i en ändamålsenlig position med god inverkan, säger Fredrik Spetz, som nu ansvarar för hopptouren.

Ryttarna skickar in videos på sina ritter.
– Vår samarbetspartner LiveArena hjälper oss att sätta ihop en sändning, och två stildomare betygsätter ritterna. Med den här satsningen och med tekniken som LiveArena kan leverera tar vi ridsporten framåt, säger Kristian von Krusenstierna.

Banan kommer att vara förutbestämd, liksom vilket hindermaterial som ska användas. En banskiss och en demovideo skickas till de ryttare som anmält sig. Banan rids utomhus på bana med måtten 30 x 70.
– Filmen spelas in från mitten av långsidan och man ska zooma in på hinder så att domare kan bedöma. Filmen får inte klippas eller redigeras, och den måste ha tillräckligt god kvalitet, instruerar Fredrik Spetz.
Han tror att den nya touren kan peppa ryttarna.
– Att bli bedömd kommer att få ryttare att titta på sin ritt och granska den med lite kritiska ögon – och därmed också lägga i en växel till i sin träning, säger Fredrik Spetz.

– Vi är tacksamma mot LiveArena som gör detta möjligt, och från i dag har vi även en ny partner i Leksandsbröd. Det är DressagePowers första hopptävling, men kanske inte den sista, säger Kristian von Krusenstierna.
Från och med fredag den 3 april finns regler och anmälningsformulär på www.dressagepower.se.

Klasser i LiveArena & DressagePower Online Tour Jumping

Klass 1: Ryttare till och med 14 år, LB på ponny och 1,10 på häst.

Klass 2: Ryttare från och med 15 år med placeringar upp till och med 1,30. LA för ponny och 1,20 för häst.

Klass 3: Ryttare från och med 15 år som har startat 1,40 eller högre. Ponny LA, häst 1,20.

Ponny och häst tävlar mot varandra, liksom vuxna och ungdomar, förutom i första klassen där det bara är ungdomar som får starta.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.