King Edward är idag en av de bästa hästarna i världen, tillsammans med fyrbenta lagkamraterna H&M All In och H&M Indiana

Olympiska mästarna tvåa när toppnationerna slipade VM-form

Dubbelnollor av King Edward och H&M Indiana hjälpte Sverige till omhoppning vid Nations Cup i Knokke. Peder Fredricson jagade där supersnabba Julien Epaillard men var till slut en dryg halvsekund efter fransmannen.

– Peder har pressen på sig igen och levererade fantastiskt bra som vanligt. Det var nära men denna gång gick det inte hela vägen, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Henrik von Eckermann och King Edward, Petronella Andersson och Halita O, Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana samt Peder Fredricson och Catch Me Not S – det var laget som gav det starka formbeskedet i en Nations Cup som inte ingår i Longines FEI Nations Cup men som starkt präglades av världsmästerskapet i Herning om nästan exakt en månad.

– Alla lag är i slutfasen av att sätta ihop lagen och det är mycket som står på spel för många ryttare. Det är ju tufft motstånd på högsta nivå och vi fick många fina och positiva besked idag, säger Henrik Ankarcrona.

Lagets två dubbelnollor kom från Henrik von Eckermann och Malin Baryard Johnsson som båda fick det att se mycket lätt ut tillsammans med sina OS-hästar.

– Henrik levererar och rider oerhört stabilt, säkerheten själv och King Edward är i superform. Han är definitivt en av världens absolut bästa hästar, precis som flera andra svenska hästar, inte minst Indiana som reds väldigt bra av Malin idag.

Peder Fredricson hade tillsammans med Catch Me Not S fyra fel i de båda grundomgångarna och var sedan Sveriges ekipage i omhoppningen där de var felfria.

-Det var ju inga stora fel och det såg också bättre ut för varje runda så mycket bra där också, säger Henrik Ankarcrona.

Petronella Andersson och Halita O är precis som sina kollegor med på långa listan inför VM, i Knokkes Nations Cup blev det två respektive ett nedslag.

– Jag är mycket nöjd med hur det såg ut. Hästen fortsätter att utvecklas och Petronella gör det jättebra, det var deras tredje Nations Cup på femstjärnig nivå och de gör det stabilt.

I omhoppningen mot Holland, Frankrike och Belgien la Frankrikes Julien Epaillard upp ribban högt som andra ryttare ut.

– En av världens absolut snabbaste ryttare. Vi var glada att han gick före oss och att vi kunde se hans runda, och det var nära. Hade vi fått ett framåtläge in mot sista hindret så vet jag inte…men det är många om och men och någonstans mellan start och mål förlorade vi den där dryga halvsekunden, säger förbundskaptenen.

Ett superfint formbesked och pallplats i tufft motstånd men ni brukar ju samtidigt sikta högst upp…?

– Absolut grämer vi oss, vi vill alltid vinna och vill mer än att bli tvåa, men de var bättre idag, säger Henrik Ankarcrona innan han fäster blicken på VM ytterligare en gång.

– Vi ligger i fas, det finns något frågetecken kvar, men så ska det vara vid den här tiden. Men jag fick många positiva besked idag, säger förbundskaptenen just efter prisutdelningen vid Knokkes Nations Cup.

Senare på fredagskvällen red Peder Fredricson H&M All In i en 1.50-hoppning och slutade trea efter två felfria rundor. Peder startade tidigt i omhoppningen och tog ledningen men såväl Daniel Deusser, Tyskland som näst siste startande unge Gilles Thomas, Belgien klarade tiden.

I torsdags segrade Henrik von Eckermann i 1.50-hoppningen med Iliana > > >

Laghoppning, 1.60-hoppning i två omgångar med omhoppning: 1) Frankrike 4+4+0 33,89 sek 2) Sverige 4+4+0 34,62 (Henrik von Eckermann/King Edward 0+0, Petronella Andersson/Halita 8+4, Malin Baryard-Johnson/H&M Indiana 0+0, Peder Fredricson/Catch Me Not S 4+4+0) 3) Belgien 4+4+8

Fullständiga resultat hittas här.

Peder och ”Allan” trea i 1.50-hoppning

 

1.50-hoppning med en omhoppning: 1) Daniel Deusser, Tyskland, Jasmien vd Bisschop 0+0 fel 33,57 sek 2) Gilles Thomas, Belgien, Aretino 0+0 34,39 3) Peder Fredricson, Sverige, H&M All In 0+0 35,08 4) Denis Lynch, Irland, Rubens Ls La Silla 0+0 35,16 5) Simon Delestre, Frankrike, Iniesta V 0+0 35,92

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.