OS-guld, bragdguld, Global Championsseger - vilket år Peder Fredricson har haft. Foto KimC.nu by Ateni AB

OS-guldlaget i hoppning nominerade till Jerringpriset

Omröstningen om vem som ska vinna publikens pris, radions anrika Jerringpris, har startat och inte oväntat är det svenska hopplaget som vann OS-guld nominerade: Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann.

Peder Fredricson har därmed chansen att vinna sitt tredje Jerringpris. Han har tidigare vunnit 2016 och 2017.
Först inom ridsporten att vinna Jerringpriset var Rolf-Göran Bengtsson som vann 2011. Den gången var många sportreportrar och andra idrottsintresserade och menade att det var en sammansvärjning från ”hästsekten”.

Så låt oss då se vad hästsekten kan åstadkomma denna gång!

Varje telefonsamtal kostar 9,90 kronor och bidrar till Radiohjälpens insamling för att motverka psykisk ohälsa.
Det går också bra att bidra direkt till insamlingen genom att swisha till 90 1950 6, märk betalningen ”Idrott”.
Du kan även rösta gratis via sverigesradio.se eller SVT:s Duo-app.
Vinnaren presenteras på Idrottsgalan den 17 januari.

Alla 13 nominerade till Jerringpriset

Tove Alexandersson, orientering 099-321 01
Fem-etta. Hon gjorde det ingen gjort förut – hon vann samtliga fem distanser under sommarens VM i Tjeckien. Hon vann också totalsegern i världscupen, för sjunde säsongen i rad.

James Blomgren, bowling 099-321 02
Höll hela vägen. Okände Alingsåsbowlaren visade nervkyla och vann individuellt VM-guld i Dubai. Därmed blev han första svensk på 18 år att vinna den mest prestigefyllda klassen.

Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, segling 099-321 03
Medaljsamlare. För första gången lyckades paret försvara en ledning inför sista seglingen i VM-sammanhang och bärgade guldet i våras. Lägg därtill parets nästan lika starka insats under Tokyo-OS där de trots hot bakifrån vann en silvermedalj.

Damlandslaget, fotboll 099-321 04
Silver med guldkant. Seger och segrar var minnesbilderna från OS-insatsen. Fram till finalens avgörande dominerade Sverige match efter match och slog inte minst favorittippade USA på vägen fram till straffläggningen i sista matchen.

Armand Duplantis, friidrott 099-321 05
Enkelt guld. Alla spådde ett enkelt ”Mondo-guld” i OS. Det mentala trycket löste han utmärkt med ännu ett hopp över sex meter vilket räckte. Det blev totalt tolv sexmetershopp under året och därtill vinst i såväl inomhus-EM som i Diamond League-finalen.

Isabelle Haak, volleyboll 099-321 06
Smashspecialist. I sitt proffsliv i Turkiet vinnare av poängligan i Champions League. Enormt dominant i det svenska landslag (rankat 34:a i Europa) som nådde historisk femteplats i EM.

Hopplandslaget, ridsport 099-321 07
Historiskt guld. För första gången på 97 år säkrades ett OS-guld i hoppning genom laget med Henrik von Eckermann, Malin Baryard och Peder Fredricson i en dramatisk final.

Philip Jönsson, skytte parasport 099-321 08
Enda svensktriumfen. I stående skytte från tio meter bemästrade han pressen allra bäst och vann stegfinalen i Paralympics. Trots den utmanande och helt nödvändiga isoleringen som sjukdomen krävde före tävlingarna blev det succé.

Anna Nordqvist, golf 099-321 09
Majortrippel. I tät slutstrid visade sörmländskan starkast nerver när hon säkrade vinsten i British Open. Därmed är hon blott tredje europé någonsin att vinna tre majortitlar i karriären på damsidan.

Nils van der Poel, skridsko 099-321 10
Guld och rekord. Från militärtjänstgöring och årslång paus från idrotten kom han tillbaka och dominerade 5 000 och 10 000 meter under VM i Nederländerna. Två guld – och världsrekord på längsta distansen – var de första svenska i VM sedan 1976.

Martin Ponsiluoma, skidskytte 099-321 11
Lång guldväntan. Ingen manlig svensk skidskytt hade vunnit VM-guld på 63 år – tills jämtlänningen slog till i Pokljuka. Via skjutningar utan en enda bom och stark skidåkning säkrade han segern på sprintdistansen.

Daniel Ståhl, friidrott 099-321 12
Guldfavorit som höll. Diskusgrenens stora favorit höll för trycket och vann det största man kan vinna, OS-guldet. Han hade 14 tävlingar över 68 meter under året och vann också Diamond Leaguefinalen i stor stil.

Jonna Sundling, skidor 099-321 13
Dubbla skidguld. I Oberstdorf-VM var det hennes tur. Hon vann individuella sprintfinalen i stor stil – och säkrade sedan tillsammans med Maja Dahlqvist ytterligare ett guld med sin spurtseger i lagsprinten.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.