Malin Henrik Peder OS Tokyo

[OS i Tokyo] Allt om dagens stora lagfinal i hoppning

Strax går finalen och här läser du allt du behöver veta inför den. Följ vår direktrapportering från finalen här.

Sveriges ryttare har hittills varit felfria genom alla ritter i OS – Detta är så overkligt bra! Man kan nästan inte skriva det utan att lyfta från stolen! – och vann lagkvalet igår. Men alla lag börjar på noll idag och vi får se upp bland annat för Nederländerna som idag fräschar upp laget med en taggad Harrie Smolders på värktabletter. Belgien och Tyskland hade endast tidsfel igår, så räkna med att de blir farliga.

Sista dagen i ridsportens OS och dags för lagfinal i hoppning. Sveriges ekipage har varit overkligt, oslagbart, obeskrivligt bra – felfria i alla sina rundor från kvalet till individuella omhoppningen och gårdagens lagkval. Men även Belgien och Tyskland var felfria på hinder i kvalet, med endast tidsfel. Och ingen av deras hästar har gått lika många rundor som svenskarnas.

– Sverige är favoriter, det är ingen överraskning, säger amerikanske McLain Ward.

– Sverige verkar väldigt bra, men jag tror på oss i morgon säger Jessica Springsteen, USA.

– Sverige är favoriter såklart, men det spelar ingen roll vad de gjort de senaste dagarna för imorgon börjar alla på noll. Jag tror vi alla har en chans imorgon, säger Daniel Deusser, Tyskland.

Nederländerna ersatte Harrie Smolders och Dolinn N.O.P. med Willem Greve och Zypria i OS, eftersom Dolinn inte var fräsch. Dessutom hade Harrie ramlat av och brutit ett revben i slutet av juni. Men Harrie följde med som reserv till Tokyo, nu med hästen Bingo du Parc. Räkna med en taggad Harrie som gör sin första ritt i OS idag – kanske på värktabletter, kanske inte (vanliga människor har ont i sex veckor efter ett brutet revben, men för hästfolk brukar det räcka med ett par dagar). Men det verkar inte vara någon fördel att komma in som reserv i Tokyo att döma av resultaten för de som kom in sent igår och fick minst sagt blandade resultat.

Även Brasilien har meddelat en lagändring. Rodrigo Pessoas Casallhäst Carlito’s Way gillade INTE arenan i Tokyo och efter 20 fel i gårdagens kval har man bytt tillbaka till Yuri Mansour och Alfons – som inte heller de har lyckats något vidare i Tokyo hittills.

Finalen startar 12.00 svensk tid och sänds på discovery+, samt Kanal 5 klockan 11:55-13:40.

Startlistor och liveresultat

Startlista > > >

Startlista nationsvis > > >

Liveresultat > > >

Banskiss > > >

Svenska startnummer

10) Henrik von Eckermann och King Edward
20) Malin Baryard Johnsson och Indiana
I sista startgruppen: Peder Fredricson och All In

Så går det till

Till lördagens lagfinal går de tio bäst placerade lagen efter första omgången vidare. Även här börjar lagen om på 0 fel.

När två ryttare har ridit i varje lag är det paus. Därefter startar alla lags tredjeryttare enligt omvänd startordning jämfört med aktuell ställning i lagfinalen. Dvs det lag som då ligger i ledning startar sist. Allt för att göra det så spännande som möjligt i kampen om de sista OS-medaljerna.

Det lag som har lägst antal fel i finalen vinner. Vid lika antal fel sker omhoppning om medaljerna. Alla lagryttare startar i en eventuell omhoppning.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING FRÅN FINALEN HÄR > > >

 

Så gick det i nationstävlingen 2016 i Rio:
1) Frankrike 3 fel (1+2)
2) USA 5 (0+5)
3) Tyskland 8+0 i omhoppning (0+8+0)
4) Kanada 8+8 i omhoppning (4+4+8) 5) Brasilien 13 (0+13) 6) Schweiz 15 (8+7)
7) Sverige 18 (8+10)
7) Nederländerna 18 (0+18)

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.