Foto: KimC.nu by Ateni AB

[OS i Tokyo] Allt om finalen idag ”35 grader och varning utfärdad”

Det är 35 grader varmt och varning för värmeslag när hoppningens final går i Tokyo på en bana som ser ut att bli mycket svårare och mer utslagsgivande än igår. Efter grymma, felfria rundor igår hoppas vi såklart på svenska medaljer, men många ser ut att bli farliga idag. Här kan du läsa allt inför finalen.

Det är 35 grader varmt och varning för värmeslag när hoppningens final går i Tokyo. På plats är man dock förberedda med tält där hästarna svalkas med sval ånga och fläktar.

– Alla hästar går in i ångtälten där de kyls och så görs bootskontroll av FEI-stewards, berättar FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström.

– I går hade ingen häst över 39,6 i temp vilket är väldigt bra då de alltid går upp i temp efter ansträngning.

Tält med sval ånga för att svalka hästarna. Foto: KimC.nu by Ateni AB

Banan är i skrivande stund inte helt uppbyggd ännu, men den har ännu mer utsmyckningar än igår, en ännu större sumobrottare och ser ut att bli mer utslagsgivande. Vattnet, som många hade svårigheter med igår, verkar vara med även idag.

Daniel Deusser - Killer Queen
Daniel Deusser – Killer Queen. Foto FEI/Christophe Taniére

I finalen idag kommer vi att få se världsettan Daniel Deusser, sida vid sida med Japans Daisuke Fukushima, nummer 600 på världsrankingen. Det fantastiska hände ju, att hemmanationens alla tre ryttare gick vidare till final. Japanerna har lagt sin OS-satsning i Paul Schockemöhles kapabla händer och fått hjälp med både hästar, träning och matching. Det har gett fantastiskt resultat. Det återstår dock att se hur de står sig nu när banan blir svårare.

Gregory Wathelet - Nevados S
Gregory Wathelet – Nevados S. Foto FEI/Christophe Taniére

Sverige har alla sina tre ryttare vidare, liksom Irland som sett otroligt starka ut med Darragh Kenny i superläge som  näst sista startande. Belgien fick alla tre i final, men har verkat lite svajigare. Gregory Wathelet gjorde deras bästa runda igår och är favorittippad av många på plats i Tokyo. Och framförallt: Storbritannien har också alla sina tre ryttare med och verkar livsfarliga. Det gäller inte minst glödheta Ben Maher och Explosion W som är sanslös form och har perfekt slagläge som sista ekipage.

Ben Maher - Explosion W
Ben Maher – Explosion W. Foto FEI/Christophe Taniére

Lite chockartat fick alla amerikaner bommar ner och varken Jessica Springsteen, Laura Kraut eller världsfemman Kent Farrington är i final. Största chocken var kanske att Steve Guerdat inte gick vidare.

Amerikansk är dock Ashlee Bond, tävlande för Israel, som med Donatello ligger som tredje startande från slutet och kan bli hur farlig som helst.

Ashlee Bond - Donatello 141
Ashlee Bond – Donatello 141. Foto FEI/Arnd Bronkhorst

Ekipagen startar i omvänd ordning från placeringen i kvalet och börjar alltså med nyazeeländske Daniel Meech som hade två tidsfel och Ben Maher, snabbast igår, startar sist. Norske Geir Gulliksen, som gick till final på ett tidsfel, hör till de första i startfältet med nummer fem.

Finalen rids helt oberoende från resultaten i kvalet, alla börjar på 0 fel.
Finalen startar klockan 12 svensk tid.

FÖLJ RIDENEWS DIREKTRAPPORTERING SOM DRAR IGÅNG STRAX INNAN FÖRSTA STARTANDE!

Svenskarnas startordning:
10 Henrik von Eckermann
15 Malin Baryard Johnsson
21 Peder Fredricson

Liveresultat > > >

Startordning (pdf) > > >

Banskiss (pdf) > > >

 

 

TIDER OCH TV-SÄNDNINGAR

Onsdag 4 augusti
12.00 Hoppning. Individuell final med de 30 bästa ryttarna från kvalet. Discovery+ sänder hela, Kanal 5 sänder 12:00-14:45

Torsdag 5 augusti
10:00-12:00 Hoppning, hästbesiktning 2

Fredag 6 augusti
2:30 Hoppning, ombesiktning
12.00 Hoppning. Kval lag. Sänds endast på Discovery+.

Lördag 7 augusti
12.00 Hoppning lag final. Discovery+ sänder hela, Kanal 9 sänder 11:55-13:50

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.