Henrik von Eckermann - King Edward

[OS i Tokyo] Hästen som blev historisk – felfri genom hela OS

När Henrik von Eckermann pensionerade sin superstjärna stod han inte tomhänt – hans fästmö Janikas 12-åriga valack har klivit fram som en ny topphäst. Och nu i OS i Tokyo har han blivit historisk.

Henrik von Eckermann - King Edward
Henrik von Eckermann – King Edward. Foto KimC.nu by Ateni AB

Meddelandet om att superstjärnan Tovek’s Mary Lou, stoet som Henrik von Eckermann vunnit segrar i Nations Cup, världscupen och Rolex Grand Prix med, skulle pensioneras var kanske inte en jättechock. Stoet hade varit borta från tävlingsbanorna länge och när det var dags för comeback var hon inte fräsch. Hästen som redan bevisat allt fick gå vidare till en ny karriär som avelshäst.

En del trodde kanske att det var slutet för Henrik von Eckermanns OS-satsning.

Henrik von Eckermann – King Edward. Foto KimC.nu by Ateni AB

Placerad i nästan varje start

Men det betydde inte alls att Henrik stod tomhänt. Han och fästmön Janika Sprunger har målmedvetet arbetat för att bygga upp sin nya anläggning och sitt nya hästbestånd. Medan Janika varit gravid hade Henrik lånat hennes King Edward (Edward x Feo) , en häst som Janika debuterade internationellt 2019. Henrik hade redan tävlat honom internationellt sedan augusti 2020.

Henrik von Eckermann - King Edward
Henrik von Eckermann – King Edward. Foto: KimC.nu by Ateni AB

”Det är en liten häst med otrolig kapacitet. Han kan hoppa i princip vad som helst”

Den 12-åriga valacken har tagit topplaceringar i de allra största klasserna, senast tvåa i Global Champions Tour Grand Prix 1.60 i St Tropez. Han har i stort sett varit placerad i varje start med Henrik.

– Det är en liten häst med otrolig kapacitet. Han kan hoppa i princip vad som helst, har Henrik sagt om King Edward.
Hans kanske största kvalitet är att han är så otroligt försiktig, och samtidigt hoppar allt.

Henrik von Eckermann – King Edward. Foto KimC.nu by Ateni AB

Felfri genom hela OS

King Edward kom in i det individuella kvalet och såg oförskämt fräsch och spänstig ut. Bredvid de enorma hindren på den stora banan såg han nästan ut som en ponny. Men han var felfri och aldrig i närheten av några misstag.

I den individuella finalen blev Henrik fruktansvärt besviken. De var felfria även där, och på en hygglig tid, men precis utanför medaljplats.
”Att bli fyra är den värsta platsen”, sa Henrik.

Henrik von Eckermann - King Edward
Henrik von Eckermann – King Edward. Foto KimC.nu by Ateni AB

Så var det dags för lagtävling. Som en liten häst med hög spänst och mycket blod hör King Edward till de hästar som hade bättre förutsättningar att klara värmen och påfrestningarna med resan och vistelsen i Tokyo.

När de kom in på banan i lagkvalet kunde vi genast se att King Edward var hur fräsch som helst. Det blev ännu en felfri ritt och när Sverige gick till final var de felfria igen. Till sist, när det blev omhoppning om guldet mellan Sverige och USA och ytterligare en runda visade han ingen trötthet. Han lyckades inte slå snabba amerikanska Laura Krauts tid, men det blev ännu en felfri ritt. Och den lilla hästen är en del av Sveriges historiska lag som tar guld – men också historisk på egen hand, som en av endast tre hästar någonsin som gått helt felfri genom alla rundor i OS.

– Vi var väl förberedda, säger Henrik.

– Vi visste att det kunde blir omhoppning. Alla är så professionella och Henrik också. Och inte minst våra hästskötare som står dag och natt med våra hästar. Och inte minst min fästmö Janika Sprunger (som utbildat hans häst King Edward).

Henrik von Eckermann - King Edward
Henrik von Eckermann – King Edward. Foto FEI/Christophe Taniére

– Det var en sån känsla, det var bara… ett adrenalinskjut genom kroppen. Det var coolt. Jag hade lite tur på min sida, men det behöver vi idag. En bättre början går inte att få!
– Jag fick till framridningen perfekt som jag ville ha den och kände mig väldigt självsäker när jag gick in, säger Henrik efter lagfinalen.

Henrik von Eckermann gjorde nu sitt tredje OS. Han har tidigare ridit i London 2012 och Rio 2016. Bland hans mästerskapsmeriter finns lagmedaljer – silver i VM 2018, silver i EM 2017 och brons i EM 2013.

Och nu alltså ett OS-guld.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.