Malin Baryard Johnsson - Indiana

[OS i Tokyo] OS-guldlagets egensinniga stjärna – ”Hon är makalös”

Det var en spontan kärlekshandling att köpa hästen, men så hoppade hon med en power som de aldrig tidigare sett.
Nu har Indiana bevisat sin kapacitet med ett OS-guld.

Malin Baryard Johnsson - Indiana
Malin Baryard Johnsson – Indiana. Foto KimC.nu by Ateni AB

Hon vet hur man toppar formen inför ett OS, Malin Baryard Johnsson. Så är hon också något av en veteran i olympiska sammanhang och har representerat Sverige i OS fyra gånger tidigare –redan 1996 i Atlanta, 2000 i Sydney, 2004 i Aten och 2016 i Rio. Lagsilvret i Aten 2004 är den största OS-meriten. Det är 25 år sedan hon gjorde sitt första OS.

Malin Baryard Johnsson med OS-guldmedaljen runt halsen. Foto KimC.nu by Ateni AB

Den här våren har Malins OS-häst Indiana varit dubbelt felfri i de stora nationshoppningarna, nolla i Global Champions League på Stockholms Stadion och dubbelnolla i Valkenswaards stora 1.60.

Den största personligheten

Indiana är den största personligheten i OS-laget. Liksom sin halvbror All In (båda är e Kashmir Van Schuttershof) har hon en stark flyktinstinkt och Malin har berättat att det varit ett oerhört tufft arbete att få stoet med sig och utveckla henne. Hon är rädd för oväntade saker och kräver balans och trygghet av ryttaren. Malin har fått jobba hårt för att bygga upp deras partnerskap. Men belöningen har varit enorm.
– Hon är makalös. Vi har haft en lång och tuff resa ihop men den här blomman bara fortsätter blomma. Det är en magisk resa vi gjort, och fortfarande gör för vi är inte klara än. Nu har vi hittat ett sätt som funkar. Anpassar man sig efter henne och får henne att anpassa sig lite efter oss funkar det, säger Malin till SVT.

Malin Baryard Johnsson - Indiana
Malin Baryard Johnsson – Indiana i OS-lagfinalen i Tokyo. Foto KimC.nu by Ateni AB

– Flippan-klass (Baryards tidigare topphäst Butterfly Flip) den kanske är svår att slå, vi var ändå etta i världen. Det är en bit kvar dit, men samtidigt har sporten utvecklats, det är på ett helt annat sätt. Indiana är en häst som har allt, sen har hon en hel del emot sig och det är de pusselbitarna jag får försöka hålla ihop.

Har aldrig köpt en häst så snabbt

Charlotte Söderström, som även äger All In, äger Indiana och har i många år sponsrat Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson. Hon har i tidningen DN berättat om köpet av Indiana som ”en spontan kärlekshandling”.
– Jag har aldrig tidigare köpt en häst lika snabbt.

Malin Baryard Johnsson - Indiana
Malin Baryard Johnsson – Indiana. foto KimC.nu by Ateni AB

Det var Charlotte som själv upptäckte Indiana i Arezzo våren 2015.
– Hon fick mig att vakna till. Hon hoppade med en enorm power, och gav mig en riktig wow-känsla.
Malin Baryard Johnsson hade också gillat vad hon såg och Indiana följde med henne hem i lastbilen till Norrköping från Arezzo.

Och resten är historia. Numera guldkantad OS-historia.

Indiana
Indiana vid Global Champions Tour i Stockholm i år. Foto Stefano Grasso/LGCT

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.