Foto KimC.nu by Ateni AB

[OS i Tokyo] OS-guld till Sverige!!!!!

OS-guld!

Det blev en gastkramande omhoppning om guldet mellan Sverige och USA. Totalt har Sverige endast tappat två bommar i detta OS. Nu var alla felfria i omhoppningen och snabbast av alla var Peder Fredricson med All In.

Frankrike var i ledning inför sista ryttaren, men Penelope Leprevosts Vancouver De Lanlore ville inte vara med idag och de utgick.
Bronset till Belgien är klart.

Här rapporterar vi direkt från laghoppningens final i OS i Tokyo med start strax innan klockan 12.
Resultat, kommentarer, inside information och bilder på alla ekipage.

Det är sista dagen på ridsportens OS och det har blivit dags för lagfinal i hoppning. Svenska ekipagen har varit felfria i fyra rundor vardera, något ingen annan lyckats med. Kan de göra det igen? Det börjar bra, med en felfri ritt för Henrik von Eckermann och King Edward. Malin Baryard Johnsson får ett nerslag med Indiana, som ser otroligt het ut idag. Även Peder får ett nerslag och det ser ut att bli omhoppning om silvermedaljen mellan Sverige och USA. Men Frankrike som är i ledning misslyckas helt och det blir istället omhoppning om guldet.

Och Sverige vinner guldet!

Omhoppning:

Sist är Peder Fredricson och All In. Vi vet att de är snabba, men idag måste de vara obeskrivligt snabba. Han behöver inte slå McLain Wards tid, men han måste vara snabb. Men han är ÄNNU SNABBARE. OS-guld till Sverige!!!!

McLain Ward och Contagious , ett av världens snabbaste ekipage. Han slickar första hindret och kickar lite på andra. Men river inte. Det går fort. De petar i en bom, som ligger kvar och tiden är helt outstanding. 39.92.

Malin Baryard Johnsson och Indiana är nästa. De tar de första två hindren diagonalt, men kommer rakt och fint in i kombinationen. Med tiden 41.89 är hon näst snabbast hittills. Sverige är i ledning hittills.

Jessica Springsteen och Don Juan vd Donkhoeve ser ut att bli snabbare än Henrik, men slutar på 42.95 sekunder.

Henrik von Eckermann och King Edward är felfria och inledningsvis snabbare än Laura. Men de tappar i slutet och är sedan långsammare, 42 sekunder. Men felfritt.

Laura Kraut är först ut och rider felfritt på tiden 41.33.

 

Finalen startar 12.00 svensk tid och sänds på discovery+, samt Kanal 5 klockan 11:55-13:40.

Malin Baryard intervjuas av Discovery+ efter sin ritt:
– Vi gör vårt första misstag det här OS:et. Hon är en fantastisk vattenhoppare och har sådan koll på vattnet. Hon fryser till lite när hon ser det och petar ner hindret.
– Självklart hinner man tänka en hel del och vi har en lång bit kvar av banan när vi får det här misstaget.
– Det är mycket fel det ska det vara i en OS-final. Jag fick ändra planen ett par gånger där ute men det fanns möjligheter där jag kunde göra det.
Vad tänker du inför Peders runda? frågar Discovery+ reporter.
– Det är skitjobbigt!

Henrik von Eckermann är svettig men lycklig efter sin felfria ritt.
– Det var en sån känsla, det var bara… ett adrenalinskjut genom kroppen. Det var coolt. Jag hade lite tur på min sida, men det behöver vi idag. En bättre början går inte att få!
– Jag fick till framridningen perfekt som jag ville ha den och kände mig väldigt självsäker när jag gick in, säger Henrik.

Amerikanska Laura Kraut var första ryttare att rida felfritt idag.
– Jag kunde inte varit mer stolt över min häst Han var perfekt idag.
– Jag var knäsvag när jag hade gått banan. Jag hann inte se några andra ryttare så jag fick bara luta mig mot mitt team. Jag hoppas nu bara att jag har inspirerat mitt lag, säger Laura.

Följ alla ekipage här:

Tredje ryttaren

Nu hänger Frankrikes guld på Penelope Leprevost. Men hennes häst Vancouver De Lanlore vill inte vara med idag och de får ett nerslag i tvåkombinationen, stopp på b-hindret och vid nästa försök stannar hästen på a-hindret. De utgår och OS är över för Frankrike. Men detta betyder nu att Sverige och USA rider omhoppning om guldet.

Penelope Leprevost – Vancouver de Lanlore. Foto KimC.nu by Ateni AB

Peder Fredricson och All In har tio felfria OS-ritter bakom sig. Ska det bli en elfte? Efter halva banan är de felfria. Men det blir ett nerslag.

Peder Fredricson - All In
Peder Fredricson – All In. Foto FEI/Christophe Taniére

USA:s McLain Ward med Contagious kom in som reserver igår och gjorde en stark runda. Den heta Contagious går lite på tvären in mot trekombinationen men klarar den utan problem. Men på det bruna hindret är han lite för tajt in i kurvan och där blir det 4 fel.

McLain Ward - Contagious
McLain Ward – Contagious. Foto KimC.nu by Ateni AB

Belgiens Gregory Wathelet på Nevados S får två nerslag och slutar på 8 fel – totalt 12 för Belgiens lag.

Gregory Wathelet - Nevados S
Gregory Wathelet – Nevados S. Foto FEI/Christophe Taniére

Bronsmedaljören individuellt, Nederländernas Maikel van der Vleuten med Beauville Z har inte riktigt lyckats i lagtävlingen och får nu två nerslag. Tiden klarar han. 8 fel.

Maikel van der Vleuten - Beauville
Maikel van der Vleuten – Beauville. Foto KimC.nu by Ateni AB

Tysklands Daniel Deusser med Killer Queen missar helt i trekombinationen. De river a-hindret och får stopp innan b. Deusser väljer att utgå.

Daniel Deusser - Killer Queen
Daniel Deusser – Killer Queen. Foto FEI/Christophe Taniére

Brasiliens Pedro Veniss med Quabri del Isle får hela 13 fel.

 

22. Tidigare världsettan Steve Guerdat med årets stora superstjärna Venard de Cerisy har inte riktigt haft framgångarna på banan i Tokyo. Två nerslag igår. Nu blir det en planka ner på röda räcket

Steve Guerdat - Venard de Cerisy
Steve Guerdat – Venard de Cerisy. Foto KimC.nu by Ateni AB

 

21. Argentinas Matias Albarracin med Cannavaro 9 (Cornet Obolensky) startar först eftersom Argentina så här långt ligger sist i finalen. De river ett, de river två, de river fyra efter bara halva banan. Det blir ytterligare ett ner och två tidsfel – summa 22.

Matias Albarracin - Cannavaro 9
Matias Albarracin – Cannavaro 9. Foto KimC.nu by Ateni AB

 

Andra ryttaren

20. Så är det dags för Malin Baryard-Johnsson med Indiana (Kashmir Van Schuttershof) och vi måste återigen hålla andan. Det ser lite vilt ut när de börjar ritten, men Indiana fokuserar mer in i banan – fast i trekombinationen faller en bom. Det blir endast ett nerslag! 4 fel.

Malin Baryard-Johnsson - Indiana OS Tokyo
Malin Baryard-Johnsson – Indiana. Foto KimC.nu by Ateni AB

19. Belgiens Jerome Guery med Quel Homme De Hus (Quidam De Revel) klarar både hindren och tiden, det blir 0 fel.

Jerome Guery - Quel Homme de Hus
Jerome Guery – Quel Homme de Hus. Foto KimC.nu by Ateni AB

18. Maurice Tebbel med Don Diarado för Tyskland får ett litet misstag som ger 4 fel.

Maurice Tebbel - Don Diarado
Maurice Tebbel – Don Diarado. Foto KimC.nu by Ateni AB

17. Bryan Balsiger med Twentytwo Des Biches (Mylord Carthago*Hn) från Schweiz gjorde en strålande runda i kvalet igår, där han kom in som reserv. Nu blir det många bommar ner, totalt 16 fel.

Bryan Balsiger – Twentytwo des Biches. Foto KimC.nu

16. USA:s Jessica Springsteen med Don Juan Van De Donkhoeve (Bamako De Muze) river tidigt

Jessica Springsteen – Don Juan v d Donkhoeve. Foto KimC.nu

 

15. Frankrikes Mathieu Billot med Quel Filou 13 (Quidam’s Rubin) ser ofta ut att leva farligt och smäller i bommar rejält men det blir noll fel på hinder och bara ett tidsfel.

Mathieu Billot - Quel Filou
Mathieu Billot – Quel Filou. Foto KimC.nu by Ateni AB

14. Storbritanniens 22-årige Harry Charles med Romeo 88 får ett nerslag i trekombinationen och även i tvåkombinationen. Totalt 8 fel.

Harry Charles – Romeo 88. Foto KimC.nu

13. Brasiliens Yuri Mansour med Alfons får 4 fel.

12. Nederländernas Harrie Smolders har kommit in som reserv med Bingo du Parc och visar sin klass – 0 fel och preciiis på tiden. Han har två hundradelar till godo på maxtiden.

11. Argentinas Martin Dopazo med Quintino 9 (Quinton) river tre bommar och får ett tidsfel, 13 fel.

 

Första ryttaren:

10. Nu håller vi andan när Henrik von Eckermann med King Edward (Edward 28) kommer in. Det ser helt fantastiskt ut, flera gånger håller man andan, men King Edward snuddar inte ens vid bommarna. Och de gör det igen!! Felfria!! Dessutom snabbast hittills.

Henrik von Eckermann - King Edward
Henrik von Eckermann – King Edward. Foto KimC.nu by Ateni AB

9. Pieter Devos med Claire Z (Clearway) för Belgien som var felfria på hinder igår med endast tidsfel. Pieter kom in som reserv men levererade med maximal skärpa igår. Det gör han även idag, denna oerhört skickliga ryttare. Men det blir en bom ner, 4 fel. De är nära vattnet men klarar precis.

Pieter Devos - Claire Z
Pieter Devos – Claire Z. Foto KimC.nu by Ateni AB

8. Andre Thieme med Dsp Chakaria (Chap 47) för Tyskland som var felfria på hinder igår i kvalet kommer in med mycket energi, touchar många hinder och hästen ser het ut. Det är lite forcerat och till sist faller två bommar. 8 fel.

Andre Thieme - DSP Chakaria
Andre Thieme – DSP Chakaria. Foto KimC.nu by Ateni AB

 

7. Schweiz Martin Fuchs med Clooney 51 (Cornet Obolensky)  river tidigt, ser ut att ha lite bråttom och sladdar genom en sväng. , andra utmaningar som den svåra linjen mellan trippelbarren och trekombinationen klarar han elegant – men det blir även vattentramp. Totalt 8 fel.

Martin Fuchs - Clooney 51
Martin Fuchs – Clooney 51. Foto FEI/Arnd Bronkhorst

6. Första helt felfria rundan står USA:s Laura Kraut med Baloutinue (Balou Du Rouet) för.

Laura Kraut - Baloutine
Laura Kraut – Baloutine. Foto KimC.nu by Ateni AB

5. Frankrikes Simon Delestre med Berlux Z (Berlin) blir första felfria på hinder – men med ett tidsfel.

Simon Delestre – Berlux Z. Foto KimC.nu by Ateni AB

 

4. Storbritanniens Holly Smith med Denver (Albfuehren’s Memphis) river hela fyra hinder, men klarar tiden. 16 fel.

Holly Smith – Denver

 

3. Brasiliens Marlon Modolo Zanotelli med Edgar M (Arezzo Vdl), hederssvensk (gift med Angelica Augustsson) har varit grymt bra i år och var felfri igår. Nu ser ser de fantastiskt skarpa ut, men det blir en bom ner i trekombinationen, ett vattentramp och sedan ännu en bom som faller. Men han är först att klara tiden. Totalt 12.

 

2. Nederländernas Marc Houtzager med Dante (Canturano) börjar strålande, men river sedan ett par hinder, tappar en sko och får ett tidsfel, totalt 9 fel.

Marc Houtzager - Dante
Marc Houtzager – Dante. Foto KimC.nu by Ateni AB

1. Argentinske Fabian Sejanes med Emir kommer in och river direkt. De klarar sedan en stor del av banan, även om det stundtals ser lite tungt ut och de blir hängande i luften över hindren. Det blir 12 fel på hinder och 2 tidsfel, totalt 14.

Fabian Sejanes – Emir. Foto KimC.nu by Ateni AB

 

 

Startlistor och liveresultat

Startlista > > >

Startlista nationsvis > > >

Liveresultat > > >

Banskiss > > >

Svenska startnummer

10) Henrik von Eckermann och King Edward
20) Malin Baryard Johnsson och Indiana
I sista startgruppen: Peder Fredricson och All In

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.