Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson

[OS i Tokyo] Så blir laghoppningen – allt du behöver veta

Man skulle kunna säga att Sverige tog det inofficiella lagguldet i onsdagens final för individuell tävlan – med alla våra tre ryttare bland de totalt sex i omhoppningen och placeringarna 2, 4 och 5! Men idag fredag gäller det – nu rids den verkliga lagtävlingen. Lagkvalet börjar kl 12 idag svensk tid.

Allt om lagtävlingen läser du här.

– Vi måste nollställa oss och ha full fokus på lagtävlingen, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

– Det är en helt ny dag, en helt ny tävling. Vi måste nollställa oss och ha full fokus på lagtävlingen, säger hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona till DN.

Hästarna i Sveriges lag har gått fler rundor än några av de andra favorittippade lagen. I USA:s lag, däremot, tog sig ingen vidare till final och det betyder att deras hästar fick en extra vilodag. Just nu är det 34 grader varmt och 57 procents luftfuktighet i Tokyo. De svenska hästarna har hittills klarat värmen bra. De är av mindre och lättare modell – särskilt ”ponnyerna” King Edward och All In – och höga i blod, vilket säkert gör att de klarar klimatet bättre än de större och tyngre hästarna.

Henrik von Eckermann - King Edward
Klarar ”ponnyn” King Edward värmen bättre? Foto KimC.nu by Ateni AB

Brittiskt favoritfall

Alla de svenska hästarna gick igenom torsdagens besiktning utan problem. Vid besiktningen deltog inte japanske Mike Kawais häst As de Mai och Scott Brash har redan meddelat via sociala medier att han dragit Hello Jefferson ur tävlingen då han har en svullnad i ena frambenet. Det innebär ett bakslag för det annars farliga brittiska laget. Scott ersätts av Holly SmithDenver som ursprungligen skulle ha ingått i starttruppen, men ersattes av 22-årige Harry Charles och Romeo 88 i den individuella tävlingen. Harry gick vidare till finalen, där han valde att utgå efter flera missförstånd och rivningar.

Alla hästar som besiktades på torsdagen fick grönt ljus.

I det tyska laget har Christian Kukuk och Mumbai , som fick 4 fel i individuella kvalet efter ett dåligt tajmat toabesök, ersatts av Maurice Tebbel och Don Diarado.
– Efter en sammantagen bedömning av våra intryck i förväg och här på plats har vi beslutat till förmån för dessa tre ryttare och hästar, säger förbundskapten Otto Becker i en ”ickekommentar”.¨

Cian O'Connor - Kilkenny
Cian O’Connors Kilkenny drabbades av våldsamt näsblod i den individuella finalen och Cian avstår lagtävlingen för Irland. Foto KimC.nu by Ateni AB

Drog sig ur efter näsblod

I Irlands glödheta lag har Cian O’Connor dragit sig ur laghoppningen efter att hans häst Kilkenny drabbades av dramatiskt näsblod i den individuella finalen. Många trodde nog att ekipaget skulle diskvalificeras, men FEI har förklarat att blodsregeln endast gäller blod i munnen eller på sidorna av hästen. Cian valde dock att avstå lagklassen och ersätts av Shane Sweetnam, något av en svenskfavorit då han genom åren har köpt och utvecklat många svenska hästar – bland andra Cyklon 1083, Main Road och Lucy in the Sky. I Tokyo har han dock med sig en 12-årig tysk, Alejandro.

USA ersätter världsfemman Kent Farrington och 15-åriga vinstmaskinen Gazelle med lika tunga ryttaren McLain Ward och Contagious.

I Brasiliens lag kliver Rodrigo Pessoa med Carlito’s Way in istället för Yuri Mansour och Alfons, som gick vidare till den individuella finalen, men väl där hade det tufft med 8 fel.

Bryan Balsiger - Twentytwo Des Biches
24-årige Bryan Balsiger med Twentytwo Des Biches ersätter 52-årige Beat Mändli. Foto: KimC.nu by Ateni AB

Schweiz ersätter 52-årige Beat Mändli och Dsarie, som utgick i finalen, med 24-årige Bryan Balsiger och Twentytwo Des Biches.

Nya Zeeland har meddelat att Tom Tarver-Priebe ersätter Uma O’Neill. Daniel Meech och Cinca 3 står dock kvar i laget, trots att de blev uteslutna på grund av blod i hästens sida i den individuella tävlingen. Nya Zeeland lämnade in en protest mot beslutet, men protesten avslogs.

Även Argentina, Kina, Egypten, Marocko, Frankrike, Belgien, Tjeckien och Mexiko har meddelat lagändringar.

Fram till två timmar innan start idag finns det möjlighet att göra ändringar i laguppställningen.

Svenskarna startar som 12:e lag

Först ut av svenskarna är Henrik von Eckermann och King Edward med startnummer 12. Malin Baryard Johnsson och Indiana är andra svenska ekipage med startnummer 31 och sist ut för Sverige är Peder Fredricson och All In med startnummer 50. Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W är reserver.

19 lag startar i lagtävlingen: I tur och ordning Tjeckien, Kina, Japan, Israel, Mexiko, Argentina, Nya Zeeland, Irland, Egypten, Frankrike, Sverige, USA, Storbritannien, Brasilien, Schweiz, Belgien, Tyskland, Nederländerna.

I lagtävlingen rider 57 ryttare. För de ryttare som endast deltar individuellt, däribland Mathilda Karlsson som tävlar för Sri Lanka, är OS avslutat.

10 lag rider final på lördag

I finalen börjar alla lag om på 0 fel. De tio bästa lagen från dagens kval – plus eventuell likaplacerad med både tid och fel på tionde plats – går vidare till lördagens final. Lag som drar sig ur innan finalen kommer inte att ersättas.
Finalen rids i ”Table A not against the clock” och vid lika antal fel för lag på första plats rids även en omhoppning på tid. I finalen kommer man att ha en paus på 20 minuter efter de första två ryttarna för att sätta de tredje och sista ryttarnas startordning utifrån lagens resultat fram tills dess. Det lag som haft bäst resultat med sina första två ryttare startar sist.
Här finns alla OS-reglerna hos FEI > > >

Startordning lag med laguppställningar  > > >

Startordning per ekipage > > >

Banskiss > > >

Beskrivning av alla hinder > > >

Svenskarnas startnummer
12 Henrik von Eckermann och King Edward
31 Malin Baryard Johnsson och Indian
50 Peder Fredricson och All In

När tiden går ut för lagändringar uppdaterar vi med eventuella ytterligare ändringar i laguppställningarna.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING FRÅN LAGKVALET HÄR > > >

LAG-OS I HOPPNING – TIDER OCH TV-SÄNDNINGAR

Fredag 6 augusti
2:30 Hoppning, ombesiktning
12.00 Hoppning. Kval lag. Hela tävlingen sänds på Discovery+. Kanal 5 11:55-12:55

Lördag 7 augusti
12.00 Hoppning lag final. Discovery+ sänder hela, Kanal 9 sänder 11:55-13:50

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.