Simon Delestre och Hermes Ryan

Paris: Minstingen vann på jättebanan i Longines Grand Prix

Longines Masters Grand Prix 1.60-bana i Paris var massiv, lång och hög. Ändå var det två av de minsta hästarna i startfältet som gick till omhoppning, och en av dem visade åter sin stjärnstatus genom att kamma hem den prestigefyllda segern.

Longines Grand Prix of Paris hade ett imponerande startfält, med världsettan Steve Guerdat, tvåan Martin Fuchs och trean Daniel Deusser tillsammans med många fler av världens absoluta toppryttare. Ingen av dessa fick vi dock se i omhoppningen.

Simon Delestre och Hermes Ryan. Foto Aléa för EEM

Det såg inte ut att vara många centimeter som skilde Hermes Ryan, till hälften angloarab, från deltagarna i den stora ponnyhoppningen på 1.30-höjd som reds direkt efter Longines Grand Prix. (Han är visserligen mätt till 1.59 och vi får tro att de maxade ponnyerna var inmätta, men intrycket var att han lika gärna kunde ha deltagit i klassen efter.)

Vi fick hjärtat i halsgropen när vi såg ryttaren Simon Delestre motivera honom med spöet på första hindret, men sedan lekte sig den lilla valacken igenom den stora banan och de var ett av flera franska ekipage till omhoppning tillsammans med Kevin Staut med For Joy van’t Zorgvliet HDC, Roger-Yves ”Bosty” Bost med Sangria du Coty och nya stjärnskottet Felicie Bertrand, som trots sina 37 år är en nykomling på hopprankingens topp 100, med lilla stoet Sultane Des Ibis, 162 centimeter.

Kevin Staut, Simon Delestre och Roger-Yves Bost.
Kevin Staut, Simon Delestre och Roger-Yves Bost. Foto Aléa för EEM

Dessutom tog sig startfältets yngsta häst, Classic Dream med irländske Darragh Kenny till omhoppning. Där fick vi även se maffiga Taloubethingsten Take A Chance On Me Z  – närmast en klon av sin pappa, bara färgen som skiljer – med tyske Christian Ahlmann, som ju hoppade hem 20 miljoner med pappan under hans långa karriär.

Prispallen blev dock till publikens högljudda och oförställda glädje en helt fransk affär, med Simon Delestre i topp, Kevin Staut på andra plats och Bosty på tredje.

Gregory Bodo är det nya stjärnskottet på barnbyggarnas himmel som på bara tre år – sedan han byggde sin första femstjärniga bana – har gjort sig ett namn i den internationell hoppvärlden.
Grundomgången var massivt byggd och mer än maxade den angivna 1.60-höjden i en lång bana med flera galoppsträckor. Även omhoppningen innehöll ett par långa repor.
– Det ska vara mycket galopp, då blir det en bra omhoppning, sade Gregory efter tävlingen.
– Mina banor ska aldrig överutnyttja hästen, de måste respektera hästens fysiska och mentala integritet. Jag vill se en flytande rytm. Jag vill aldrig skapa fel utan leker hellre med maxtiden.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.