Peder Fredricson Foto Fredrik Jonsving

Peder försvarar OS-formatet: ”Synd om vi tappar folk som tycker sporten är för krånglig”

Peder Fredricson funderar inte bara hur han oavbrutet ska förbättra sig själv och sina hästar – han har också många tankar om hur hoppsporten ska utvecklas.

Ridenews är på plats vid stortävlingarna i Geneve och passar på att få en stor intervju med Peder som delar sina tankar och idéer.

– Det var ju Kent Farrington och Creedance som vann. Kan jag ens vara i närheten av de två med Christian så får man vara glad. I torsdags var det närmaste vi kommit!
Det säger Peder Fredricson som inledde Grand Slam-meetinget i Geneve med en andraplats i torsdagens kval till GP-klassen på H&M Christian K. De förlorade omhoppningen mot den blixtsnabbe amerikanen med bara drygt fyra tiondelar av en sekund. Det gav nära en kvarts miljon kronor till i årets prispott.

”Ibland är en häst magisk och ibland är den ’bara’ bra”

I fredagens Top Tenfinal för världens tio högst rankade ryttare hade Peder i egenskap av världsetta fördelen att starta sist i grundomgången, med Catch Me Not S. Den uppgörelsen har hittills aldrig vunnits av en skandinav. Men där blev det dubbla nerslag, medan Henrik von Eckermann slutade tvåa med King Edward.

Peder Fredricson - Catch Me Not S
Peder Fredricson – Catch Me Not S Foto KimC.nu by Ateni AB

– Vi fick ett frambensfel i grundomgången och bakbensfel på samma hinder i den andra. Det är sådant som händer ibland. Ibland är en häst magisk och ibland är den ”bara” bra. Det är så väldigt hög konkurrens i Top Ten-finalen, kommenterade Peder om sin bronshäst från EM.

Njuta först, sen kan man sätta nya mål

Vilka mål har han satt upp till nästa år, efter detta sensationsår?
– Först ska jag avsluta det här året och njuta av det, att både ha blivit nummer ett på världsrankningen och ha vunnit OS-guld, säger Peder, som ju dessutom vann individuellt OS-silver och EM-brons.

– Att bli nummer 1 har jag jobbat hårt för. Det har varit mycket press, verkligen mycket jobb, och ju en film om det (TV-dokumentären Nr 1-med sikte på världstoppen). En OS-medalj kan man inte jobba hårt för på samma sätt. Det finns suveräna ryttare som aldrig får en guldmedalj på ett OS, chansen är så liten att lyckas med det. Att uppnå båda de två målen på ett år, det måste jag låta sjunka in och njuta av. Det gör jag nu, sedan ska jag planera för nästa år, säger Peder.

Peder Fredricson – All In vid OS i Tokyo. Foto FEI / Arnd Bronkhorst

Topphästarna H&M All In och Catch Me Not S blir vid årsskiftet 16 år och H&M Christian K blir 15. Hansson WL blir 14. Bland ungdomarna i stallet finns godkända hingsten H&M Crusader Ice född 2011, som förra året var Sveriges högst rankade häst räknat på championatspoäng.

Peder Fredricson 86 H&M Crusader Ice hingst / SWB / Bay / 2011 / Cabachon x Corland / Thina Stigsson / Grevlundagården I Vitaby Ab , Half Horse Ab Photo: KimC.nu by Ateni AB
Peder Fredricson och H&M Crusader Ice vann både i Jönköping och Stockholm. Foto KimC.nu by Ateni AB

– Han har betäckt tidigare i år, men tävlar igen nu. Han var fantastisk på Elmia, där han vann 1.50 och två klasser på Friends (Sweden International Horse Show). Han ska med till de femstjärniga tävlingarna i Riyadh nu, säger Peder.

De åker till Saudiarabien veckan efter Geneve.

Viktigt hur sporten ska utvecklas

Under tävlingarna i Geneve har internationella hoppryttarklubben (International Showjumping Riders Club) haft möte, och Peder lämnat styrelsen. Kvar som svensk representant är Henrik von Eckermann.
– Jag har mycket annat nu, inklusive tre söner hemma. Henrik är ju med, så jag tyckte det räckte med en svensk, kommenterar Peder.

Vad tycker han är viktigt för IJRC framöver?
– Det handlar om hur vi vill att sporten ska se ut om tio år och om 20 år, men är en intervju i sig själv, säger Peder.
Sedan utvecklar han ändå sina funderingar. Han talar om en rad punkter inklusive tillgänglighet, men också ett tema som har nära anknytning till hur många utanför ridsporten i Sverige som blev hoppfrälsta under OS.

Försvarar nya OS-formatet

Mellan raderna framgår att Peder inte är så negativ som många kolleger till nyordningen i OS med tre ryttare i laget som alla räknas, istället för fyra. (Tre ryttare i laget gällde för övrigt i flera decennier på hoppningens OS, och av och till genom historien i vanliga nationshoppningar)

– Hästarna är alltid nummer ett, men jag tycker man ska titta på att göra hoppning lättare att förstå för fler människor, säger Peder.

”Nummer ett är att vi älskar hästar och sporten, men man skulle kunna bygga på de värdena, och göra sporten intressant för fler”

– Inte ens de som är i sporten förstår alla olika format och bedömningar! Det är synd om vi tappar folk som till exempel sett OS men sedan tycker att sporten är för krånglig, säger Peder.
– Nummer ett är att vi älskar hästar och sporten, men man skulle kunna bygga på de värdena, och göra sporten intressant för fler genom tydligare format som ger ny publik, mer tv och nya sponsorer. Det skulle göra det lättare för fler proffs, säger han.
– När dagens reglementen kom till fanns inte alla de möjligheter att ta del av sporten som idag, med exempelvis streamingtjänster, säger Peder. Han anser att ny publik ska kunna se en tv-sändning utan att tycka att det är krångligt att förstå.

Allt ska kunna hända!

I OS var det ju till skillnad från andra mästerskap också så att inga fel ”följde med” till nästa runda. Svenska laget skulle ha haft en överlägsen ledning till lagfinalen om meetingets tidigare fel hade räknats. Nu fick alla tio lagen istället börja med 0 i protokollet sista dagen, vilket som bekant slutade med en sensationell nagelbitare till upplösning och att Sverige ändå vann.

Peder beklagar inte ändringen.
– Nej, ska man ha en final ska man inte ta med sig fel dit, utan allt ska kunna hända! säger han.

Lagfinalen i OS var just ett exempel på ett format som var lätt att förstå för tittaren/åskådaren, konstaterar han. Att inte ha fyra ryttare i ett lag och räkna bort den sämsta, utan ha bara tre som alla räknas, är bland det Peder anser gör sporten mer lättillgänglig. Global Champions Leagues lagfinal har för övrigt också tre hästar i lagen.

OS-guld, bragdguld, Global Championsseger – vilket år Peder Fredricson har haft. Foto KimC.nu by Ateni AB

Funderat länge på många sätt att nå fler

Andra upplägg som enligt Peder kan vara värda att se över:
• Global Champions Tour som har både ”final” och ”playoff” (Både Peder och Henrik von Eckermann kan kalla sig årets GCT-mästare, Peder som totalvinnare och Henrik som playoffvinnare!)
• Winning round, där man ibland tar med sig felen och ibland inte (Det är som att ha fotbollsmatcher där ibland första halvlek räknas och ibland inte! säger Peder).
• Längden på klasser – 25 ryttare är mer publikvänligt än 60 (alla klasser behöver inte vara publikvänliga, men de viktigaste).

Så hur länge har han funderat över detta?
– Länge, jag tycker det är självklart, säger Peder.

– Även de som inte har en banskiss ska kunna följa en klass och förstå bedömningen, säger han.

Ifrågasätter dock kvalificeringen till OS

En annan aspekt på OS-regler är den nuvarande ambitionen att ha med så många länder och kontinenter som möjligt, det som kallas (fler) ”flaggor”. Där är Peder med många andra ifrågasättande.

– Den som är med på ett OS ska kunna genomföra de uppgifter som den ställs inför, avslutar Peder. • • •

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.