Kund Peder Fredricson och hans häst Hansson WL Foto: FEI/Satu Pirinen / kim C Lundin

Peder Fredricson och Hansson WL – bästa ekipage 2018

Bäst i världen – svensk ryttare på svenskfödd häst. Bästa ekipage rankningen från FEI  för 2018 visar Peder Fredricson och Hansson WL i topp.

Bästa ekipage för 2018

När FEI räknat alla rankningspoäng och sammanställt året så är det 2018 års superduo i topp. Ekipaget som gjorde sin första internationella start i Leipzig i januari 2018 har med sina resultat klättrat förbi kombinationer som tävlat tillsammans i flera år. Då hade Robin Ingvarsson gjort sin sista start i Stockholm i december med valacken.

Peder Fredricson och Hansson WL , SWB-valavck uppfödd av Walltorps Lantbruks AB med ägare Måsel AB och Astrid Ohlin, är bästa ekipage 2018. En verklig raketresa då de i sin fjärde start tillsammans stod överst på pallen i Zürich. Sedan dess har framgångarna och placeringar följt slag i slag på deras 54 internationella starter tillsammans. Totalt sett har de fått 1920 rankningspoäng och det utan att ha deltagit i mästerskap eller världscupfinal som ger en poängboost.

SWB-häst på andra plats

Äran för avelsförbundet SWB tar inte slut med Hansson WL, även på andra plats finns en SWB-häst. Numera med förnamnet Albführens Bianca riden av Steve Guerdat är två på 1770 rankningspoäng. Stoet som fötts upp av Stall Hickey och Christina Gustafsson ägs idag av ryttaren tillsammans med sponsorn Hofgut Albführen GmbH. Under 2018 var de tia i världscupfinalen och tog individuellt brons på VM i Tryon. Steve Guerdat leder just nu FEI:s totala rankning och svensk publik kanske får se Bianca i Göteborg i världscupfinalen.

Steve Guerdat med Bianca som är uppfödd i Sverige. Foto: Kim C Lundin

Mer svenskt på topp-10

Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou går in som nionde bästa ekipage under 2018. De var trea i världscupfinalen i Paris och är kvalade till årets upplaga i Göteborg. På VM blev det stolpe ut individuellt men ekipaget var med och bärgade lagsilvret till Sverige med den äran.

Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou är som en enhet av kämpaanda Foto: FEI/Arnd Bronkhorst

Hela listan

Här är hoppryttarna som tog hem mest av prispotten 2018

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.