Foto: Kim C Lundin

Peder Fredricson: Hästarnas hälsa är enormt viktig för oss ryttare numera

– Ju längre du arbetar med hästar, desto mer inser du hur viktig deras hälsa är, säger Peder Fredricson i en intervju i World of Showjumping idag.
Han intervjuades med anledning av projektet i Brösarps backar där ett stort antal unghästar släpptes ut tillsammans med en flock islandshästar.

Peder Fredricson var med när ett antal unga, blivande hopphästar släpptes med en flock islandshästar i Brösarps backar i mitten av maj.

Idén kom från Peders pappa, Ingvar Fredricson, som är veterinär och i många år chef på Flyinge. Han ville visa hur man får starka och hållbara tävlingshästar genom att sätta ut dem på stora, kuperade ytor och i stora flockar. Projektet drivs av Hästen i Skåne och släppet övervakades av både Peder och Ingvar.
– Det är med hästar som med barn och ungdomar, att de behöver röra sig mycket när de är unga, sa Ingvar Fredricson då till P4 Kristianstad.
– Målet är är att man ska kunna ta upp sin app och se sin egen häst vare sig man bor i Berlin, Stockholm eller Tomelilla.
Hästarna övervakas ute på betet och som ägare ska man kunna se hur hästen mår och vad den gör.

– På sätt och vis är detta ingenting ovanligt, för de flesta släpper ut sina hästar, säger Peder i World of Showjumping.
– Men det här är något vi gör för att verkligen övervaka dem och jämföra med hästar som går i rasthagar eller på mindre ytor. Vi vill se om hästarna blir starkare och om hovarna bättre. Jag tycker att kvaliteten på hovarna och vikten av en bra hovslagare ofta underskattas. Att röra sig mycket och på olika underlag är första steget till att få hovmekanismen att fungera väl.

Peder hoppas att projektet ska kunna leda till internationella samarbeten.
– Det finns mycket mark i Sverige jämfört med små europeiska länder där man har stor uppfödning, säger Peder i World of Showjumping. I framtiden kanske uppfödarna kan skicka sina unghästar till Sverige så att de får växa upp här, och sedan hämta hem dem.
– Hästarnas hälsa är enormt viktig för oss ryttare numera, säger Peder i World of Showjumping. Om hästarna är friska presterar de bättre och mer jämnt.
– Ju längre du arbetar med hästar, desto mer inser du hur viktig deras hälsa är.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.