Petronella Andersson. (Arkivbild) Foto: Kim C Lundin

Petronella: ”Jag har fått mycket hjälp av Beezie Madden”

Petronella Andersson nafsar guldlaget i hälarna och kan bli en svensk VM-kandidadat.

Petronella Anderssons häst Castres de Begijnakker tappade båda framskorna i Rolex miljonklass och det blev lite snopet avslut på en annars otroligt framgångsrik Floridasäsong. I en intervju med Svenska Ridsportförbundet berättar hon om erfarenheterna från Wellington och om sina hästar:

Toppresultaten har duggat tätt i Wellington – och den som imponerat allra mest är Halita O. Efter åtta veckor lämnar Petronella Andersson Florida med rätt kvitton.
-Hon är nära att kunna dela de största uppgifterna med Castres, säger hon.

De åtta veckorna i Wellington har gett precis den start på utomhussäsongen som Petronella Andersson siktat på.

”Hon är smart och ambitiös, vill verkligen göra sitt jobb. En häst med riktiga kvalitéer”

– Alla hästarna har hoppat super. Med så mycket inställt i Europa så har vi kunnat tävla på här i stället och de har kunnat få den erfarenhet de behöver.

Halita O har tagit flera topp-placeringar i fyrstjärnig GP, och också i 1,50-hoppningar. Stoet har växt med uppgiften i Florida.

– Jag är jättenöjd med hennes utveckling, jag skulle säga att hon är på god väg att bli lika bra som Castres och att de snart kan hjälpas åt med de största uppgifterna.

Vad är det som gör henne så bra?

– Hon är smart och ambitiös, vill verkligen göra sitt jobb. En häst med riktiga kvalitéer, säger Petronella Andersson.

Förbundskapten Henrik Ankarcrona har inte bara följt Petronella Anderssons försäsong 2022 utan också hennes jobb under de senaste åren.

– Hon har gjort ett väldigt bra jobb under lång tid och är mer välberiden nu än någonsin. Hon har plockat upp flera mycket bra hästar som hon tagit fram själv och allt det jobb hon har lagt ner och gjort så bra kan hon skörda av nu, säger han.

Att Halita O tagit stor steg i utvecklingen förvånar honom inte.

– Jag instämmer helt med det Petronella säger. Man har ju tittat på henne länge och tänkt att det är bara en tidsfråga innan hon är uppe jämsides med Castres. Detta lovar väldigt gott inför sommaren, säger förbundskaptenen.

Har fått hjälp av Beezie Madden

Castres van de Begijnakker, som var trea i Lyons GP 2021 och också gjorde Aachens nationshoppning 2021, kommer även han hem från Florida med GP-placering.

– Han har känts väldigt bra hela tiden, även om det var lite stolpe ut idag, säger hon och syftar på de 12 felen i den avslutande Rolex GP med en total prissumma på drygt fem miljoner kronor.

– Castres tappade båda framskorna tidigt i banan och förlorade kraft i avsprången. Det klart det kändes lite snopet.

Veckorna i Wellington, Florida, har också gett extra träning på supernivå.

– Jag har fått mycket hjälp av John och Beezie Madden, vilket varit enormt lärorikt. Beezie är en av mina största förebilder. Hon har en väldigt stark position i sin ridning och är en riktig hästmänniska, säger hon om ryttaren som bland annat vann OS-guld Peking och världscupfinalen i Paris 2018.

”De ryttarna vi har är väldigt, väldigt, väldigt bra. Malin, Henrik och Peder pushar oss alla att bli bättre.”

Nu åker Petronella Andersson och hästarna hem för att ta sig an utomhussäsongen i Europa, en säsong som bland annat innehåller VM i danska Herning i augusti.

– De ryttarna vi har är väldigt, väldigt, väldigt bra. Malin, Henrik och Peder pushar oss alla att bli bättre och det klart att man vill ta sig in i laget. Men det är långt kvar till VM och det enda jag kan göra är att följa min plan och se vart det tar oss, säger hon.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.