De fina tävlingarna i LAs Vegas avslutades tragiskt med att Clarinius kollapsade och dog. Hästen på bilden är en illustration från arenan i LAs Vegas. Foto: Kim C Lundin

Hopphäst föll ihop och dog

Det var när nordamerikanska världscupligans kvaltävling i Las Vegas avgjordes på lördagen som en av de placerade hästarna kollapsade vid utgången till banan.

Föll ihop och dog

Arrangören av Las Vegas Horse Show bekräftar att en häst i lördagens världscupklass om 135000 $ har avlidit enligt amerikanska Chronicle of the Horse.

Valacken Clarinius, en 11-årig valack som reds av Frank Schuttert som unghäst, hade just avslutat en bra runda med sin ryttare Francie Nilforushan med fyra fel. På väg ut från arenan och just utanför hände något och Clarinius föll ihop och dog innan något kunde göras.

”Vi har inte en full bekräftelse på dödsorsaken än men hjärtproblem av något slag ärtroligt. Clarinius kommer att undersökas av en patolog för obduktion”, säger Emily Sander, FEI:s veterinära delegat på tävlingen till the Chronicle.

Ryttaren Francie Nilforushan hade ridit Clarinius i internationella klasser under 2018 och tidigare tävlades valacken av hennes man Ali Nilforushan.

Clarinius sista resultat blev en tolfte placering i världscupen.

Det händer att hästar får akuta hälsoproblem i samband med tävling eller på annan plats. Hoppsortens mest publika och tragiska dödsfall var när Eric Lamaze superstjärna Hickstead dog på banan i Verona 2011.

Källa: The Chronicle of the Horse

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.