Ponnyn som tog silvermedalj i OS

En av hästvärldens mest fantastiska berättelser är den om ponnyn Stroller, som vann OS-silver i hoppning i Mexiko City 1968 och tog hem 61 internationella segrar i storhästklasser.

Unga brittiska ryttaren Marion Coakes fick ponnyn Stroller, en brun valack, när han var tio år och hon tävlade först den 143 centimeter höga ponny i vanliga ponnyklasser.

Marions bröder John och Douglas tävlade även de i hoppning och var med i det brittiska landslaget, men det var Marion som var familjens största ryttartalang och hennes partnerskap med Stroller var oslagbart.

När Marion blev äldre och skulle gå över till stor häst valde hon att istället fortsätta hoppa sin ponny i storhästklasserna. 1964 vann de Hickstead Derby Trial och kom senare tvåa i finalen.
1965 när Marion var 18 år vann ekipaget dam-VM på Hickstead och Queen Elizabeth II Cup och gick sedan vidare till att tävla i Antwerpen 1967 där Stroller bland annat hoppade en två meter hög mur i puissancen och Marion delade förstaplatsen med Alwin Schockemöhle.

1968 gjorde Stroller en bragd i Hickstead när han snubblade på banken men ändå blev den enda felfria hästen av 44 startande.
Stroller kom att bli den enda ponny som någonsin deltagit i OS. I Mexiko City 1968 vann ekipaget silvermedalj, tvåa efter amerikanske William Steinkraus med Snowbound som vann guldmedaljen. David Broome med Mister Softee tog brons.
1970 vann paret Hamburgs hoppderby med den enda felfria rundan. Då var Stroller 21 år gammal. Det var den 50:e felfria rundan någonsin på banan och den första av en kvinnlig ryttare. ”När vi flög över det sista hindret och hade genomfört dagens enda felfria runda blev de 25.000 i publiken som galna. Det var ett av de mest fantastiska ögonblicken i mitt liv” har Marion Coakes sagt.

1971 vann de återigen Queen Elizabeth II Cup och detta fick bli Strollers sista tävling innan han pensionerades. Under sin gemensamma karriär hade ekipaget vunnit 61 internationella segrar.

Stroller blev 36 år gammal. Han ligger begravd på golfbanan Barton-on-Sea Golf Club, New Milton, Hampshire – som köpte upp familjen Coakes gård när den expanderade – och det finns en plakett som markerar hans gravplats.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.