Eric Lamaze - Chacco Kid

Protesterar mot kvalet och coronasäkerheten – OS-guldmedaljören lämnade tävlingen

Kanadensiske toppryttaren och OS-gulmedaljören Eric Lamaze lämnade tävlingarna i Lier i Belgien i helgen i affekt. Han skriver själv om varför.

Vid helgens topptävlingar i Lier, där bland andra Evelina Tovek, Henrik von Eckermann och Fredrik Jönsson deltog, gjorde man på lördagen en ändring av kvalen till söndagens Grand Prix.

Det gjorde OS-guldmedaljören Eric Lamaze från Kanada upprörd och han lämnade tävlingsplatsen.

En bidragande orsak var också arrangörernas bristande coronasäkerhet. ”Om vi inte är försiktiga och vidtar alla säkerhetsåtgärder kommer vi snart bara att få rida hemma igen, utan några tävlingar”, menade Lamaze.

Han skrev sedan på sin egen Facebooksida:

”Idag är en sorglig dag. Vi hade alla sett fram emot att tillbringa veckan i Lier, men till slut kunde jag inte fortsätta att tävla här och stödja det här eventet. Jag kommer inte att rida en tävling där man använder en tidshoppning på 1.45 med 4000 euro i prispengar och 252 ryttare för att kvala till rankingklassen följande dag.

Den här morgonen, efter att tävlingarna startat, bestämde de sig för att dela klassen i tre grupper, som alla hoppade tre olika banor för denna enda klass. Det betyder att en ryttare kan ha en långsam felfri runda men ändå inte kvala till några rankingklasser. Det är inte rätt och det är inte vettigt! Jag är glad att vara kvalad till GP, men jag hade satt en ung häst i den här klassen eftersom jag inte ville rida min erfarna häst i en tidshoppning med 4000 euro i prispengar.

Vilket uselt system och vilken besvikelse över beslutet från arrangörerna. Jag förstår att alla är så ivriga att tävla och det är jag också. Men jag är inte beredd att göra huvudlösa saker med mina hästar för att vinna 1000 euro. Det är skamligt.

Vi var så glada att vara här, anläggningen är trevlig, stor bana och fin atmosfär. Men det saknas tyvärr sunt förnuft för hästarna och ryttarna.

Samtidigt vill jag också göra FEI och arrangörerna uppmärksamma när det gäller att använda ansiktsmask och handskar på tävlingen. Hästskötarna måste ha handskar och ansiktsmask på framridningen, men ryttarna som går banan med sina elever behöver inte ha det. Jag var så besviken att se att på hela tävlingsområdet var det bara fem ryttare som bar mask. Jag förstår att det är ett fritt val för alla, men varför inte använda alla försiktighetsåtgärder för att hålla oss säkra och friska så att sporten som vi älskar kan fortsätta utan incidenter eller problem.

Enligt min mening, så kommer vi, om vi inte tar till alla försiktighetsåtgärder, snart bara att få rida hemma igen, utan några tävlingar.

Ansvaret faller på oss alla, men särskilt på FEI och arrangörerna, att se till att vi får fortsätta tävla så som vi alla hoppas.

Om inte de små tävlingarna vidtar alla försiktighetsåtgärder kommer inte de stora tävlingarna att bli av.

För två veckor sedan var jag i Opglabbeek där ingen bar ansiktsmask  – varken på banan eller inne på restaurangen. Jag var så besviken att se detta. Återigen, den anläggningen är fantastisk och jag vill ge dem all heder för det. Efter tävlingen tog jag mig tid att ringa ägaren för att förklara mina synpunkter. Han var väldigt trevlig och förstående. Jag känner att han förstår att han har en plikt att göra bättre och att han kunde ha gjort det för att sätta allas hälsa i första rummet.

Men en vecka senare blev jag så besviken när jag fick höra att på fredag kväll under tävlingarna var det en stor fest, där ingen bar mask och som polisen tvingades komma och avbryta. Är det verkligen nödvändigt? I min mening var det fullkomligt vårdslöst och hänsynslöst.

Tävlingarna i Opglabbeek borde tänka på sin ställning i branschen med sin fina anläggning. De borde se över sina prioriteringar, är det viktigare att arrangera en vacker tävling som producerar hästar eller att ha en fest som äventyrar människors säkerhet? Behövdes verkligen den festen? Det tycker jag verkligen inte.

Ni måste förstå att jag älskar att tävla i Belgien och vill stötta dem fullt ut. Men med det nuvarande tillståndet i världen och Covid-19 sätter jag allas hälsa och säkerhet först och tycker att alla andra ska göra det också. Det är det enda sättet att ta oss igenom detta.

– – – ”

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.