Foto. Fredrik Jonsving

Red med elektriska sporrar – avstängd av FEI

Den amerikanska toppryttaren har tidigare kritiserats för hur han pressat en häst – nu är han avstängd efter bildbevis på att han använt elektriska sporrar.

FEI har tagit till disciplinära åtgärder mot den amerikanske hoppryttaren Andrew Kocher med anledning av anklagelserna om att han har använt elektriska sporrar på hästar i internationella och nationella tävlingar och vid träning.

Kocher har stängts av från och med den 28 oktober vilket innebär att han inte får delta i några FEI-tävlingar. Det amerikanska ridsportförbundet har också stängt av honom från nationella tävlingar.

Flertal bildbevis

FEI-tribunalens åtgärder sker enligt artikel 30 i det interna regelverket för upprepade brott mot FEI:s reglemente, inklusive artikel 142 som förbjuder misshandel av hästar.

Redan den 29 juni informerades Kocher av FEI:s juridiska enhet att man inlett en utredning mot honom. Han kommenterade då:

– Jag vet vem som har framfört de här anklagelserna mot mig och sorgligt nog använder den personen på ett olämpligt sätt djurskyddet för att få en fördel över mig i en privat konflikt. Jag älskar mina hästar och skulle aldrig göra något för att skada deras välfärd. Jag kommer att medverka i FEI:s process så att sanningen ska komma fram.

Bevis i frågan har varit en stor mängd bilder från den franska ridsporttidningen Grand Prix, där man bland annat kan se en avtryckarknapp i Kochers hand, både på och utanför tävlingsbanan.

Tävlade häst för hårt

Det är inte första gången Kocher får negativ uppmärksamhet. Så sent som förra året vann han 1.60-klassen Queen Elizabeth II Cup i Spruce Meadows med hästen Carollo – i två rundor plus omhoppning. Redan dagen därpå startade han samma häst i Sun Life Financial Derby, en klass som beskrivs som en kilometer lång, med dubbelt så många hinder som i en vanlig Grand Prix. Carollo, som var uppenbart utmattad, slutade på 28 fel. Kocher kritiserades hårt för detta och FEI tittade på ärendet men valde då inte någon disciplinåtgärd.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.