Marcus Ehning och Pret a Tout vid ett annat Rolex Grand Slam evenemang – Aachen. Foto: Kim C Lundin Peder Fredricson och H&M All In. Foto: Kim C Lundin

Ehning vinnare – Allan och Peder tia i Rolex Grand Prix

Rolex Grand Prix ingår i prestigefulla serien Rolex Grand Slam. Sveriges bästa ekipage blev Peder Fredricson och H&M All In som slutade på tionde plats. Marcus Ehning och Pret a Tour tog titeln.

Rolex Grand Prix

Det är ett mål i sig för världens bästa hoppryttare att ta sig till deltävlingarna i Rolex Grand SlamPalexpo, mässområde intill Geneves flygplats, står värd för den stora tävlingen CHI Geneva. Det är otroliga prispengar som står på spel om en och samma ryttare vinner de fyra stora tävlingarna i Aachen, Spruce Meadows, Geneve och ’s-Hertogenbosch. Hittills har bara Scott Brash klarat av det. Nu är varje evenemang både prestigefyllt och lönsamt att delta i var för sig.

Svenska deltagare

Sverige har två formstarka ekipage till start. Med Toveks Mary Lou hoppas Henrik von Eckermann på en upprepning av sin fina fredag – tvåa i Rolex Top-10-finalen. Det blir årets största utmaning för H&M All In och Peder Fredricson var placerad med sin OS- och EM-vinnare tidigare i veckan. De hade startnummer mot slutet av klassen, värdefullt vid en omhoppnign.

Grundomgång

De som fått tillträde till att starta i Rolex Grand Prix på CHI Genève är en blandad samling av mästerskapsmedaljörer, top-10-finalister och framgångsrika ekipage under helgen. Banbyggaren Louis Konickx grundomgång på 1,60-höjd innehöll 14 hinder med 17 språng, mastigt och mäktigt. Efter de första 23 ekipagen var bara två felfria, forne Grand slam-vinnaren Scott Brash med Ursulla XII och Nicolas Delmotte med sin VM-häst Ilex.
Världsettan Harrie Smolders och hans Don VHP Z N.O.P, son till Diamant de Semilly, knöt näven i luften när han lyckades gå felfritt. Ben Maher som hade en sådan förfärlig start på Top-10-finalen med sin Explosion W, avkomma till Chacco-Blue, visade att de verkligen kommit igen och var felfri trots en grov knackning i det näst sista hindret.

Med Funky Fred hade Marcus Ehning inte sina bästa rundor under helgen men i Rolex Grand Prix var det Pret a Tout som fick förtroendet. En rejäl knackning i det tredje hindret från slutet ändrade inte utgången, felfritt. Bertram Allen hade ingen lycka med Philippaerts-stallet Harley van den Bisschop men Nicola Philippaerts och VM-hingsten H&M Chilli Willi red felfritt till stort jubel. Top-10 vinnaren Steve Guerdat hade valt sin VM-medaljör SWB-stoet Bianca, uppfödd av Skatagården AB, för Rolex Grand Prix. De fick  banan att se riktigt enkel ut och Bianca var så högt över, felfritt och taket i Palexpo lyfter. Fjolårsvinnaren Kent Farrington och hans Gazelle red felfritt och blir farlig i omhoppningen.

Med Toveks Mary Lou var Henrik von Eckermann en av dem som fick banans utmaningar att se lätt ut men de rev nummer 9 muren, ett hinder som ingen anna rivit i denna klass, fyra fel och ingen omhoppning. H&M All In och Peder Fredricson hoppade rytmiskt och bra, knepigt läge vid muren men felfria runt om. Nu blir det omhoppning för ekipaget i Rolex Grand Prix.

Pieter Devos med Espoir och Darragh Kenny med Balou du Reventon  red felfritt och gick in omhoppningen med  elva ekipage.

Omhoppning

I omhoppningen ingick hindren 15-2-3-16-8ab-10-1-5 och tvåkombinationen som skördade så många fel i grunden är borta. Hinder 15 och 16 är nya. Scott Brash med Ursulla XII hade 4 fel, en tidig rivning. Nicolas Delmotte med sin VM-häst Ilex strök över första hindret, rev andra och en långsammare tid.

Harrie Smolders och hans Don VHP Z N.O.P red felfritt, första dubbelnollan men med en tid som garanterat kan slås på 42,32 sekunder. Ben Maher och hans Explosion W har gjort ett fantastiskt år med seger i Global Champions Tour men här blev det en rivning i tvåkombinationen.  Pret a Tout och Marcus Ehning satsade, de har en seger i Aachen med sig, snabbare än Don VHP, felfri och bättrar tiden med flera sekunder, 38,41 sekunder.

Nicola Philippaerts och VM-hingsten H&M Chilli Willi red för att vinna men rev 8b och hade svårt att matcha tiden från de andra med fyra fel. Hemmahoppet Steve Guerdat och SWB-stoet Bianca var felfria men såg ut att inte kunna matcha tiden trots en otrolig galopp till sista Rolex-oxern, 45 hundradelar ifrån Ehning.

Fjolårsvinnaren Kent Farrington och hans Gazelle satsade fullt ut från start men rev tidigt på hinder 3 och blev en snabb 4-felare men tog inte Scott Brash tid.

H&M All In och Peder Fredricson hoppade bra men rev nummer 2 oxern och brände inte på med tiden. Darragh Kenny med Balou du Reventon  gjorde en rejäl satsning på att ta hem trofén, felfritt men en sekund efter Ehning. Sist ut var Pieter Devos med Espoir som haft en suverän höst. De var felfria, säkra men kunde inte matcha tiden, inte ens närma sig, de slutar fyra.

Rolex Grand Prix slutställning

– Jag är otroligt nöjd med utdelning i Rolex Grand Slam under året, min häst är ägd i schweiz. Sorry, Steve idag slog jhag dig men lite schweizisk seger blir det i alla fall, sa en verkligt glad Marcus Ehning.

  1. Marcus Ehning / Pret a Tour
  2. Steve Guerdat / Bianca (SWB)
  3. Darragh Kenny / Balou du Reventon

Tionde plats till Peder Fredricson och H&M All In.

Statistik med hinderfel

Resultat

Banskiss

Websändning

I de resultatlistor som publiceras finns videolänk till respektive ryttares ritt. Rolex top-10 avgörs med en första runda fredag och en avgörande klass på söndag.

Live-sändningen är kostnadsfri men kräver en enkel registrering med mailadress och namn. På tävlingsplatens webbsida CHI Geneve  finns när webbsändning pågår en stor ruta, lite olika utseende mellan dator, mobil och läsplatta.

Kopia på registreringsbilden på CHI Genevas hemsida.

Alternativ
På sin Facebook-sida delar CHI Genève de flesta klasser som livesändningar. 

Start- och resultatlistor 

Tävlingsplatens webbsida CHI Geneva

FEI:s rankningslista

Se reportaget om Steve Guerdat

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.