Peder Fredricson och Henrik von Eckermann rider Rolex Grand Slam Jumping. Foto: Kim C Lundin

Svensk seger i Rolex Grand Slam

Rolex Grand Slam Jumping har kommit till ett av sina fyra stopp – Indoor Brabant. Sverige har två toppryttare med: Henrik von Eckermann och Peder Fredricson.

Liveuppdaterad artikel – senaste händelse överst

För bakgrund och länkar scrolla neråt, för referat kring grundomgången, scrolla neråt.

Omhoppning i Rolex Grand Slam

Med bara fem ekipage i omhoppningen och två svenskar är det en lyckad hoppsöndag hur det än slutade. Henrik Von Eckermann och Toveks Mary Lou gick ut som tredje ekipage och Peder Fredricson med H&M Christian K sist. Omhoppningen innehöll flera sträckor där det gäller att ta den snabba galoppen.

Daniel Deusser och Tobago Z fick ett missförstånd om en sväng och rev en oxers bakbom med frambenen grovt, 4 fel. SWB-stoet Albführens Bianca och Steve Guerdat hade inga problem med att ta svängen innanför och världsettan seglade i mål felfri på tiden 41,08 sekunder.

Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou lade upp tempot, gick utanför i oljad blixt tempo, är i en bom men det klarar sig. Henrik piskar tiden och går upp i ledning.  Niels Bruynseels och Gancia de Muze är erkänt snabba, går innanför i svängen, men river den stora Rolex-oxern efter ett missförstånd. Niels tackar för sig.

Peder Fredricson och H&M Christian K fick hela hallen att hålla andan, skulle det bli svensk eller svensk seger? Peder går utanför men ligger i fas, hoppar kombinationen väl men river i svängen och slutar trea.

Resultat

Animering av omhoppningen

Grundomgång i Rolex Grand Slam

Den tuffa klassen går är en 1,60-bana med grundomgång och omhoppning, se animering av de två banorna längre ner i artikeln. De  40 kvalade ekipagen startade i omvänd seedad ordning vilket innebär att Henrik von Eckermann och Peder Fredricson kommer mot slutet av klassen.

Efter de 15 första ekipagen hade fyra ekipage lyckats klara sig med ett nerslag, två hade valt att utgå och en av Grand Slam-kandidaterna Sameh El Dahan trillat av. I ’s-Hertogenbosch hade han rejäl otur, fick en felaktig distans, trillade av och Suma’s Zorro trampade honom olyckligt på högerhanden.  Närmast kom Maikel van der Vleuten med hingsten Verdi TN som var felfria på hinder och bara drog på sig ett tidsfel. Samma öde drabbade Marc  Houtzager med Sterrehof´s Calimero (KWPN  f -07 e Quidam de Revel -Achill -Libero H), ett tidsfel.

Första felfria redo

Säsongens toppresterande ryttare i världscupen gjorde det igen i Den Bosch. Daniel  Deusser på hingsten som fått nytt sponsornamn Scuderia 1918 Tobago Z  (ZANG f -08 e Tangelo v. Zuuthoeve – Mr Blue,  äg Stephex Stables, Scuderia 1918) tog banan så att det såg enkelt ut.

SWB-stoet Albführens Bianca och Steve Guerdat fick också den mäktiga banan att se riktigt enkel ut och ordnade en omhoppning.

Kanske en av tourens mest läckra hästar är Gancia de Muze (BWP f -06 e Malito de Reve -Nimmerdor, äg Erna Vaes, Krystle Wienen) och Niels  Bruynseels vann klassen här för et tår sedan idag var de felfria i stark stil och vidare till omhoppning.

Svenskt på banan

Toveks Mary Lou  (WESTF f -06 e Montendro-Portland L, äg GT Elite Scandinavia AB)  och Henrik  von Eckermann har visat god form och satsade här. Och visst gick det vägen, felfritt.

Peder Fredricson och VM-partnern H&M Christian K startade tredje från slutet och såg fokuserade ut. Det fungerade som allra bäst och de fick banan att se enkel ut, felfritt!

Resultat

Startlista Rolex Grand Slam of Show Jumping

Rolex Grand Slam streamas även här

Hoppningen sänds via Clipmyhorse 

Det här är Rolex Grand Slam Jumping

Serien kallas ibland för kronjuvelen bland hoppserier. Svårigheten och möjligheten att ta hem de åtråvärda troféerna och med det otroliga prissummor lockar ryttare från hela världen. Bakom hela sponsringen står klocktillverkaren Rolex, en av sportens äldsta sponsorer.

Serien består av fyra prestigetävlingar: Aachen, kanadensiska Spruce Meadows, Geneve och ’s-Hertogenbosch. Varje deltävling har en rejäl prispott – skulle en ryttare vinna en eller flera deltävlingar och göra en Grand slam  blir det enorma prispengar.

Totalt sett är de fem miljoner euro, närmare 50 miljoner kronor i prispengar i serien. De fem miljonerna fördelas över en miljon i Aachen, 2,1 miljoner i Spruce Meadows, 1,1 miljon i Geneve och 800 000 euro i ’S-Hertogenbosch. I tillägg finns den hägrande bonusen för en ryttare som vinner flera.

Bonusen

En ryttare som vinner tre tävlingar i rad får en miljon euro i bonus. Om samma ryttare vinner en fjärde deltävling blir det ännu en miljon euro. Om en ryttare vinner två deltävlingar blir bonusen en halv miljon euro. Det här systemet är inte årsvis eller kalendervis bundet utan rullar på. Sameh El Dahan vann med Suma’s Zorro i Spruce Meadows. I ’s-Hertogenbosch hade han rejäl otur, fick en felaktig distans, trillade av och Suma’s Zorro trampade honom olyckligt på högerhanden. Marcus Ehning vann i Aachen och  Geneve, i ’s-Hertogenbosch rider han Funky Fred.

Animering av grundomgången

Ehning vinnare – Allan och Peder tia i Rolex Grand Prix

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.