Rolf-Göran Bengtsson om stjärnan Crunch ”Skyndar långsamt”
Med flera stora hingststjärnor i stallet sedan tidigare har Rolf-Göran Bengtsson en del att jämföra med – fast det vill han inte. ”Crunch är en egen personlighet”.
Rolf-Göran Bengtsson red i helgen Global Champions Tour och League på sin forna arbetsplats hos Jan Tops i holländska Valkenswaard tillsammans med hela världseliten. Med sig till meetinget hade han topphästen Oak Grove’s Carlyle, godkände Holsteiner-hingsten Crunch och Ermindo W.
Under helgen blev det bra rundor på hingsten Crunch, nu 10 år men orutinerad i stora sammanhang. Hingsten ägs liksom föregångarna Quintero, Casall och Clarimo av Holsteinerförbundet.

Ridenews frågade Rolf-Göran Bengtsson om hur han ser på utvecklingen med hingsten Crunch och helgens meeting, det ligger bakom honom nu är det yngre hästar i lastbilen på väg till meeting i Belgien som gäller.
Hur började din tid med Crunch?
– Crunch kom till mig när han var sju år, det har alltid känts som om han har mycket i sig, jag såg mycket möjligheter med hans hoppning, han har alltid haft stor kapacitet. Crunch var lite hingstig som ung men mognaden kommer. När du rider mindre klasser med en begåvad häst är det ändå inte alls säkert att det fungerar hela vägen upp men visst var han ett löfte, menar Rolf-Göran Bengtsson.
Hur ser du själv på utvecklingen? Sedan Herning i mars har det hänt en del.
– Det sista året har det gått väldigt starkt framåt, Crunch börjar förstå mer vad det handlar om, tycker om att hoppa på tävling och gillar tävlingslivet. Det sista halva året har han gjort mycket stabila resultat, det gäller att komma ihåg att han är ganska ung och grön än i de största klasserna, förklarar Rolf-Göran.
Se Rolf-Göran och Crunch i fredagens första omgång i Valkenswaard

I GCT i Valkenwaard såg det ut som om ni klivit framåt rejält, hur känner du själv?
– Det är mycket rejäl hoppning och stora hinder och jag var givetvis nöjd och glad med vårt resultat. Sen vet jag att han är inte så rutinerad och inte heller redo för att vinna en snabb klass, men han klarar stora rundor felfritt nu, det är ett led i utvecklingen. Vi hade lite otur i sista rundan med ett nedslag, där blev en fin femteplats ”bara” en elfte plats men så är det. Jag kalkylerade med en säker felfri ritt och räknade med att någon av de andra i omhoppningen skulle riva bort sig, det sprack när vi rev lite lätt. Men vi var det lugnt, jag gillar att skynda långsamt med hästarna, de måste få tid på sig att etablera sig i de stora klasserna.
Du vill inte jämföra hästar men det är svårt att inte tänka på Casall och tänka….?
– Det är orättvist att jämföra dem sinsemellan, varje häst har sin specialité. Crunch är väldigt mycket större som häst än Casall, han kommer aldrig att sakna kapacitet men det tar mer tid att få smidigheten på plats men jag är förhoppningsfull. Kapacitet finns det, inga begränsningar där, stor och stark för att klara högsta nivån. För att kunna gå snabbt krävs mer möjlighet att kontrollera honom, framåt bakåt och i vändningar. Finavstämningen får komma med tiden, än så länge är inte regleringen i detaljerna på plats och därför rider jag inte fort i omhoppningarna än, som sagt, jag skyndar långsamt.
Din bästa häst Oak Grov’s Carlyle hade inte sin bästa helg och efter söndagens sista runda såg du allt annat än nöjd ut, vad har hänt?
–Oak Grove’s Carlyle gick under sin vanliga kapacitet i helgen utan tvekan. Det gick inte bra i Berlin under Global Champions Tour där. Vi hoppade fram inomhus och hindren var vända mot en stor inomhusskärm med film från banan. Han blev mer och mer osäker och mer försiktig ute på framridningen. Väl utomhus på själva tävlingsbanan så gjorde vi inte så bra ifrån oss, han var helt klart störd. Oak Grove’s Carlyle är väldigt känslig, han har inte kommit loss från den upplevelsen ännu.
Var detta oväntat och tror du att det går att vända?
– De sista tävlingarna har varit riktigt bra, vi har haft flera fina placeringar i LGCT så det är tråkigt när det blir så här med en häst på väg upp. Det är ibland så otroligt lite som kan göra hästar på väg upp osäkra. Jag försöker undvika att få bakslag, men jag tror att vi kan komma över det här, jag jobbar i alla fall på det. Men detta är bara en av många anledningar till att jag vill skynda långsamt med bra hästar, det tar tid för dem.
Härstamningar via Horsetelex
Oak Grove’s Carlyle 48,44 % förädlande blod, 5,25 % inavelskoefficient
Crunch Godkänd i Holstein, SWB 43,75 % förädlande blod, 5,60 % inavelskoefficient
Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!
Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone
Förädlingsgrad och inavelskoefficient enligt Horsetelex
Förädlingsgrad kalkylerad av Horsetelex
Den angivna procentsatsen beskriver andelen fullblod, angloarab och arabiskt blod i en häst stamtavla räknat över nio generationsled, eller det antal led som är känt. En klart övervägande majoritet av hästarna i Horsetelex databas innehåller nio generationer eller mer.
För varmblodshästar är ett riktmärke att förädlingsgraden bör ligga mellan 25-50 procent. För dagens hopp- och fälttävlanshästar är högre förädlingsgrad förknippat med snabbhet och uthållighet men de individuella variationerna är givetvis stora.
Inavelskoefficient kalkylerad av Horsetelex
Medelvärdet på inavelskoefficienten för samtliga hästar i Horsetelex databa, beräknad över nio generationer, ligger på ungefär 1,2 procent, standardavvikelsen är 2,1 procent.
F (inavelskoefficient) | Kategori |
---|---|
0,0% | ingen inavel på över nio generationer |
0,0 – 1.2% | relativt låg inavel |
1.2 – 3.3% | relativt hög inavel |
> 3.3% | relativt mycket hög inavel |
Inavel är parning av två individer med släktskap till varandra. Avkomman blir mer inavlad ju närmare släkt föräldrarna är och desto högre blir koefficienten F.
Inavel förekommer bara om samma släktingar återfinns på både fädernet och mödernet när inavelskoefficienten beräknas. Om två obesläktade individer får en avkomma blir koefficienten F=0.
Genom inavel, populärt kallat linjeavel, kan önskvärda och goda egenskaper förstärkas men också risken för sjukdomar eller oönskade egenskaper. Avkommorna kommer att ärva både positiva och negativa egenskaper. Varje häst, alla djur, bär på genetiska defekter även om de inte alltid är kända.
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.