Stefano Grassos fina foton från LGCT med Rolf-Göran Bengtsson på Crunch och Frank Schuttert med Chianti's Champion. Foto: Stefano Grasso/LGCT

Rookieseger i Valkenswaard, Rolf-Göran Bengtsson i omhoppning

Global Champions Tour i Valkenswaard fick en verkligt oväntad segrare. Se film från omhoppningen.

Global Champions Tour har kommit till holländska Valkenswaard och detta är grundaren Jan Tops smått otroliga egna tävlingsanläggning och hemmastall för Edwina Alexander-Tops. Lördag kväll betydde att det var dags för den penningstinna CSI 5* Longines Global Champions Tour Grand Prix of Valkenswaard, en klass på 1,60m  med 300 000 euro i total prissumma. Banan byggdes här precis som i London av Uliano Vezzani, hör Sylve Söderstrands snack med honom här. Elva ekipage tog sig till omhoppning efter en bana som krävde sitt tribut. Rolf-Göran Bengtsson och Crunch glänste i grundomgången precis som under fredagens League-klass. Den storhoppande hingsten klarade maxtiden utan problem, hela rundan andades Casall-vibrationer, stora säkra smidiga språng.

Omhoppningen blev ett otroligt spännande avgörande då otroligt skickliga ryttare som Alberto Zorzi, Simon Delestre och Eric Lamaze alla rev. Christian Ahlmann var första att rida felfritt med sin nya häst med det passande namnet Tokyo. Martin Fuchs och Clooney satsade djärvt med sex galoppsprång fram till kombinationen, han sparade en sekund där men när det blev en krasch mot sista hindret förlorade han allt. Det blev en verklig dark horse som tog ledningen när Frank Schuttert, coachad av Jos Lansink, satsade allt och tog ledningen med Chianti’s Champion på 39,89 sekunder. Rolf-Göran Bengtsson och Crunch gjorde ännu en bra runda utan att verkligt gå på skarp tid, tyvärr föll näst sista hindret men ett styrkebesked från ekipaget är helgen. Niels Bruynseels satte den tredje felfria ritten med Cas de Liberté Z men tiden räckte inte förbi. Istället blev det Marcus Ehning och Cornado som gjorde allt för att få tiden på sin sida – det gick, nästan. Schuttert höll stången med en hundradel och andades lite lättare ute på framridningen. Nicola Phillipaerts och H&M Harley vd Bisschop var snabbare, de hade segern i sin hand när sista bommen föll. Skrällen var ett faktum  – Frank Schuttert vinner LGCT i Valkenswaard.

– Jag har inga ord, jag har väntat på att kunna vinna något stort hela mitt liv, det här är verkligen fantastiskt. Nu får jag rida LGCT i Prag, jag fick bara rida här för att den gick här i Holland, det är obeskrivligt, sa en tagen Frank Schuttert, 25 år och rankad som 116 i världen.

Den vinnande ritten.

Se Rolf-Göran Bengtsson och Crunch i omhoppningen

Resultat i klassen
Rankning i Global Champions Tour totalt

Global Champions Tour
Global Champions League

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.