hoppning, bommar, falsterbo

Ryttare avstängd – red med spikar i benskydden

En brittisk ryttare har stängts av i fyra år efter att han kommits på med att använda benskydd med spikar.

Esam Zbibi, 28, tävlande för Storbritannien, har stängts av för hästmisshandel efter att han använt benskydd med spikar vid en internationell tävling. Det var en FEI-steward som såg att den då 9-åriga hästen HH Sigma hoppade med extrem bakbensteknik och att flera personer var inblandade i att sätta på bakbenskydden – som hästen också verkade reagera på.
Efter att Zbibi hoppat fram med hästen kom en annan ryttare fram och tog av skydden och kastade iväg dem i intilliggande växtlighet utanför framhoppningsbanan.
FEI-stewarden gick för att undersöka benskydden och hittade dem – och såg då att det fanns små vassa spikar i skydden, det fanns också spår av blod.
När veterinär undersökte hästen på tävlingsplatsen syntes inga skador, men däremot grå hårstrån som var tecken på tidigare skador. Hästen var också väldigt känslig för beröring.

Zbibi döms till fyra års avstängning och närmare 100.000 kronor i böter av FEI-tribunalen. Han ska också betala handläggningskostnader om cirka 20.000 kronor.
Hicham Gharib, Syrien, döms till ett års avstängning för sin medverkan när han tog av och kastade iväg benskydden.

Ryttaren nekar till anklagelserna, säger att skydden inte var hans och skyller på en hästskötare som han anlitat tillfälligt då hans egen hästskötare brutit armen.

Händelsen inträffade vid en internationell trestjärnig tävling i Abu Dhabi i början av förra året.

Läs FEI:s beslut här > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.