Ryttare pekas ut för sexövergrepp

Tysklands generalsekreterare erkänner att det finns ryttare med problematiskt beteende. Ludger Beerbaum skräder inte orden: ”Vi har blundat alldeles för länge”.

Det tyska Ridsportförbundet höll i helgen presskonferens efter att den tyska tidningen Der Spiegel avslöjat en serie av misstänkta sexövergrepp, nu under polisutredning, utförda av medlem eller medlemmar ur de tyska ungdomslandslagen i hoppning.

Det är åklagarmyndigheten i Koblenz som öppnat en förundersökning om att ryttare tvingat i kvinnor alkohol innan de utfört sexövergrepp. I centrum för undersökningen finns en 20-årig ryttare vars namn ännu inte avslöjats. Han misstänks för att vid flera meeting ha ”sextrakasserat, ensam eller med medhjälpare, unga kvinnor under tävlingar” i Tyskland och utomlands, sägs det i ett uttalande från åklagaren via nyhetsbyrån AFP.

Då hade tyska Der Spiegel redan pekat ut en grupp manliga tyska ryttare som såg till att deras offer blev fulla för att lättare kunna utnyttja dem sexuellt. Enligt tidningen har ett offer som var utsatt under EM i Samorin, Slovakien, trätt fram.

Sönke Lauterbach, tysk generalsekreterare, och Ludger Beerbaum uttalar sig om skandalen. Foto: Kim C Lundin

Sönke Lauterbach är generalsekreterare på det tyska förbundet (FN) och han bekräftade under presskonferensen att en 18-årig ryttare redan har fått ett 18 månader långt straff för sin roll i övergreppen.

– Det finns en grupp av ryttare vars beteende under alkoholens inflytande är särskilt dåligt. Vi känner alla till det men det är en isolerad grupp, sa Lauterbach.

För mångårige tyske landslagsryttaren Ludger Beerbaum kommer påståendena inte som någon överraskning.

– Vi har blundat alldeles för länge, sa Beerbaum till nyhetsbryån SID, ett dotterbolag till AFP.
– Det börjar med föräldrarna, sedan tränarna och sedan de som bestämmer inom förbundet. Alla parter måste ta ansvar nu. De som blir påkomna med att dricka under meeting borde bli utslängda från tävlingarna och om det är ett upprepat beteende borde det följas av en lång avstängning, menade Beerbaum

Källa:
Gulf Racing Equestrian
Der Speigel 

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

fakta

EM i hoppning för J/YR, Samorin 08 – 13/08 2017

Lagresultat J

Lagresultat YR

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.