Stephanie Holmén, Sissela Smith. Foto Catharina Hansson

Ryttarna på väg hem: ”Kan inte slappna av förrän jag är på svensk mark”

Hur lyckas ryttarna ta sig hem från tävlingarna utomlands och vad ska de göra nu om alla tävlingar stänger ner?
Stephanie Holmén och Sissela Smith är två av de ryttare som i varsin lastbil är på väg hem med hästar som tävlats i Spanien.

Nu är tusentals ryttare och hästar på väg hem genom Europa från tävlingar som stängts ner. Ett trettiotal svenska ryttare har en lång resa med sina hästar hem från Spaniens MET Oliva och Sunshine Tour.

Fick bara tävla fyra dagar

Stephanie Holmén åker i Grevlundas lastbil med tio hästar som hon skulle ha ridit och tävlat på MET Oliva. Hennes arbetsgivare Peder Fredricson har tidigare varit nere och tävlat där, men för Steffi blev det en snopet kort vistelse.
– Vi hann väl tävla fyra dagar i alla fall, säger Stephanie Holmén som nu är på väg hem genom Frankrike. Det var så klart tråkigt, men nu är det som det är.
– Nu får vi bara hoppas att vi får bukt med den här skiten snart så att allt kan bli som vanligt igen. Det viktigaste är att man får kontroll över allting så att det blir säkert igen. – Jag hoppas det blir bra till sommaren i alla fall.

Ren tur att chauffören fanns på plats

Sissela Smith hjälper klubbkamraten från Åby Ridklubb, Marcus Westergren, att köra hem sina hästar från Sunshine Tour i Spanien, där båda tävlat.
– Vi bestämde medan vi packade ihop att jag skulle åka med Marcus så vi kunde vara lite mer effektiva och dela på körningen.
Sisselas egna hästar åker i ett större ekipage som körs av yrkesförare och hon har inte kort för att köra dem.

Sissela och Marcus har hunnit komma in i Tyskland, men hennes hästar har inte kommit lika långt. De körs av en ensam chaufför och kräver mer stopp och vila.
Det var en otrolig tur att hennes hästar över huvud taget kunde börja köras hem.
– Vår chaufför hade åkt ner till Spanien tidigare för att ha semester tillsammans med sin fru.
Sedan stängdes Spanien för inresa och den andra chauffören som skulle rest ner på onsdag kunde inte ta sig ner. Carin Pettersson, som är Sisselas arbetsgivare och hästarnas ägare, åker med hästarna hem.
– Vi har sex hästar med oss och de åker nu hem med Carin, hästskötarna och chauffören.

Det är lite fix och trix

För Steffis del har det inte varit några problem på vägen hittills. De har hittills kunnat korsa gränsen och de kan övernatta hästarna på de vanliga ställen som de brukar använda.
– Vi är hemma på onsdag. Nu övernattar vi i Tyskland nästa gång.
Åker ni färja eller åker ni över Danmark?
– Vet inte ännu, vi får hålla oss uppdaterade om vilket som är bästa vägen. Hem kan man väl alltid åka? hoppas Steffi.

– Det är ju lite fix och trix, säger Sissela. De flesta är schyssta och många som inte brukar ta emot hästar för övernattning har gjort det nu. Alla som kommer från de här tourerna behöver ju stalla upp. Carin har ordnat plats för våra hästar på de vanliga ställena och Marcus har ringt runt och ordnat för sina.
– Jag har gått med i Facebookgruppen Horse Transport Europe during Corona Virus, för att ha lite koll och vi har lyssnat på nyheterna för att se vad som händer.
I Facebookgruppen delar man information om hur det ser ut vid gränserna, tipsar om uppstallning och en del har även kunnat få lift i andras hästbussar genom gruppen.
– Folk är bra på att skriva var de kör och hur det ser ut vid gränserna, säger Steffi.

– I Spanien var det ganska öde, säger Sissela. Nästan spöklikt. I Frankrike fick vi först inte gå in och köpa något på mackarna, men när vi kom längre in i landet gick det. I Belgien och Tyskland var det däremot precis som vanligt.

Kommer att hålla sig hemma

Sissela är inte jättebesviken över att behöva åka hem, då hon redan varit i Spanien och tävlat i fem veckor.
– Man missade lite finaler och några rundor till. Jag fick i alla fall tävla ordentligt.
Ett eventuellt tävlingsstopp i Sverige bekymrar henne inte heller.
– Mina hästar som är 5 och 7 år är nu förberedda för säsongen och skulle bara ha vila när vi kom hem. De äldre skulle vi checka med vår veterinär Axel och sedan skulle väl de också vila ett par veckor. Vi skulle ge dem en liten paus, för de har tävlat intensivt.
– Jag tror att tävlingar kommer att ställas in i 3-4 veckor framöver. Men jag har svårt att tro att man ställer in allt i två månader. Jag tror det kör igång, men med maxantal hästar och utan publik.
– För vår del skulle vi ändå fokusera på att tävla hemma, vi hade väl planerat en eller två tävlingar utomlands. Men det är bara att avvakta. Vi får träna hästarna och ha dem redo och se vad som händer.
– Eftersom vi har varit i Spanien kommer vi att hålla oss hemma och inte träffa andra.

Steffi och Peder kommer också att hålla sig hemma med hästarna.
– Vi tänker att vi bygger bra träningsbanor hemma. Vi har ju fina hinder så att vi kan bygga både inom- och utomhus. Vi kan lägga lite tid på detaljer och utveckla hästarna hemma, säger Steffi.
– Vi har ju hästar i alla åldrar hemma, så vi får bygga något som man kan rida med alla. Vi kommer att rida på och träna och hålla igång. När allt lugnar ner sig och tävlingarna drar igång igen kommer det inte att vara så stor skillnad för hästarna.
– Det är som det är. Alla får ta sitt ansvar bara och så hoppas vi på det bästa.

Bygger kanske pay and jump

Sissela har inga problem med träningsmöjligheter.
– Mina chefer (Carin och Claes Pettersson) äger ju Norrköping Horse Show, så i värsta fall bygger vi väl upp någonting där. Vi bygger kanske som en pay and jump för unghästarna, men de äldre hästarna är färdiga och dem sliter man inte gärna på. Vi avvaktar bara, tränar hemma och håller dem redo.
– Nationellt öppnar de säkert tidigare än internationellt och jag hoppas kunna åka till Hammarö, Norrköping eller Sundbyholm och göra några starter.

– Nu håller vi tummarna att det går bra hela vägen, säger Sissela. Jag kan inte slappna av förrän jag är på svensk mark – och sedan ska jag stressa över mina hästar tills de också är hemma!

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.