Stephanie Holmén är en av ryttarna som rider hemma hos Peder och Lisen. Foto: Fredrik Jonsving

Så hittar Lisen de nya stjärnskotten

Breeders Trophy är ett utmärkt tillfälle att spana efter nya förmågor. Det vet Lisen Bratt Fredricson som tar tillfället i akt och går på hästspan på Flyinge.

– Det är ett bra ställe att kolla. Man vet att de kvalat och att det därmed blir en kvalitetsstämpel på hästarna, säger hon.
Nu för tiden är det enbart svenskfödda hästar som är med i Breeders. Det gör att urvalet blir betydligt snävare för intressenterna.
– För mig som intresserad är det väl egentligen ingen större fördel. Det blir såklart färre hästar att välja på. Men det är väl kanske en viss fördel för uppfödarna. Jag tänker inte så mycket svenska hästar idag, jag tänker mer svenska uppfödare, säger Lisen och tillägger att blodslinjerna är mer eller mindre samma världen runt. Det blir mer och mer samma hingstar som används.
Lisen Bratt Fredricson delar med sig av sin jakt på nya förmågor.
Vad är det du söker hos en häst? 
– Mest tittar jag på hoppningen. Ofta har en bra hopphäst också en bra stam. Jag ser blodslinjerna som en del i intresset, säger hon.
Lisen Bratt Fredricson som har stor erfarenhet av att så väl köpa och sälja som att tävla på hög nivå nämner bland annat blodslinjer med till exempel Heartbreaker och Baloubet som intressanta på pappret.
– De ska ha en del blod och inte vara för långsamma. Med blod menar man att de har energi. De måste ha en bra frambensteknik och en bra galopp som är reglerbar, säger Lisen.
I år har Breeders Trophy satsat på testryttare av de femåriga hästarna. Det handlar om Charlotte Dujardin som rider fyraåringar i dressyren och Jeroen Dubbeldam som rider de femåriga hopphätarna.
Hur påverkar det dig som köpare?
– Jag skulle inte säga att det påverkar mig. Jag brukar tänka bort ryttaren. Jag måste ju försöka tänka hur den ska fungera med mina ryttare, säger Lisen Bratt Fredricson.
Men även om man hittar den perfekta hästen är det inte alls säkert affären kan gå i lås. De flesta hästar är nämligen inte till salu.
– Man får helt enkelt inleda en diskussion och se, säger Lisen.

Här kan du läsa Tomas Torgersens tankar om Breeders Trophy

Läs mer om årets Breeders Trophy med mindre startfält än vad många förväntat.

Resultat 6-års dressyrkval
Resultat 5-års dressyrkval

Breeders Trophy start- och resultatlistor
SwedeHorse finalprogram

Årets prispengar

Regler

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.