Peder och Steve. Foto Kim C Lundin/Richard Juilliart

Så ska Peder bli etta på världsrankingen

Helgens enorma segrar på Stockholms Stadion bör ha fört Peder Fredricson ett steg närmare målet att bli etta på världsrankingen.

Men det finns ett aber. Eller snarare två…

I helgen vann Peder Fredricson två stora och avgörande segrar under Global Champions Tour på Stockholms Stadion. De förde honom 280 poäng närmare toppen på världsrankingen. I den senaste rankingen från 31 maj var det bara 210 poäng som skilde Peder och ettan Steve Guerdat.

Men nu är det ju inte så att Steve Guerdat har gått och lagt sig under en sten. Han tävlar för fullt på Spruce Meadows, Kanada, där prissummorna redan nu, i början av deras säsong, ligger på miljonbelopp (och kulminerar i september med Masters Grand Prix där prissumman är närmare 20 miljoner kronor).
Exempelvis gav Steves tredjeplats med Venard de Cerisy i Spruce Meadows 1.60-klass igår, söndag, 115 rankingpoäng och han har flera höga placeringar i juni – dock ingen seger ännu.

Det andra hindret för ett kliv upp är att Peder, efter några otroligt intensiva tävlingsveckor, nu kommer att vara ledig över midsommar.

Å andra sidan har Peder hunnit med en hel del den här månaden. Tredjeplatsen i Hamburgs LGCT gav 115 rankingpoäng och även tredje- och sjätteplatserna i Stockholm ger poäng.

I nuläget visar vår egen snabbräkning att Peder har chans att gå om, men Steve Guerdat håller just nu högt tempo, har fem Grand Prix-hästar och en påläggskalv  med sig i Kanada och visar inga tecken på avmattning. Förutsättningen för att Peder ska ta förstaplatsen är just nu troligen att även Steve väljer att ta en paus.
Och faktum är att Spruce Meadows nu har paus en vecka innan sista helgen i juni när det återigen tävlas om stora summor där.

Vi följer rankingen med spänning och håller er uppdaterade. Här nedan kan du läsa en liten kortintro till hur FEI-rankingen fungerar.

 

fakta

Vad avgör hur många poäng en seger ger?

Förutom mästerskapen, så räknas värdet av en seger utifrån hur mycket prispengar det är i klassen.

För att krångla till det väljer FEI, internationella ridsportfederationen, att ange de här gränserna i schweiziska franc, medan tävlingarnas prissummor som regel anges i euro eller dollar. Men man behöver inte ha koll på växelkursen, utan FEI har en egen omräkningstabell för de andra valutorna.

150 poäng
Seger i EM-finalen, Pan-Am Games eller världscupfinalen eller i en 1.60-klass med en sammanlagd prissumma över 273.000 euro.
Longines Global Champions Tour Grand Prix som Peder vann i lördags kväll är en sådan klass.

100 poäng
Seger i tidshoppningarna i EM, VM eller Pan-Am Games, tidshoppningen eller andra rundan i världscupfinalen, första rundan i OS – eller en lägst 1.55-klass med 145.700 euro i sammanlagd prissumma: Den exakta summan av prispengarna i söndagens sista klass, som Peder vann.

Förutom ovanstående så får man extra bonuspoäng för placeringar 1-3 i OS, VM och världscupfinalen. De individuella prestationerna i Nations Cup och lagtävlingarna i mästerskap är också rankinggrundande.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.