Peder Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson har båda vunnit Jerringpriset. Foto: Fredrik Jonsving

Så ska ridsporten stoppas från Jerringpriset

Kritikstormarna runt Jerringpriset har de senaste åren varit enorma. I år ska priset delas ut för 40:e gången. Nu med nya regler.

I en nyproducerad dokumentär har Radiosporten gjort en djupdykning i Jerringpriset. Detta efter skarp kritik från många håll de tre gånger priset gått till ridsporten. Först vann Rolf-Göran Bengtsson (2012), sedan Peder Fredricson – två år i rad 2016 och 2017. Efter att ryttarlegendaren vunnit kallades hästfolk bland annat för en sekt som ägnat sig åt en röstkupp av boxaren Mikaela Lauren.
Hon var inte ensam om påståendet. Jerringpriset har diskuterats högt och lågt sedan dess. Debatten har såklart inte undgått europamästaren själv.

–  Det kanske är att folk som inte är så intresserade av vår sport kanske inte är så insatta i den och inte tycker den är så spännande. De kanske inte vet så mycket om den. Jag bryr mig inte så mycket om det. Jag älskar det jag gör, säger Peder Fredricson i dokumentären.

Markus Boger är redaktionschef på Radiosporten. Han tar kritiken kring priset med ro.
– Jag tycker ärligt talat det är roligt att priset engagerar så mycket. Att det är många åsikter och många som tycker si och så, säger Markus Boger.
På frågan om prisets trovärdighet skadas av att Peder Fredricson vunnit två år i rad svarar radiochefen följande:
– Vi väljer ut kandidater som alla ska vara värdiga vinnare. Sen lämnar vi över det till svenska folket och så får man se hur det går. Jag ser inte det som ett problem, säger han.
Kritiken har bland annat gällt att man via vissa kanaler kunnat rösta hur många gånger som helst. Nu ska reglementet för Jerringpriset därför göras om. Formerna för årets Jerringpriset är ännu inte helt klara men Boger menar att det finns planer på att jämställa röstningen. Det ska alltså inte vara möjligt att rösta fler gånger via telefon jämför med röstning via app eller motsatt.
– Det är små justeringar men inga ändringar som sådana, säger Markus Boger.
Han förtydligar dock att det inte är aktuellt att begränsa så att varje person enbart kan rösta en gång var.
Priset delas ut i vinter. Du kan lyssna på dokumentären via länken nedan.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.