Peder Fredricson - All In Tokyo OS Silver

Så tränar Peder för att bli snabbast: ”Jag är ensam om det i världstoppen”

I en stor intervju berättar Peder Fredricson hur han gör för att bli bäst i omhoppningar. Det handlar om målmedveten träning för att vara snabbast i världen.

I en stor intervju med nyhetsbyrån TT avslöjar Peder Fredricson en del av hemligheten bakom sin förmåga att göra ofattbart snabba omhoppningar. Han säger att det var efter att ha förlorat omhoppningen i OS i Rio 2016 med en halv sekund som han satte igång att träna målmedvetet med en enda sak i sikte: Att vara snabbast.

”Konstigt att ingen tränar på det”

– I Rio blev jag och H&M All In slagna med en halv sekund. Då var jag verkligen inte snabb nog. Jag var bara tvåa där eftersom andra rev egentligen, vi var ju bara två som var felfria. Då fattade jag att jag måste bli snabbare.

– I en sport där tiden är så avgörande är det konstigt att ingen tränar på det. Jag tror att det ligger utanför bekvämlighetszonen för häst och ryttare att träna på omhoppningar.

Peder Fredricon - All In OS Tokyo
Peder Fredricon – All In. Foto KimC.nu by Ateni AB

Hjälp av videoanalys

Först började han på egen hand, men sedan har han fått hjälp av en videoanalytiker från SOK.

– Har jag gjort en tävling på söndagen kommer det en videoanalys på måndagen. Då får man tänka till igen och man får svart på vitt varför man förlorade eller vann.

Sedan har Peter Eriksson kommit till Grevlunda för att bearbeta analysen praktiskt.
– Då har jag och Peter tränat i tre timmar på omhoppning.
De har då fokuserat på att förbättra de saker som gjorde att Peder inte vann helgen innan.

Ger också mentalt försprång

Peder tror att han är ensam om att jobba målmedvetet på det här sättet.
– Så vitt jag vet är jag ensam om det i världstoppen. Nu tränar jag för att vinna, inte för att delta i en omhoppning.

Träningen ger också ett mentalt försprång.
– Det var nog inte bara att jag och All In hade blivit snabbare. Det handlade även om att komma till ett OS och veta att man har tränat på det och veta att andra inte har gjort det. Det gav mig en styrka, fortsätter han.

Peder Fredricson - All In
Peder Fredricson – All In. Foto FEI/Christophe Taniére

I OS i Tokyo säkrade Peder lagguldet för Sverige genom att vara nästan en sekund snabbare än ultrasnabbe amerikanen McLain Ward,  men han förlorade det individuella guldet med endast 17 hundradelar mot britten Ben Maher.

– Frågar du mina anställda är de säkert vansinniga på mig, för jag hittar på massa konstiga idéer. Men om en av tio saker funkar och man blir lite, lite bättre – då kan det i slutändan vara de där 17 hundradelarna som gör att man vinner nästa gång, säger Peder Fredricson.

Delar upp träningen i 5-6 delar

Peder berättar i intervjun att träningen delats in i fem eller sex delar. Man har jobbat på att få upp hastighet genom att öva på att kontrollera galoppen i högt tempo och även tränat på att växla antal galoppsprång mellan hinder. Att vända upp snabbt på ett hinder eller efter ett hinder har varit en annan övning, liksom att hoppa snett över hinder.

– Det går inte sätta upp en hel omhoppningsbana och träna, för då sliter det på hästarna. Men delar man upp det får man en teknikträning och sedan får man träna på det sammantaget på tävling, säger Peder Fredricson avslutningsvis.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.