En trio med några av helgens vinnare, från vänster Mathilda Hansson, Felicia Månsson och Loviza Adermark Foto: KimC.nu by Kim C Lundin

Säker ungdomstävling på Bollerup

Tävlingssuget drog ungdomsryttare på ponny och häst till Bollerup och med ett sinnrikt schema slussades de Covid-19-säkert runt anläggningen.

Österlens Ridklubb arrangerade tillsammans med Bollerups Naturbruksgymnasium ungdomstävling Nationaldags-helgen i dagarna två. Anläggningsskissen visade ett smart flöde från framridning, framhoppning, tävlingsbana till en bana att trava av hästen på. Stora Bollerup med flera ridhus och gott om ytor var en perfekt plats att ordna en säker tävling just när Covid-19-restriktionerna lättat något i landet.

Extra utmaning

Tävlingsorganisationen med funktionärer i liten mängd, på grund av restriktionerna, från Österlens RK och Bollerup fick sig en rejäl utmaning redan från start. Föregående veckas vackra försommarväder byttes mellan fredag och lördag till ett våldsamt skyfall med uppemot 50 ml regn. Resultat: en dränkt oridbar utebana mötte tävlingsledare Örjan Larsson och nu var tiden knapp. Med bara en timmes försening av första start flyttades banbyggare Maria Alfredssons bana inomhus och alla scheman över förflyttningar fick göras om på studs. Morgonens första tre ponnyklasser genomfördes inomhus, sedan hade utebanan preparerats och ungdomsryttarna med häst fick rida sina två klasser ute.

Speciellt tävlingschema

Jämfört med en vanlig tävlingsdag var det kanske en tredjedel så många startande som brukligt. Det var mycket luft mellan klasserna och på det sättet uppstod aldrig någon trängsel eller stress. Tävling i Covid-19-tider är mindre stressigt men självklart mindre lönsamt för klubben. Under lördagen blev det 86 starter och på söndagen 62 för både hästar och ponnyer.

Tävlingsledare Örjan Larsson arbetar på Bollerup till vardags.
– Vi vill gärna genomföra tävlingen även om det är under andra omständigheter än normalt, det är ett sätt att ställa upp för ungdomarna. En del blir förhoppningsvis elever här på gymnasiet i framtiden, menar han.

På skolan är det en vår som inte liknar något annat år, utan elever, distansundervisning och ingen student.

Banbyggare Maria Alfredsson och tävlingsledare Örjan Larsson Foto: KimC.nu by Kim C Lundin

Uppdämd tävlingslust bland ponnyryttarna

Att många av ponnyryttarna längtat till tävling gick inte att ta miste på. Flera av dem är trots unga år så gott som halvproffs, sett till antalet ponnyer till start och fina resultat.

Mathilsa Hansson hade fyra ponnyer med: Orchid’s Coryan, Lynmarie Smartie, Ballywire Mirah och Unsphinx D’hurl ’Vent. Att träningen gett utdelning under de gångna månaderna är nog ett faktum, på sju starter blev det lika många felfria rundor och seger eller andraplats. Imponerande rätt och slätt.

Loviza Ardenmark från Skabersjö var inte långt efter med tre ponnyer och två segrar, där Wrapgaardens Magic och Stald Tor’s Flying Surprise plockade mest placeringar.

Loviza Ardenmark med Killegar Cloonisle Hope

Junior och Childrenklasser

Felicia Månsson på Ludwig Twin vann lördagens 1,20-klass
Smilla Berntsson och Courage De Luxe vann söndagens 1,20-klass A:0
Elin Brinck med Sunrise (30) tog hem söndagen 1,20-klass A:0 /A:0

Resultat

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.