hoppning tävling svans rumpa hinder

Särskilda regler för lagen i Elitallsvenskan

Lag i de högsta nationella serierna inom idrotten kan, om majoriteten av deltagarna i serien är yrkesverksamma, även ha med icke yrkesverksamma i sina trupper. Det är innebörden av det som Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet kommit överens om när det gäller högsta seniorserierna inom idrottsrörelsen.

I laguppställningen i omgångarna av Elitallsvenskan kan laget innehålla fyra ryttare, och en av dem måste vara en ungdomsryttare. Lag i omgångarna kan även innehålla bara tre ryttare. För att lagledare ska kunna ta ut ett ur lagets synvinkel optimalt lag, gäller särskilda regler för Elitallsvenskan 2021.

Förbundsstyrelsen har den 31 mars beslutat att ge lagledarna i elitallsvenskan möjlighet att namnge sex ryttare i sina trupper, oavsett yrkesmässig status, som får möjlighet att tävla till hoppning häst till och med att lagets deltagande i serierna är slut. Det ger lagdeltagarna möjlighet att förbereda sina hästar inför elitallsvenskan. Det innebär att trupper inför serierna kan innehålla fler ryttare.

Beslutet är sedan tidigare meddelat Elitallsvenskans lagledare. Hur de slutligen väljer att formera sina lag i omgångarna beslutar de själva.

Beslutet gäller till och med 2 maj i Västra zonen och till och med 9 maj i övriga zoner, då serierna avslutas. För de lag som går vidare till semifinal gäller detta till och med vecka 22, och för SM-finallagen till och med vecka 26.
Av praktiska skäl hanteras möjligheten genom att aktuella ryttare tilldelas tillfällig status som yrkesverksamma i TDB.

Några paralleller är SHL i ishockey samt fotbolls- och damallsvenskan i fotboll. Där står det fritt för deltagande klubbar att formera sina lag så att de kan hållas intakta och seriernas genomförande inte äventyras. Detta gäller även inom ridsporten, där det under vårsäsongen är en serie som är aktuell – elitallsvenskan i hoppning, som har SM-status.

Elitallsvenskans första omgång ställdes in under det tillfälliga nationella tävlingsstoppet, och omgång 2 och 3 rids under samma tävlingshelg.

Förbundsstyrelsens beslutar 31 mars 2021:

– med hänvisning till beslut av Folkhälsomyndigheten om deltagande i lag i de högsta nationella serier, ge föreningar med lag i högsta nationella serierna för seniorer 2021 möjlighet att ge sex ekipage/ryttare, oavsett yrkesmässig status för ryttaren, att tävla under perioden till och med att lagets deltagande i aktuell serie upphör. Detta gäller om majoriteten av ryttarna i serien är yrkesverksamma

Läs mer om Folksam Elitallsvenska

30 april-2 maj Nääs Hästsportförening Folksam Elitallsvenska omg 2-3 Västra zonen
7-9 maj Brunflo Ryttarsällskap Folksam Elitallsvenska omg 2-3 Norra zonen
7-9 maj Sundbyholms Horse Center RF Folksam Elitallsvenska omg 2-3 Östra zonen
7-9 maj Västerviksortens Ryttarförening Folksam Elitallsvenska omg 2-3 Mellersta zonen
7-9 maj Henriksdals Ryttarförening Folksam Elitallsvenska omg 2-3 Södra zonen
Publicerad: 19 APR 2021 15:01

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.